Архив

В новия брой на „Одисей” – пътешествия из Азия, Европа и ...България

18.05.2007

Изненадата на списанието: не пропускайте шанса си да спечелите екскурзия за двама до Тайланд

През месец май 2007 г. сп. "Одисей" ви среща с Банкок - незаконното дете на Буда и Мона Лиза, Великия град на ангелите… Не, няма грешка! Азия също има свой Град на ангелите. Усетете неговото "неистово темпо", влизайки в "лабиринтите на огромната игра, наречена Банкок, в търсене на скритите туристически лакомства - храмове, гледки, шопинг центрове." Ще се потопите в колоритната смес от хилядолетна цивилизация, напълно различна от всичко познато на европееца, и в настояще, изпълнено с динамика и авангардни технологии.

Ще видите Златния Буда (пет тона масивно злато!), заслужил мястото си в "Книгата на Гинес". Лежащият Буда - друга колосална статуя, който пък впечатлява с дължината си. Изумруденият пък е само 75 сантиметра, но обличането на покритата със скъпоценни камъни фигура е част от важна кралска церемония. Бляскавите, свръхукрасени храмови комплекси трябва да се посетят, но истинската атмосфера на града може да се усети само извън традиционния туристически маршрут.

След главозамайващата екзотика на Изтока се връщаме на европейска територия, за да присъстваме на "една различна корида". Римската арена във френския град Арл е мястото, където се провежда една красива, вдигаща адреналина игра. Тази корида е по-скоро спорт и се различава от добре познатата кървава испанска традиция. Ездачи - мъже и жени в старинни носии подкарват стадо черни като дяволи бикове към арената, състезателите се стремят да разкъсат кордона на пастирите и разпръсквайки биковете, да съберат кокардите, закачени на рогата им. Борбата е и много интересна, а животните остават невредими. Някои от тях стават звезди, а феновете им следят всяко състезание. Може да станете свидетели на това зрелище още сега, преди да стигнете до арените - чрез страниците на новия брой на "Одисей"…

Ако и тази тръпка не ви стига, очаква ви един особен вид лов - ловът на трюфели. Историята на италианската област Монферато започва със средновековна легенда. За вярната си служба доблестният войн Алерамо получава от император Ото І "земята между морето и планините, която може да се обиколи за три дни с кон". Днес тази земя е световноизвестна благодарение на хубавото си вино и трюфелите. След като се включите в гроздобера, Дядо Джузепе и кучето Пуло ще ви разкрият ревниво пазената тайна на ловците на трюфели.

В България пък ви предлагаме да посетите Лещен - едно китно местенце, където времето е спряло в XIX-ти век. Разходете се по калдаръмените улички, между къщите с покритите с каменни плочи покриви, за да намерите спокойствието, което така липсва на всички в забързаното ни всекидневие. Местните хора са запазили традициите и старите занаяти, което придава автентичен вид на селцето. Не липсват и съвременните удобства. Освен приятна отмора Лещен предлага възможности за риболов в планинските рекички, езда, ходене за билки с каруца...

Майският брой на "Одисей" ще ви отведе към още няколко интересни дестинации из Европа и Азия. Очакват ви любопитни истории за превъплъщенията на Софийския дворец, битката за завладяването на небесата, започнала в началото на миналия век и преоткриване на Америка, такава, каквато е видяна от Христофор Колумб.

Сп. "Одисей" предоставя на читателите си уникалната възможност да спечелят едноседмична екскурзия за двама в Тайланд! В няколко поредни броя ще намерите талон за участие, който трябва да изпратите по пощата на редакционния адрес. Крайният срок за участие е 1 август т.г., а късметлията ще бъде обявен в септемврийския брой.

Etara


  Назад към Новини