Архив

Консорциум ВЕГА организира семинар по програма “Автентична България”

14.12.2006

В комплекс “Фенерите” - село Кметовци, носител на Годишната награда на на БХРА за семеен хотел на 2004 г. и екипът на Слава Каличкова посрещна колеги и журналисти с български фолклор и уникални ястия

Бъдещето на програмата "Автентична България" беше обсъдено на двудневен семинар в началото на м. декември т.г. в комплекс "Фенерите", село Кметовци, община Габрово. Организатор на събитието бeше Консорциум ВЕГА на Американската агенция за международно развитие. В семинара участваха управители на хотели, носители на марката за качество "Автентична България", членове на работната група по програмата, представители на туристическия бранш и много журналисти.

Участниците се включиха в три дискусионни панела: в първия беше коментирана ролята на държавата в развитието на туризма. Според представители на бранша е необходим нов Закон за туризма, който да отразява динамиката и промените в този сектор. Oбсъдена беше и липсата на комуникация между местната, държавната власт и туристическия бизнес. Във втория панел бяха дискутирани начините за запазване на автентичността и оригиналността на българската кухня, как да бъдат съхранени традиционни рецепти на националните ни ястия.

Консорциум ВЕГА

Според мнението на хотелиерите и ресторантьорите е необходимо регионализиране на храните, т.е. в отделните региони да се представят само ястия, които са храктерни за тях. Участниците в работната група се обединиха около мнението, че нишата на кулинарния туризъм в България остава неразвита. Проблемът за интегрирането на историята и културата в предлагането на оригинален туристически продукт беше една от най-дискутираните теми в третия панел. Представители на туроператортски фирми предложиха да се организира среща с експерти от Министерството на културата, на която да се обсъди възможността за актуализиране на културния календар не по-късно от месец септември на предходната година.

В края на работния семинар беше представен проект на бъдещата Интернет страница на програмата "Автентична България" и на "Пътеводителя на местата за настаняване" с новата марка за качество в туризма. "Автентична България" е независима марка за качество в туризма, която се присъжда на малки хотели и къщи за гости, отговорили на изискването за автентичен и оригинален туристически продукт. До момента 55 обекта са отличени с марката "Автентична България". От тях 10 са със златна марка, 20 са със сребърна, а 25 - с бронзова. Новата система за сертифициране в туризма е разработена и се прилага от Консорциум ВЕГА на Американската агенция за международно развитие (USAID ) в сътрудничество с туристическия бранш.

Консорциум ВЕГА

Не случайно за място на двудневния семинар в началото на м. декември т.г. беше избран отличения със златна марка комплекс "Фенерите" на носителят на Годишната награда на на БХРА за семеен хотел на 2004 г. - г-жа Слава Каличкова. Хотелският комплекс е носител и на награди за качество на туристическите услуги, връчени от РТА "Стара планина". Екипът на "Фенерите" посрещна участниците в семинара с красотата на възрожденската архитектура, с български фолклор и с уникални ястия, характерни за региона и специално приготвяни за гостите на комплекса.

Тризвездният семеен хотел "Фенерите" се намира на 12 км североизточно от Габрово и на 15 км от Боженци. Състои се от две хотелски части: "Фенери - 1", открита през 1998 г. и "Фенери - 2", открита през 2000 г. Разполага с 23 двойни стаи, 3 от които луксозни, 4 апартамента и един представителен апартамент, в който е запазена автентична атмосфера от XVIII-XIX-ти век. В семеен хотел "Фенерите" се усеща уюта на българския дом - с ръчно тъканите китеници, пъстрата габровска черга и гостоприемството на балканджиите. "Фенерите" е пристан на спокойствие и тишина, съчетание на красива природа, запазени традиции и съвременни удобства.

Консорциум ВЕГА

Сред първите членове на БХРА, завършили с най-висок успех програма "Управление на туризма", организиран от асоциацията и Нов Български университет беше и г-жа Слава Каличкова, която избра за тема на дипломната си работа промоцирането и рекламирането на хотелски комплекс "Фенерите" в регион с богато културно-историческо наследство. Персоналът на хотела предлага продукт с високо качество, залагайки на професионализма и известното балканджийско гостоприемство. Корпоративни клиенти на семеен хотел "Фенерите" са "Шел - България", "Софарма", "Кока-Кола", "Юниливър" и много други. "Фенерите" е предпочитано място за почивка на много чуждестранни гости и дипломати, акредитирани у нас.

БХРА поздравява всички свои членове от страната, които вече бяха наградени с марката "Автентична България" - марката, която отличава оригиналния от масовия туристически продукт и поощрява авторския почерк в хотелиерството и високото качество на обслужване.

В сайта на асоциацията (www.bhra-bg.org) ще бъдат представени членовете на БХРА, носители на златна, сребърна и бронзова марка "Автентична България".


  Назад към Новини