Архив

Асеновград привлича все повече туристи с културни и природни забележителности, религиозни светини и уникални обичаи

01.07.2006

Асеновградската асоциация на хотелиерите и ресторантьорите към БХРА и Община Асеновград показаха как се празнува „Калиница” на Еньовден

По инициатива на Асеновградската асоциация на хотелиерите и ресторантьорите към БХРА и Община Асеновград, на Еньовден - 24 юни 2006 г. представители на столичните медии бяха поканени за участие в уникалния празник "Калиница", който се празнува единствено тук на Балканския полуостров. Заедно с него за трети път в града се проведе и Фестивала на сватбените ритуали на който часове наред възрастни и деца, представители на различни етноси пяха и танцуваха под аплодисментите на асеновградчани и десетки гости от цялата страна.

В рамките на тези уникални празници беше организирана пресконференция със столичните журналисти, в която участваха кметът Кирил Трандафилов, председателят на БХРА - Благой Рагин, председателят на Асоциацията на хотелиерите и ресторантьорите в Асеновград - Атанас Христов, членове на асоциацията, известните радетели на религиозните и народните обичаи в Асеновград - отец Йордан от храма "Св. Никола" и отец Добри от храма "Св. Димитър", изпълнителният директор на "Турекспо"- Варна" Стоян Маринов, членове на БХРА.

Представителите на медиите бяха запознати с богатата история и култура на града и региона, с десетките природни и свещенни обекти в Родопа планина, с уникалните възможности на Асеновград да развива културен и религиозен туризъм. Журналистите посетиха много обекти в града, опитаха специалитетите на ресторант "Амбелино", на комплекс "Салаша" край Асеновград и усетиха уюта и гостоприемството на известния хотел "НИК".

Най-голям интерес гостите проявиха към уникалния празник "Калинички", който започва в навечерието на Еньовден в дома на Калиницата. Облечени в булченски рокли малки момичета, възкресяват ритуал, останал от 19-ти век до днес. Според етнографските изследователи обичаят в Асеновград пресъздава "Слънчовата женитба". Една красива песен се носи из махалите на Асеновград сутрин рано на Еньовден, когато Калиниците и техните "шаферки" обикалят и пеят известната песен: "Вижте наш'та Калиница колко е красива, тя ще стане по-красива, нека ни е жива!"


  Назад към Новини