Архив

Нов тракийски ритуал на Празника на розите край Старосел

29.05.2007

С луксозен рекламен албум Хисаря очаква много чуждестранни туристи на 2 юни

Хисаря

С презентация на любопитни, но непубликувани снимки започна официалното представяне на луксозния рекламен албум на Хисаря. Албумът бе представен пред гостите и гражданите на Хисаря в навечерието на 24 май т.г. в Туристическия информационен център на града. Кметът на общината - инж. Вълко Макавеев благодари на издателския екип за професионализма и търпението при подготовката. В албума са намерили място архивни фотоси от миналото на курорта и днешните туристически забележителности. От страниците лъха аромат на рози, очите откриват много история, чудна природа и разбира се, развлечения.

Хисаря

Тазгодишният Празник на розите в община Хисаря ще се проведе на 2 юни т.г. край розовите масиви на село Старосел с древен тракийски ритуал на възлияние. Днес в община Хисаря се отглеждат около 1600 дка розови насаждения. Розови градини в южното подножие на Средна гора е имало от векове. В тракийската и римската цивилизации розата е била едно от най-популярните ритуални растения. Известният учен Плиний Стари в своята “Естествена история” споменава, че в тракийските провинции на Римската империя траките отглеждат рози и един вид от тях носи названието “тракийска”. Откритата край град Хисар гробница от ІV век със стенописи от рози потвърждава неговото твърдение.

Хисаря

Към предстоящия Празник на розите в община Хисаря проявяват интерес много чуждестранни туристи от Великобритания, Франция, Русия и Япония. И както винаги професионалистите от Туристическия информационен център в града са готови да посрещат много гости на които да покажат туристическите забележителности, лечебните минерални води и красивите розови градини...

Хисаря


  Назад към Новини