Архив

Нова туристическа атракция в Априлци

28.05.2007

Пленер по дървопластика под надслов “Изкуство в природата” събра членовете на сдружение „Тур клуб РеМарк” – регион „Балкания”

По инициатива на собствениците на хотел "Тихият кът" - семейство Стефка и Тихомир Тихови от Априлци и сдружение "Тур клуб РеМарк" в града се проведе пленер по дървопластика. Участници в пленера бяха Альоша Кафеджийски /Варна/ - пластика от камък и дърво 2. Георги Радулов /Русе/ - женска фигура от дърво; Венелин Иванов /Варна/ - "Параклис";Милен Василев /Враца/ - пластики "Летящ орел" и "Мечка"; Веселин Шошков /Троян/ - прабългарин и викинг от шамот.

пленер по дървопластика

Участниците в пленера споделиха, че величието на старопланинските върхове влияе особено благоприятно върху творческата им дейност. Най-атрактивният момент по време на пленера е самата технология на работа. Скулптурите използват електрически дърворезачки, с които обработват дървото. На пръв поглед този процес, придружен от силен шум и изискващ специални шумоизолиращи аксесоари, не изглежда особено творчески. Но един от скулптурите - Милен Василев, демонстрира специално за екипа на Канал 1 на БНТ как буквално за минути може да превърне дънер в глава на мечка.

пленер по дървопластика

Любезните домакини - сем. Тихови осигуриха творческите условия за работа на екипа - нощувки, храна, голям двор с невероятна панорамна гледка към красивия старопланински връх Марагидик. Дървеният материал беше осигурен от общината, някои от скулптурните фигури са с размери 1 - 2 метра.

пленер по дървопластика

На 18 май т.г. се състоя изложба на творбите, на която присъстваха представители на приложните изкуства в региона и представители на туристическия бранш. Беше направена и презентация на новия каталог "Априлци - бизнес и туризъм 2007". Изложбата беше показана на специален музикален фон - председателят на "Тур клуб РеМарк" Нико Заричинов, изпълни няколко евъргрийна на китара. И макар че известният кларнетист (етно и джаз музикант) Стоян Роянов (Яа яа), присъстваше само като гост на пленера, вдъхновен от арт настроението и красивата природа, също излезе на импровизираната сцена. И празникът продължи със своеобразен джем сешън.


  Назад към Новини