Архив

Добра оценка за резултатите от Първата официална среща на Балканския алианс на хотелиерските асоциации

14.06.2006

Колегите на пресконференция на ВТК и ВАРХ: "Туристическият бранш успя да обедини Балканите по уникален начин, който не успяха да постигнат политиците

Във връзка с приключилата Първата официална среща на Балканския алианс на хотелиерските асоциации (БАХА), която се състоя по инициатива на БХРА в началото на м. юни 2006 г. в кк "Албена", Варненската туристическа камара и Варненската асоциация на ресторантьорите и хотелиерите дадоха пресконференция във Варна. Председателят на ВТК - доц. Марин Нешков и председателят на ВАРХ - Димитър Лефтеров изразиха задоволство от проведената дискусия между участниците на Балканския алианс на хотелиерските асоциации и заявиха, че туристическият бранш е успял да обедини Балканите по уникален начин, който не са успели да постигнат политиците.

ВТК и ВАРХ

Сред важните проблеми, дискутирани на срещата на БАХА е и създаването на професионална школа, в която да се обучават туристически кадри от целия Балкански полуостров. Конкретното предложение е било подкрепено от участниците, представители на Македония, Румъния, Сърбия, Черна гора, Босна и Херцеговина, Хърватия, Украйна и България. Пред представителите на медиите председателят на ВАРХ - Димитър Лефтеров, собственик на комплекс "Димят" сподели, че "в сферата на българския туризъм вече се плащат нормални заплати, близки до европейските, и въпреки това нашите работници предпочитат да работят в чужбина.. ".

ВТК и ВАРХ

"По време на срещата всички колеги от бранша стигнахме до извода, че не само в България, но и в останалите балкански държави има голям недостиг на обучени кадри, така че създаването на школа за обучение на туристически кадри ще е от полза за всички", подчерта пред варненските журналисти доц. Марин Нешков. Според неговите прогнози: "През лятото у нас отново ще се усети недостиг на кадри в туризма, тъй като се застроиха още хотели по Черноморието и легловата база се увеличи в сравнение с миналата година. " Председателят на ВТК очаква през този летен сезон да се усети по-силно липсата на туристически кадри, владеещи английски език.


  Назад към Новини