Архив

кк „Албена” е първия черноморски курорт, в който се въвежда цялостна система за разделно събиране на отпадъците

24.07.2006

„ЕКОБУЛПАК” ще инвестира в системата100 хиляди лева

22 юли 2006 г.

   Системата за разделно събиране на отпадъци в кк "Албена" беше официално открита на 21 юли т.г. с пресконференция в хотел "Алтея" в курортен комплекс Албена. В присъствието на заместник-министъра на околната среда и водите Чавдар Георгиев, "ЕКОБУЛПАК" представи кратък презентационен клип за проекта. Заедно с представители на домакините и организаторите г-н Георгиев символично преряза лентата на проекта. Програмата се осъществява от националната организация по оползотворяване на отпадъци от опаковки "ЕКОБУЛПАК" и е част от ангажиментите й към Министерството на околната среда и водите, поети с меморандума от м. май 2006 г.

ЕКОБУЛПАК

   "Албена" е първият черноморски курорт, в който се въвежда цялостна система за разделно събиране на отпадъците. Тя ще обхване хотелите, търговските обекти, алеите на курорта, плажната ивица. Освен това ще допълни механизма на сметоизвозването в комплекса с разделно събиране на отпадъците на мястото на тяхното генериране. Над 100 хил. лева ще инвестира в проекта "ЕКОБУЛПАК". Инвестицията включва поставянето на 320 контейнера за разделно събиране на отпадъците, както и оборудване на площадка за тяхното сортиране. От контейнерите 69 броя са трицветни с обем 1,1m?, тип "Бобър", предназначени за разделно събиране от туристите по улиците и парковете на "Албена". Трицветните контейнери са 105 броя с обем 240 литра, разположени по плажната ивица, а 146 броя цветни контейнери от 360 литра са разположени в хотелските комплекси за разделно събиране на мястото на генериране на отпадъка.

ЕКОБУЛПАК

   Проектът включва и рекламно-образователна кампания сред хотелиерите и гостите на "Албена". За целта са отпечатани 9 хиляди пана и листовки с инструкции за сортиране на отпадъците. Част от тях ще бъдат поставени във всяка хотелска стая, а останалите вече са разпределени между служителите на комплекса. Рекламните материали са преведени на шест езика (английски, френски, немски, български, руски, румънски). Предстои "ЕКОБУЛПАК" да стартира проекти за разделно събиране на отпадъците и в община Банкя, район Изгрев, район Надежда, общините Павел Баня, Грудово, Стара Загора, Варна, Враца, Търговище.


  Назад към Новини