Архив

Любозар Фратев - инженер по образование, конструктор по дух

18.12.2006

в. „Монитор” за председателя на Съвета в туризъм – Пловдив и председателя на Надзорния съвет на Съюза на собствениците в кк "Златни пясъци" и член на на БХРА:

Николай Кръстев
(в. Монитор,16 декември 2006 г.)

Обичам да пътувам в далечни страни, но тази година не ми стигна времето. Искам да имам на разположение няколко дни, само мои - да се наспя, а после да изчета книгите, които отдавна отлагам. Няма да се откажа само от сутрешните кросове. Тичам всеки ден по 4 200 метра - сутрин, защото вечер съм скапан от работа. Тогава, докато тичам, имам време да мисля за много неща. По груби сметки вече съм навъртял над 32 000 километра.

EtaraТова беше отговорът на Любозар Фратев, собственик и изпълнителен директор на "Новиз"АД, когато го попитах за хобито му и заниманията в свободното време. Иначе - редови пловдивчанин с корени от възрожденския Сопот, успял малко повече от други в бизнеса. Инженер по образование, търговец, хотелиер, производител на полиетиленови опаковки... Ротарианец, щастлив баща и дядо. Няма неразплатени или забавени дългове в бизнеса. Притежава забележителна колекция от картини, макар да я събира сравнително от скоро - първото платно в нея е на Ангел Коларов и го е купил на разпродажба на вещи, собственост на някогашния Окръжен народен съвет. Събира колекцията си на принципа картината да е типична за стила, времето, в което живее, и обстановката на всеки от най-известните български художници.

Той току-що ме подведе. Няма да остане в леглото, колкото и свободно време да има, защото е работохолик. Спи само толкова, колкото му е необходимо да се възстанови. Почива като разнообразява работата и заниманията си. Без сутрешните кросове не може, тича дори когато лекарите след прекарана операция му забраняват. Уточнението внася Красимир Лозанов, който случайно чува тези последни изречения от разговора ни. Той е заместник директор на "Новиз"АД и зет на Любозар Фратев, което означава, че го познава по-добре от другите във фирмата и че може да си позволи да влезе в противоречие с началника си. До скоро Красимир Лозанов е бил търговски представител на България в Санкт Петербург. Сега чертае стратегическите планове на "Новиз" като отговарящ за развитието на бизнеса.

Etara

Макар над 90 на сто от капитала да са собственост на фамилията, "Новиз" не е семейна фирма. Преди дни Любозар Фратев и бизнес-партньорите празнуваха 15 години от нейното създаване. Отбелязаха го с откриването на Делови център "Пловдив", който е първата офис-сграда от клас "А" под тепетата. Фасадата на 8-етажната сграда е неокласическа. По идея на съпругата на Любозар Фратев - Олга, каза главният проектант архитект Едвард Христов. Обяснението вероятно е в студентските години на фирмения бос и съпругата му в Санкт Петербург, останал тяхна вечна любов. Градът на Нева присъства в много картини и сувенири и в кабинета на инженера.

На последния етаж в Делови център "Пловдив" ще е офисът на Иван Фратев, време му е вече да ходи по главата ми, допълва с тънка ирония бащата. Синът е роден в Санкт Петербург, завършил е "Международни икономически отношения" в УНСС в София, и е шеф на лизинговата компания "Лидер"АД, част от групата на "Новиз". Сега оглавява и представителствата на "Интерлийз" АД в Южен Централен и Югоизточен район.

В началото бях категоричен противник на идеята за семейственост във фирмата, обяснява Любозар Фратев в отговор на въпроса защо се е обградил от близките си, а не от мениджъри извън семейния кръг. Всъщност, това че Иван и Анна са негови деца, не означава, че са лоши мениджъри. Показателно за мисленето на фамилния и фирмен бос е развитието на дъщерята. Той назначава Анна, която е завършила Университета по хранителни технологии, след като тя се отказва от кариера в областта на специализацията си. Започва във фирмата като куриер, после е деловодител. Минава през всички стъпала и сега вече е негов заместник по търговските въпроси.

Аз съм инженер по образование и по дух, казва Любозар Фратев като влага в това смисъла за конструктивност и позитивно начало. През ноември 1991 година обаче от инженер става търговец основно на български стоки за Русия и Украйна. Изнася вино, цигари, консерви, кожени палта. Следващата година открива представителство в Казан в Татарстан, а с парите от износа започва внос на полимери, като част от количествата се реекспортират в Гърция, Македония и Турция. От тогава е и партньорството с производителя на отоплителни уреди "Димплекс груп" - Англия. През 1994 година са създадени лизинговата компания "Лидер" и "Техлизинг" ЕООД, а съвместно с Търговско-промишлената камара и Стопанска асоциация - Пловдив, е регистрирано дружеството за конгресни прояви и бизнес-туризъм "Интерконтакт"ООД, което сега е представител за България на Братиславския панаир "Инхеба" и CNR/ITF EXPO - Истанбул. Следва строителството на четиризвездния хотел "Новиз" в подножието на Бунарджика, получаването на изключителните права за българския пазар от производителя на домакински уреди "Северин" от Германия, а сътрудничеството с холандската "Алисън" поставя началото на ново направление в търговската дейност на дружеството - предлагане на СПА и уелнес-оборудване. Не можем да предлагаме на клиентите си нещо, в качествата на което ние самите не сме убедени, казва Любозар Фратев по повод на това, че оборудването минава първо през тестовете на неговите хотели. Следват делови отношения с "Лукойл", получаване на изключителни права за представителство от "Техмашимпорт"-Москва, "Хемопетрол"-Чехия, "Солвей"-Унгария, на италиански фирми за хотелско оборудване...

Построен е цех за полиетиленови опаковки в село Труд. През тези години бизнесът ми се развиваше без сривове, признава сега Любозар Фратев, но той си знае какво му струва това кратичко изречение.

Когато му показвам червена петолевка от времето на Тодор Живков и го питам за хотел "Лазур", посочва вляво от пристана. Чрез регистрираното с руски партньори дружество "Коминвест" купува хотела през 1998 година на приватизационен търг.

Гордостта на социалистическия туризъм сега е вграден и надстроен в хотел "Палм бийч", който преди три години бе обявен за най-добър ваканционен хотел в класацията на Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация. В съседство е другият хотел на "Коминвест" - тризвездният "Палм парк". Тази собственост и ангажиментите обясняват защо освен другите си задължения Любозар Фратев е и председател на Надзорния съвет на Съюза на собствениците в курортен комплекс "Златни пясъци" и председател на Съвета по туризъм в Пловдив. Освен това е и шеф на сдружението на български и турски бизнесмени "Бултиш". Имам пиетет, може да се каже и слабост, към обществената работа, признава инженер Фратев. Гражданско общество за него означава да се чака по-малко от държавата и повече инициативност от хората с възможности.

Много характерно за него е, че никога не повишава тон. Но като заместник директор на завода за асинхронни електродвигатели в Пловдив му се е налагало. Казва, че най-щастлив е бил когато уволнен работник го е спрял на улицата и му е признал, че е бил прав, когато е подписвал заповедта. Иначе Любозар Фратев си е тръгвал два пъти от държавна работа - от този завод и през 1991 година от "КАМ инженеринг". И двата пъти е боледувал, истински. Без причина и без да дам шанс като че ли не съм уволнявал човек от "Новиз", признава за тези минали 15 години Любозар Фратев. Фирменото правило на дружеството е "Да си помагаме, а не да си пречим" - елементарно, но понякога трудно за постигане.

Etara


  Назад към Новини