Архив

Честит 27 септември – Международния ден на туризма!

27.09.2006

Управителният Съвет на Българска Хотелиерска и Ресторантьорска Асоциация (БХРА) Ви поздравява с празника и Ви желае много успехи.

Не е изненада, че последната Генерална Асамблея на Световната организация по туризъм към Обединените нации е решила тази година да посвети на Световния ден по туризъм краткото и ясно мото "Туризмът обогатява". Все повече страни напускат списъка на най-слабо развитите страни на Конференцията за търговия и развитие на ООН благодарение на туризма. Общностите откриват по-добър живот. От една страна те могат да бъдат горди с тяхната околна среда и култура, а от друга-дребният бизнес процъфтява в традиционно бедни общества.

Туризмът ако се управлява според Глобалния кодекс на етиката в туризма, действително служи като инструмент за постигане на целите в развитието на столетието на Обединените Нации. Но на какво ние сме се научили, от както се даде началото на кампанията "Туризмът се обогатява" по време на Световната Конференция по комуникации в туризма - TOURCOM - през 2004 г.?

Няма и съмнение, че туризмът държи световната икономика в действие. Той е номер едно в световната търговия, най-доходният експортен отрасъл и в него са заети милиони хора. По голямата част от тях са в малък или среден фамилен бизнес.

Туризмът е жизнено важен за платежния баланс на всяка страна, особено за малките и развиващи се нации, за които той е най-често единственият им начин да се конкурират в динамичния глобален сектор на услугите. Работни места и фирми обикновено се създават в най-изостаналите региони, съдействайки за разгръщане на икономическите възможности на територията на цялата страна и осигурявайки стимул за съществуване в селските райони.

Обогатяването обаче не е само в икономическо измерение. Ползата от околната среда и местната култура е когато годишният приход на държавата от стоки и услуги, свързани с туризма помага за възстановяване на паметниците на културата, за откриването на музеи и създаване на природни паркове. И колкото туризмът се разраства, толкова има нужда от развитие на инфраструктурата. Построяването на нови аерогари, ж.п. линии, пристанища, канализации и помещения за водни процедури подобряват живота на местното население.

Туризмът е по скоро житейска история. В Мексико, хората са научени да правят традиционни изделия, докато в Централна Азия жените тъкат килими, украсени с геометрични шарки, подобни на тези от техните номадски предшественици, за да ги продават на туристите. В аржентинските пампаси, фолклорни трупи представят танци от времето на техните прадеди пред посетители, което е другият пример, за това как туризмът помага да бъде защитена културата. А в Малайзия, рибарите не намерили работа в столицата, се завръщат към родните си места и традиционните начини за риболов, осигурявайки храна за новооткрити плажни курорти.

Ползата и за гостите и за домакините е взаимна. Дори туристите пътуващи с предплатени туристически пакети, поглъщат част от заобикалящата ги култура като вземат участие в селското празненство, хранят се местен ресторант или се пазарят за дребен сувенир.

Преуморени родители прекарвайки седмица със своите деца на тропически бряг; фамилиите споделят общия си интерес в разглеждането на руйните от минали цивилизации; или дълго разделени брат и сестра, срещайки се на любимото в детството място за прекарване на ваканциите засилват социалните контакти, който са много важни за обществото.

Но преди всичко, туризмът обогатява фамилиите и общностите, които биха били по-бедни - без дух и без пари - без възможности, които той осигурява.

Учредяването на така наречените световни дни има за цел да се обърне внимание на правителствата, на частния сектор и на обществото като цяло за най-важното в дейността на междуправителствените организации и широко разпространените практики в дадена област.

Всяка година, организациите към Системата на Обединените Нации отбелязват световни дни, посветени на Обединените Нации като ден на световния мир, ден на правата на човека, ден на здравето, ден на грамотността, ден на околната среда, ден на жената, ден на детето, ден на метеорологията, ден на телекомуникациите и т.н.

През м. септември 1979 г. в Torremolinos, Испания - на третата сесия на Генералната Асамблея на Световната Организация по туризъм към Обединените Нации се взема решение за тържествено отбелязване на Световния ден на туризъм, като неговото начало се слага от 1980 г.

27 септември като дата е била избрана и съвпада с едно много важно събитие в световния туризъм, а именно годишен юбилей от приемане на Устава на Световната Организация по туризъм към Обединените Нации - 27 септември 1970 г.

Световния ден на туризма 27 септември се чества и отбелязва всяка година със събития на теми, подбрани от Генералната Асамблея и по указания на Изпълнителния Съвет на Световната Организация по туризъм към Обединените Нации, както и на различно място.

Най-важното за Световния ден на туризма е да се засили усещането на международната общност към изключително важната роля на туризма, които той играе в социалния, културния, политически и икономически живот на обществата.

Световната Организация по туризъм към Обединените Нации призовава всички страни да вземат участие на 27 септември всяка година в неговото отбелязване в своята страна.


  Назад към Новини