Архив

Първата официална среща на Балканския алианс на хотелиерските асоциации (БАХА) се проведе по инициатива на БХРА под патронажа на президента на РБългария Георги Първанов в кк “Албена”

12.06.2006

Асоциацията представи дейността си в името на развитието на балкански туризъм и отчете първия половингодишен мандат на българския президент на алианса пред делегациите от девет страни

   Над 200 участници от страната и от девет балкански страни събра Първата официална среща на Балканския алианс на хотелиерските асоциации (БАХА), която се проведе по инициатива на БХРА под патронажа на президента на РБългария Георги Първанов в кк "Албена" от 2 до 5 юни т.г. Участие в инициативата взеха представители от Румъния, Сърбия, Македония, Босна и Херцеговина, Черна гора, Украйна, Хърватска и България. Отделните делегации на балканските страни бяха ръководени от

BAHA

  • г-н Бранко Кривокапич - президент на сръбската хотелиерската и рестораньорската асоциация на Сърбия
  • г-н Дончо Таневски - президент на хотелиерската асоциация на Македония
  • г-жа Драгица Дрекалович - президент на хотелиерската асоциация на Черна гора
  • г-н Йон Андрей - президент на туристическата асоциация на Румъния
  • г-н Амир Хаджич - президент на хотелиерската асоциация на Босна и Херцеговина,
  • г-жа Тамара Евдокимова - заместник-генерален директор на хотелиерската асоциация на Украйна
  • г-жа Тереза Верая - представител на делегацията на хотелиерите от Хърватска
  • г-н Благой Рагин - председател на БХРА
  • г-н Закариа Зголи - президент на хотелиерската асоциация на Тунис - специален гост на срещата и др.

BAHABAHA

   До участниците в Първата официална среща на БАХА беше прочетено поздравителното писмо от президента на РБългария - г-н Георги Първанов. Лично приветстваха участниците от балканските страни заместник-министъра на икономиката и енергетиката - г-жа Анна Янева; заместник-министъра на външните работи - г-жа Евгения Колданова; г-н Иво Маринов - директор на дирекция "Туристическа политика" на Държавната агенция по туризъм и от страна на домакините на международното събитие - г-жа Соня Стойчева - заместник-директор на дирекция "Маркетинг и продажби" на кк "Албена".

   Сред гостите от България и Балканите бяха г-н Сашо Андоновски - заместник-министър на икономиката на Македония, Момчил Нешкович - заместник-министър на Министерство на търговията и туризма на Сърбия, Спирко Николовски - заместник-кмет на Охрид, Бранко Асески - президент на Стопанската камара на Македония, г-жа г-н Ливия Сима - завестник-държавен секретар и заместник-председател на Националната туристическа агенция, Мадалена Аргасеала - туристическа асоциация на Румъния, Борис Марджонович - изпълнителен директор на хотелиерската асоциация на Черна гора, г-жа Йорданка Фандъкова - заместник-клет на София, г-н Витан Иванов - председател на Съвет по туризъм - София, гдоц. Марин Нешков - председател на Варненската туристическа камара, г-н Благовест Лефтеров - заместник-председател на БАТА и изпълнителен директор на "Съншайнтурс", г-жа Мария Йорданова - президент на Българсата сомелиерска асоциация, г-н Стоян Маринов - изпълнителен директор на "Турекспо-Варна".

   Делегацията на БХРА включваше още членовете на УС на асоциацията: г-жа Ивелина Грозева, г-жа Елена Иванова - председател на "Съюза на собствениците - Слънчев бряг", г-н Димитър Лефтеров - председател на ВАРХ, г-жа Людмила Ненкова - изпълнителен директор на вк "Ривиера", г-н Павел Найденов, г-н Иван Александров, както и десетки членове на БХРА от цялата страна.

   Основни акценти в дневния ред на срещата бяха дейността на страните-членки на алианса, възможните промени в развитието на туризма на Балканския полуостров, конкретните стъпки за промяна на визията на Балканите чрез представянето им като обща туристическа дестинация. Членовете на делегациите обсъдиха обединяването на рекламата и общото представяне на страните-членки на организацията на международните борси като възможност за привличане на повече туристи от Европа и света.

   "Заради визите сега губим поне 10-15 процента платежоспособни туристи от Сърбия, Русия, Украйна, Турция. Ако се премахнат, ние ще върнем парите на България", сподели пред участниците председателят на БХРА и президент на БАХА г-н Благой Рагин - "Тази година очакваме около 5,5 млн. туристи, но гостите могат да станат и 10 млн., ако инфраструктурата ни е в ред". В най-скоро време ще бъдат открити две нови консулски служби - съответно в Македония и в Сърбия, каза пред участниците в срещата заместник-външния министър Евгения Колданова, която подкрепи необходимостта от облекчени режими за пътуване на гражданите. "България изпълнява стриктно високите изисквания на Европейския съюз по отношение на визовия режим", каза заместник-министърът на външните работи Евгения Колданова.

   Балканският алианс може да настоява пред държавните органи на страните за въвеждане на максимално облекчени визови режими между тях, подчерта заместник-министърът на икономиката на Македония - г-н Сашо Андоновски в своето обширно изказване в рамките на дискусията по време на срещата в кк "Албена".

BAHABAHA

   На Балканите да има свободно движение на капитали и хора и полуостровът да стане още по-привлекателен за туристите от Европа. Тази тема дискутираха по време на първата официална среща и в кулоарите делегациите от България, Румъния, Сърбия, Македония, Босна и Херцеговина, Черна гора, Хърватска и Украйна. Участниците в срещата се обединиха около идеята, че по отделно страните на Балканите са твърде малки, за да се конкурират на глобалния пазар и само обединени могат да бъдат конкурентноспособни. Организацията на балканските хотелиери ще се опита да договори общи цени за туристическия продукт в региона, споделиха следващите си стъпки в дейността на алианса президентите на балканските асоциации по време на брифинга с медиите след приключването на дискусията. Всяка страна ще направи каталог за стойността на една почивка в различните категории хотели, а след това БАХА ще събере колегите си, за да ги обсъди и ще се консултира за нивата на цените "от - до", обяви Дончо Таневски пред журналистите. Да достигнете до споразумение за цените е най-голямото предизвикателство, коментира и президента на хотелиерската асоциация на Тунис Закариа Зголи.

BAHABAHA

   В изказването си в качеството си на президент на БАХА Благой Рагин, направи преглед на създаването, първите стъпки и проблемите пред БАХА. Пред участниците беше представена и част от свършената до днес работа - логото на алианса, новият му сайт, отпечатаното ВИП издание за Балканите, посветено на събитието - изработени от РА "ФИЛ", спонсор на срещата. Сайтът (www.balkanalliance.org) представя всички страни-членки на алианса - с презентации на хотелиерските им асоциации, председателите и ръководните им органи, с богата фотогалерия на балканските страни. Със съдействието на БХРА в него са качени десетки публикации, които българските медии са публикували до днес за създаването и дейността на БАХА. Екипът изготвил проектът за сайта на алианса събра аплодисментите и поздравленията на участниците и представителите на балканските делегации.

   Сред многобройните изказвания и споделени мнения по време на Първата официална среща на алианса бяха тези на г-н Бранко Кривокапич, президент на хотелиерската и рестораньорската асоциация на Сърбия, на г-жа Драгица Дрекалович - президент на Черногорската хотелиерска асоциация, г-н Йон Андрей - президент на туристическата асоциация на Румъния, на г-н Амир Хаджич - президент на хотелиерската асоциация на Босна и Херцеговина, на г-н Благовест Лефтеров от България, на г-н Христо Роглев - член на Украинската хотелиерска асоциация, на г-жа Тереза Верая - от делегацията на хърватските хотелиери, на г-н Стоян Маринов от България и др. Сред най-аплодираните изказвания бяха тези на заместник-министъра на икономиката на Македония - г-н Сашо Андоновски и на специалния гост на срещата - г-н Закария Зголи - президент на хотелиерската асоциация на Тунис.

   "Основен проблем в туризма за всички страни от Балканския полуостров са квалифицираните кадри. Затова задача пред Балканския алианс на хотелиерските асоциации е да изготвим общи програми за образование и квалификация на персонала. Така във всички страни - членки на алианса, ще гарантираме, че предлагаме качествен продукт. Също така трябва да съгласуваме нашите нормативни уредби в областта на туризма, което да гарантира на чуждестранните туристи, че един хотел - четири звезди, е такъв във всички държави. В БАХА ще се сформира и група от компетентни специалисти от страните-членки за изготвяне на обща стратегия на основата на съществуващите национални. Срокът за нейното изготвяне е до две години, защото вместо да си даваме къси срокове, предпочитаме да изработим нещо добро и действащо в практиката" - заяви пред медиите г-н Дончо Таневски, президент на хотелиерска асоциация в Македония и предстоящ президент на алианса в периода юли-декември 2006 г.

BAHABAHA

   "Една от основните цели на алианса е Балканите да се представят като обща туристическа дестинация. Защото трудностите в туризма произтичат от проблемите в областта на инфраструктурата, митническите режими и др., които са колкото национални, толкова и общобалкански. Затова е добре да се работи на регионално ниво по линия на трансграничното сътрудничество" - заявиха представителите от делегацията на Румъния.

   Пред участниците домакините от курорта "Албена" съобщиха, че очакват 20% ръст на френските туристи през този сезон. Румънците ще са повече с 15 на сто, 12 процента е ръстът на туристите от Скандинавските страни, 14 процента повече руснаци и 6 процента повече гости от Централна и Източна Европа. Позициите на английските и немските пазари ще е задържат спрямо 2005 година. Очакваният ръст на нощувките за 2006 година в курорта е с 5 на сто.

BAHABAHA

   На първата официална среща бе представено и уникално ВИП издание "Балканика". Книгата бе определена като културен и издателски феномен, защото чрез над 1000 пощенски картички и марки се представят, историята и културата, фестивалите и легендите на балканските държави. В изданието е представено създаването на БАХА и уникални снимки от учредяването на алианса в Охрид през септември 2005 г.

   Специално за книгата, която се издава за първи път на Балканите, са предоставени поздравителни адреси с личните подписи на президента на РБългария Георги Първанов, на председателя на Държавната агенция по туризъм Марио Ал-Джибури, на изпълнителния директор на Международен панаир-Пловдив - Йордан Радев, на председателя на БХРА и президент на БАХА - Благой Рагин и на президента на Македонската хотелиерска асоциация и вицепрезидент на алианса - Дончо Таневски. Автор на уникалното издание на издателство "ФИЛ" е известният експерт Борис Калинков, главен консултант - доц. д-р Соня Алексиева, резензент - Спас Панчев - председател на Българската филателна академия. В книгата е и публикуван и специалният приветствен адрес на вицепрезидента на Световната филателна федерация Йозеф Волф.

BAHABAHA

   В рамките на събитието се състоя контактна борса на която хотелиери и туроператори от участващите делегации представиха професионалните си възможности и разнообразния туристически продукт на своите страни. Гостите от Балканите проявиха интерес към оригиналните продукти и услуги на спонсорите на събитието, осигурени от БХРА, които допълниха с професионалното си участие контактната борса след приключването на дискусията.

   За гостите от балканските страни и от България, домакините- спонсори от кк "Албена" бяха организирали първата официална вечеря в изискания ресторант "Синьо небе" на 17-я етаж в емблематичния за курорта - хотел "Добруджа". Сред спонсорите на събитието беше и г-н Димитър Лефтеров - член на УС на БХРА и председател на ВАРХ, който посрещаше многобройните гости на асоциацията в ресторантски комплекс "Димят" във Варна. Заключителната вечеря преди отпътуването на делегациите - с домакин БХРА, изненада всички гости в луксозния вк "Ривиера", където бяха посрещнати лично от изпълнителния директор на комплекса г-жа Людмила Ненкова.

BAHABAHA

   Тук под аплодисментите на всички участници, президентът на БАХА - Благой Рагин символично "предаде" следващия мандат на г-н Дончо Таневски от Македония в качеството му на вицепрезидент на алианса, а от своя страна - той покани да заеме поста си следващият вицепрезидент - г-н Бранко Кривокапич от Сърбия. От името на всички присъстващи делегации на балканските страни Д. Таневски благодари на Б. Рагин и колегите си от БХРА за първите успешни стъпки в дейността на БАХА и прие с благодарност почетния плакет на асоциацията. От името на Държавната агенция по туризъм Иво Маринов връчи на всички председатели на делегации специални розетки. Екипът на БХРА беше подготвил и викторина с въпроси, свързани с културно-историческото наследство и съвременната история на Балканите и връчи много оригинални награди, осигурени от спонсорите на Първата официална среща на БАХА.

BAHABAHA

   Медиен партньор на Първата официална среща на БАХА беше в. "Капитал", а десетки журналисти от националните и регионалните печатни и електронни медии отразяваха събитието от кк "Албена". Извън многобройните телевизионни репортажи за срещата, Българската национална телевизия посвети и бизнеспредаването си "Седмицата" на 5 юни т.г. на актуалното събитие, организирано от БХРА.

BAHABAHA

   Балканският алианс на хотелиерските асоциации (ВАНА) беше създаден на 17 септември 2005 г. в Охрид по инициатива на Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация. Членовете-учредители на алианса са хотелиерските и ресторантьорските асоциации на България, Румъния, Сърбия, Македония, Босна и Херцеговина, Албания и Черна гора. За първи президент на алианса беше избран председателят на БХРА - Благой Рагин (с първи мандат за периода 1 януари-1 юли 2006 г.), който, според устава на организацията, ще бъде заместен на поста си от г-н Дончо Таневски от Македония от (за периода 1 юли-31 декември 2006 г.) а вицепрезидент на БАХА през същия период ще бъде г-н Бранко Кривокапич от Сърбия.


  Назад към Новини