Архив

Информация за представянето на България на част от тазгодишните туристически борси

13.04.2004


Travel (Utazas) 2004 - Будапеща, Унгария EMITT – Истанбул, Турция Salon Mondial du Tourisme – Париж, Франция
Holiday World – Прага, Чехия TUR 2004 – Гьотеборг, Швеция Salon des Vacances – Брюксел, Белгия
Тринадесетото издание на най-значимото туристическото изложение в Централна Европа Holiday World 2004 се проведе от 12 до 15 февруари 2004 в Прага. На борсата тази година се представиха над 630 изложители от 50 страни. С национални щандове участваха 30 държави, сред които и България. За първи път се представиха изложители от Украйна, Венецуела, Словения, Индонезия и Латвия.

Страната ни участва официално за шести пореден път с информационен щанд на площ от 40 кв.м., на който изложители бяха “Албена” АД, Авиокампания “България Ер”, Съюз на собствениците – Слънчев бряг и чешките туроператори “Александрия” и “Викомт”.

Предлаганите оферти от фирмите – изложители на щанда бяха за морски туризъм и комбинирани обиколки на страната – морски почивки и летен планински отдих, както и културно-познавателни пътувания.

На 12.02.2004 г. от 17.00 ч. в конгресния център на изложението се проведе официалната прес-конференция за България, организирана съвместно с Посолството на Р България и СТИВ – Прага. Бяха представени новостите в предлагането и мултимедийна презентация на чешки език за развитието на туризма в България. Присъстваха над 50 гости, от които 30 журналисти и представители на туроператорите.

Туроператори, емитиращи туристи за България:

През тази година 16 чешки туроператора предлагат страната ни /”Чедок”, “Фишер”, “Александрия”, “Българиятур”, “Викомт”, “Стефани”, “Паркам Холидейз”, “Глобтур”, “Фиротур”, “Ексим Тур”, “Юлисес Тръст”, “Татратур” “СК България”, “Еър Травел Сървис”, “Ретур” и “Инекс”/.

Нов туроператор за 2004 г. е “Инекс”, който предлага Златни пясъци, Обзор, Слънчев бряг, Несебър, Созопол, Приморско и Китен.

От всички компании само “Александрия” предлага ски почивки в Боровец и Банско. Освен летни почивки в каталозите са включени културни обиколки и двоен център. Фирмите споделиха, че записванията до този момент са много добри, наблюдава се засилен интерес и се очаква ръст над 25 % на туристи в България през 2004 г.

Тенденции:

- Предпочитани дестинации от чехите са Хърватска, Гърция, България, Испания, Италия, Франция, Авсрия, Тунис, Турция, Унгария, Словакия и Египет;

- Предпочитан продукт: морски ваканции, планинарство, обиколни пътувания и ски туризъм. Като относителен дял по-голям е процентът на организирани почивки;

- Основни конкуренти на България са Гърция, Турция и Хърватска;

- През 2004 г. страната ни се очертава като хит на сезона. Основен фактор при избора на почивка в България е съотношението качество - цена.

- България успешно възвръща позициите си на чешкия пазар, като се очертава да бъде хит в търсенето за сезон Лято 2004;

- Туроператорите освен към летни почивки започват да се интересуват от предлагане във вътрешността на страната – културно-познавателни обиколки, екотуризъм и зимен ски туризъм.



Travel (Utazas) 2004 - Будапеща, Унгария Holiday World – Прага, Чехия Salon Mondial du Tourisme – Париж, Франция
EMITT – Истанбул, Турция TUR 2004 – Гьотеборг, Швеция Salon des Vacances – Брюксел, Белгия
В периода 26 – 29 януари 2004 г. в гр. Истанбул, Турция се проведе Международното туристическо изложение East Mediterranean International Travel & Tourism Exhibition EMITT’2004.

Това е най-голямото туристическо изложение в Източното Средиземноморие и Евразия. Разположено е на обща площ от 20 000 кв.м., като през 2003 г. на него са се представили 590 изложители от 24 страни.

През 2004г. изложението се проведе за 8-ми пореден път. Основни участници бяха туроператори и туристически агенции, хотели и хотелски вериги, национални и международни туристически организации, асоциации, авиолинии и транспортни компании, туристически медии, рекламни агенции от района.

Успоредно с EMITT’2004 се проведе и 17-тото по ред изложение за хотелско и ресторантьорско обзавеждане HotEQ, на което се представиха близо 180 фирми, работещи в бранша.

България участва официално на изложението EMITT за шести пореден път с информационен щанд от 60 кв.м. Щандът ни бе разположен в началото на палата № 7 на изложбения център Tuyap, в непосредствена близост до централния вход.

Участници на българския щанд бяха представители на х.“Арпезос” – Кърджали и х.”Родопи” – Пловдив, Сдружение “Пампорово 21 Век”, “Крас Плюс” ООД. Отделно от българския щанд бяха щандовете на “ТурЕкспо” – Варна и “Карина Травел”. Със самостоятелен щанд, в партньорство с турския си партньор се представи фирма MTM 04 – София.

Изводи, които могат да се направят от участието на България на туристическото изложение в Истанбул са:

- Интересът към пътувания в страната ни е подчинен на няколко основни цели – посещние на свети места, почивка в зимните ни курорти, хазартен туризъм.

- Интересът на туристическите агенции и туроператори към изпращане на туристически групи в България е твърде слаб, поради съществуващия визов режим.

- Съществува потенциал в привличането на средно и по-платежоспособна клиентела, към която следва да се насочат усилията на националната реклама на турския пазар.

- България е добре позната в Турция като туристическа дестинация. Това е много важно в сравнение с други пазари, където е необходимо публиката тепърва да бъде запознавана с възможностите на България за туризъм.



EMITT – Истанбул, Турция Holiday World – Прага, Чехия Salon Mondial du Tourisme – Париж, Франция
Travel (Utazas) 2004 - Будапеща, Унгария TUR 2004 – Гьотеборг, Швеция Salon des Vacances – Брюксел, Белгия
Двадесет и седмото издание на международното туристическо изложение Travel (Utazas) 2004 се проведе от 18 до 21 март 2004 г. в Будапеща.

TRAVEL (UTAZAS) е най-голямата туристическа борса в Унгария, която тази година бе разполoжена на нетна площ от 14 907 кв.м и се представиха 880 изложители от 35 страни, посетителите бяха над 65 000. За първи път участваха Ейре, Иран, Монголия, Непал и Швейцария.

Националното ни представяне на Travel – Будапеща бе с информационен щанд на площ от 36 кв.м., организиран от ИАНТРИ. Фирми, изложители на българския щанд са: “Ландис”, “Мега тур”, “Бългериан Вип Турс”, “Балкантурист”, “България Холидей”, “Бетс - Седемте” и унгарския туроператор, ексклузивен за България, “Робинзон Турс”.

През тази година 12 унгарски туроператора предлагат страната ни:

- Ibusz / Златни пясъци, Слънчев бряг, Св. Влас, Несебър и Поморие/;

- Eurotours – Албена, Златни пясъци, Св. Константин, Слънчев ден, Слънчев бряг и културно-познавателни турове;

- Menthol –Слънчев бряг, Поморие и Златни пясъци;

- Robinson Tours – предлага Албена, Св. Константин, Кранево, Златни пясъци, Слънчев бряг, Св. Влас, Несебър, Поморие, Созопол, Приморско, Дюни и Китен и културно-познавателни турове;

- Nekermann – Унгария /Несебър, Елените, Слънчев бряг/;

- La Crotta – почивки в Поморие, Созопол, Китен, Несебър и Слънчев бряг

- Sahara – Златни пясъци и Слънчев бряг

- Andromeda –Поморие и Слънчев бряг;

- OTP Travel – Св. Константин и Слънчев бряг;

- FP Travel - Поморие и Слънчев бряг;

- Eurosi – Поморие

- Car-Tour International – Слънчев бряг

Нови туроператори за 2004 г. са OTP Travel и FP Travel.

Освен летни почивки в каталозите са включени културни обиколки. Фирмите споделиха, че записванията до този момент са много добри, наблюдава се засилен интерес и се очаква ръст над 30 % на туристи в България през 2004 г.

За първи път освен директния полет за летния сезон на унгарските авиолинии Malev до Варна, има организирани чартърни полети на компаниите Ibusz и Robinson Tours до летище Бургас и Варна. Останалите туроператори предлагат автобусни пакети или самолетни програми като блок места в чартърите или полета на Malev.

Предлаганите оферти от фирмите – изложители на щанда бяха предимно за морски туризъм, както и комбинирани обиколки на страната – морска рекреация и летен планински отдих и културно-познавателни пътувания.

В дните за масова публика състав от шест юноши към българския културен център танцуваше народни танци пред щанда, което привличаше публиката и посещаемостта беше много висока.

Изводи от участието на Travel’2004:

- Предпочитани дестинации от унгарците са Испания, Хърватска, Австрия, Гърция, Италия и Германия. Освен към морски ваканции проявяват интерес към културни пътувания, ски туризъм, city breaks и къмпинги. Предпочитан трнспорт – автомобил;

- България успешно възвръща позициите си на унгарския пазар, като се очертава значителен ръст в броя на туристите за сезон Лято 2004;

- Въпреки фалита на два от големите туроператори в Унгария през 2003 г., които предлагаха България - Cooptourist и Omnibusz, пазарният им дял се преразпределя сред няколко компании и постепенно се наблюдава консолидация.

- За първи път компаниите се обединяват и организират чартърни полети до Варна и Бургас за летния сезон, което ще се отрази позитивно и ще продължи тенденцията на ръст с бързи темпове на броя на туристите;



Travel (Utazas) 2004 - Будапеща, Унгария Holiday World – Прага, Чехия EMITT – Истанбул, Турция
Salon Mondial du Tourisme – Париж, Франция TUR 2004 – Гьотеборг, Швеция Salon des Vacances – Брюксел, Белгия
От 11 до 14 март 2 004 г. в Париж се проведе 29-то издание на Международната туристическа борса Salon Mondial du Tourisme, най-значимото събитие за туристическия бранш във Франция. Тази година се представиха над 800 изложители от 110 държави. 40% от изложителите представиха национални туристически бордове, 38% туроператори, 15% хотели и транспортни компании и 7% медии. Салонът бе посетен от над 110 000 посетители /100 000 души масова публика и 10 000 професионални посетители/. Събитието се отразяваше от 720 медии и общо 740 журналисти от цял свят. С официални национални щандове се представиха 100 държави.

България участва с информационен щанд от 33 кв. м. На щанда освен ИАНТРИ се представиха и Албена АД и френските туроператори Carlson Wagonlit и Bulgarie Tour.

Предлагане:

През 2003 г. 6 туроператора предлагат страната ни – Aqua Tours, Nouvelles Frontieres, Touristra, Clio, Club Aventure. През 2004 има над 20 туроператора, които предлагат България. Интересът е към морски туризъм, балнеолечебни програми, тематични обиколки в страната /манастири и градове - музеи/, сити-турове и зимен туризъм.

Предимства:

- България е позната като дестинация за летни почивки и балнеолечебни програми;

- ниски цени на пакетни почивки и в заведенията;

- добра българска кухня и напитки;

- мек климат с умерени температури, топло море и пясъчни плажове;

- добри условия в балнеоложките и зимните курорти;

- красиви природните дадености и културно-историческите забележителности, от особен интерес са манастирите.

Възможности:

- разширяване на предлаганите продукти с цел целогодишен поток на туристи:

морски почивки – балнеоложки програми;

морски почивки – обиколни маршрути с посещение на манастири, винарски турове;

зимен ски – туризъм с анимация – фолклор;

хоби-туризъм и екстремни спортове.

- потенциалът на пазара е висок, но са необходими разнообразни ценови оферти с включени специални условия за пенсионери, ученици, инвалиди и др.;

- привличане на повече туристи като се акцентира към екология и чиста природа и запазване на българската автентичност – битови къщи, фолклор, заведения с битова програма и др.

Конкуренция:

На френския пазар конкурентите на България са Испания, Италия, Мароко и Тунис.



Travel (Utazas) 2004 - Будапеща, Унгария Holiday World – Прага, Чехия Salon Mondial du Tourisme – Париж, Франция
TUR 2004 – Гьотеборг, Швеция EMITT – Истанбул, Турция Salon des Vacances – Брюксел, Белгия
Двадесет и първото издание на международното туристическо изложение TUR се проведе от 25 до 28 март 2004 в гр. Гьотеборг, Швеция. TUR е най-значимото събитие за Скандинавските страни с голямо международно участие, като тази година на него се представиха 1 900 изложители от 91 страни. С национални щандове участваха 79 държави, сред които и България. Посетителите бяха 50 190, от които 19 270 професионалисти.

Страната ни се представи официално за девети пореден път на TUR’2004 с национален щанд на площ от 30 кв.м. Изложители на българския щанд бяха: ”Албена” АД, датската компания Penguin Travel и шведския туроператор Saltour.

На 25.03., първия ден на борсата, съвместно със СТИВ – Стокхолм се проведе кратка презентация на българския туристически продукт пред журналисти и представители на туроператорите и коктейл с български вина и традиционни храни.

Първите два дни, предвидени за професионалисти бяха слаби, предвид паралелното провеждане на международната борса MITT в Москва. Представените компании в т.нар. appointments forum /форум, който е точно преди откриването на TUR и на него се планират срещи с туроператори/, бяха по-малко, в сравнение с предишни години. Повечето национални организации споделиха мнението за промяна в дните за публика като за професионалисти да остане само първия ден.

На българския щанд предлаганите оферти бяха за морски туризъм, комбинирани обиколки на страната – морска рекреация и културно – познавателен туризъм, балнеолечебни програми и екотуризъм. Шведската компания Saltour представи он-лайн програмата си за България на сайта www.bulgarienresor.com, която стартира тази година с основно предлагане частни квартири в Несебър, Равда, Созопол, Лозенец, Синеморец и Варна; пешеходни турове и city breaks.

По време на борсата бе проявен значителен интерес от медиите – гости на щанда бяха журналисти от най-четения ежедневник в Швеция Expressen, вторият по големина ежедневник Aftonbladet, финландския национален канал TV4, регионалната телевизия в Гьотеборг Канал 7, Канал 4 в Дания, сп. Vagabond и други.

Шведски туроператори, емитиращи туристи за България през 2004 г.:

От веригата My Travel:

Always - Балчик, Албена, Златни пясъци, Слънчев бряг и Несебър

Ving – предлагат почивки в Албена, Златни пясъци и Слънчев бряг /ново за 2004/;

Apollo /част от концерна Куони/ - предлага Слънчев бряг, Несебър, Златни пясъци и Албена. Ново за 2004 – Елените и Св. Влас;

От веригата Fritids Resor:

Fritids Resor – почивки в Слънчев бряг и Несебър

Grand Tour - познавателни обиколни турове из страната, включващи София, Пловдив, Банско, Казанлък, Бачковски и Рилски манастир и балнеолечебни програми в Сандански и Слънчев ден

Tema Resor - обиколни маршрути: София, Пловдив, Бургас, Шумен, Велико Търново/ и пешеходен тур в Родопите;

Aventursresor - трекинг и хайкинг в Пирин

Greenways Travel – планински туризъм в Родопите

Saltour с програмата си Bulgarienresor.com - нов за 2004 г.

Разширяване на предлагането през 2004 г. с включване на Слънчев ден /балнеолечебни програми/, Елените, Св. Влас, Равда, Созопол, Лозенец и Синеморец, както и повече компании, които предлагат пешеходни турове в Пирин и Родопите.

Всички туроператори потвърдиха, че записванията за сезон “Лято 2004 “ са много добри, над 80 % от програмата им е запълнена.

Тенденции на Шведския пазар

- Най-посещавани дестинации от шведите са: Финландия, Дания, Испания /вкл. Канарските острови/, Норвегия, Гърция, Германия, Франция, Италия и Великобритания.

- По показателя цел на почивката с най-голям дял са морските ваканции, следвани от wellness програми, забавления, пазаруване и културни обиколки.

- наблюдава се нарастващ интерес към сити брейкс и далечните дестинации;

Изводи от участието на TUR’2004 в Гьотеборг

- България е търсена дестинация в Швеция, която се налага с разнообразни възможности за туризъм. Цената е определящ фактор за вземане на решение при избралите страната ни за почивка. Възприема се като модерна лятна дестинация;

- Възвръща се интереса към балнеолечебни програми и културни обиколки. Следва да подкрепим усилията на туроператорите в насока еко и вело-туризъм, здравен и балеолчебен туризъм, като се възползваме от тенеденциите в търсенето на пазара.



Travel (Utazas) 2004 - Будапеща, Унгария Holiday World – Прага, Чехия Salon Mondial du Tourisme – Париж, Франция
Salon des Vacances – Брюксел, Белгия TUR 2004 – Гьотеборг, Швеция EMITT – Истанбул, Турция
В периода 18-22 март 2004г. в Брюксел се проведе туристическото изложение Salon des Vacances’2004. Това е най-значимото събитие за туристическия бранш в Белгия. През 2002 г. то обедини провежданата до 2000 г. Brussels Travel Fair – професионална борса и Salon des Vacances, която бе отворена само за масова публика. До сега България участва два пъти на Brussels Travel Fair и два пъти на Salon des Vacances.

На това издание на изложението България участва с информационен щанд с площ от 32 кв. м. Основен изложител и организатор на участието и работата на информационния щанд на България бе ИАНТРИ. На него се представиха и “Алианс Тур”, “Александър Тур”, “България Еър”, “Крос Роудс” и “Оданс В”.

През тази година изложението бе посетено от над 100 000 посетители. Статистическите данни сочат, че това са хора със среден бюджет за ваканции, възлизащ на 1214, 67 Евро.

На белгийския пазар основните конкуренти на България са Гърция, Турция и Северна Африка – Египет, Мароко, Тунис и Алжир, както и Румъния и Хърватска Въпреки това България остава най-желаната дестинация, сравнена с преките конкуренти.

Тенденции:

Най-посещавани дестинации от белгийците са: Франция, Испания /вкл. Канарските острови/, Гърция, Италия, Мароко, Тунис и Египет. Наблюдава се нарастващ интерес към почивки в Хърватска и къмпинг туризъм.

Предимства:

- България е позната като привлекателна дестинация за летни почивки;

- Ниски цени на пакетните почивки и в заведенията;

- Добра българска кухня и вино;

- Мек климат с умерено високи температури през лятото;

- Черно море е с ниска соленост, плажовете са със ситен пясък;

- Добри условия за почивка на хората от третата възраст

Предлагани продукти - морски туризъм, зимен туризъм, обиколни културно-познавателни пътувания, двоен център, балнеолечебен туризъм

Информацията е предоставена с любезното съдействие на
IANTRI


  Назад към Новини