Архив

В Пловдив се проведе Първият конгрес на инвеститорите в туризма

10.05.2007

Приходите от туризма през 2006 г. са над 2 млрд. евро, в България са почивали над 5 млн. туристи, подчерта пред участниците във форума президента Георги Първанов

конгрес на инвеститорите в туризма

На 8 май т.г. в Пловдив се проведе Първият конгрес на инвеститорите в туризма. На събитието, организирано от Националия борд по туризъм присъстваха президентът Георги Първанов, вицепремиерът Ивайло Калфин, министрите Николай Василев, Емилия Масларова и Асен Гагаузов. В качеството си на член на УС на НБТ във форума участие взе и председателят на БХРА Благой Рагин.

Пред участниците в дискусията министър Емилия Масларова подчерта възможностите на социалното министерство да подпомогне обучението на кадри за туризма с 80 млн. лв. при готовност на браншовите организации да разработят проекти. Над 200 млн. лв. могат да бъдат усвоени за подобряване на инфраструктурата в курортите, сподели в изказването си и министър Асен Гагаузов.

"Впечатляващи са показателите и си струва да се казват, да получават повече гласност и в българското общество, и сред нашите приятели от чужбина. Туризмът генерира повече от петнадесет процент от брутния вътрешен продукт като 9 процента от тях са от международен туризъм." - каза пред форума президентът Георги Първанов - "...Страната ни се посещава от над 5 млн. чуждестранни туристи и постъпленията са за повече от 2 млрд. евро. Само за последните десет години в туризма - в хотели, ресторанти, къщи, инфраструктура, са инвестирани повече средства, отколкото са приходите от международен туризъм за периода, възлизащи на почти 13 млн. евро. Логично е, че един толкова динамичен и мащабен процес не може да се развива без еднопосочните и обединени усилия на инвеститори и туроператори, на представителите на финансовите институции, учебните заведения, гражданските структури, централната и местните власти...", подчерта пред десетките представители на туристистическия бизнес в Пловдив българският президент.

"Кое, уважаеми госпожи и господа, обаче не може да удовлетворява нито вас, инвеститорите в туризма, нито нас, държавниците и в най-голяма степен може би гражданите и гостите на нашата страна? Това са деформациите, допуснати в динамиката на изграждането на новата туристическа инфраструктура. Доколкото знам, само през миналата година туристическото предлагане е нараснало с нови 35 000 легла, т.е. над десет процента, което е повече от капацитета на Слънчев бряг преди промените. Какви обаче са някои от последиците от този бурен растеж? Вие по-добре от мен ще ги квалифицирате, но бих искал и аз да споделя своите впечатления. Пределно натоварване на износената на много места инфраструктура, недостиг на подготвен персонал за туристическите обекти и като резултат от това - нарастване броя на оплакванията и рекламациите. Поява на свръхпредлагане в някои региони и в следствие - по-ниски приходи и по-ниска ефективност, конкурентноспособност и възвръщаемост на инвестициите", сподели пред Първия конгрес на инвеститорите в туризма държавният глава.

Според вицепремиерът и министър на външните работи Ивайло Калфин, "обособяването на самостоятелно Министерство на туризма съдържа много негативи, тъй като изграждането на нова администрация е скъпо само по себе си." Така на форума в Пловдив вицепремиерът обобщи позицията на управляващите относно идеята на председателя на НБТ Георги Гергов да бъде създадено отделно ведомство. Ивайло Калфин предлага да се създаде държавно-обществена консултативна комисия, която да работи за координирана политика в туризма.

Както цитира и в. "Дневен Труд" в броя си от вчера - 9 май т.г., председателят на БХРА Благой Рагин, подчерта пред участниците, че причината България да гони гостите е в пътищата и визите. "Всички ние искаме да привлечем не 5 млн., а 10 - 12 млн. туристи. За да стане това обаче трябва да си оправим кадрите и инфраструктурата. Разбрахме от министрите Масларова и Гагаузов, че били приготвили милиони по проекти. Ние сме готови да им помогнем в усвояването им. Защото и премиерът им заръча да работят така, че да бъдат усвоени парите от еврофондовете", каза Рагин, докато залата го аплодираше.

Той разказа как в 9 ч. сутринта в понеделник се обадил вицепремиерът Ивайло Калфин. "Викам си, какво ли е станало. А министърът ми отговаря: Разбрах, че имате проблеми с туристи от Белград и Македония, заради визите. Ако мога да помогна." Ами помогнете - отговарям аз. Защо организирани туристи от Сърбия и Македония влизат спокойно в Гърция, а у нас - не. По европейци ли сме от европейска Гърция!".


  Назад към Новини