Архив

Утре се открива Първата официална среща на Балканския алианс на хотелиерските асоциации (BAHA) под патронажа на президента на Република България г-н Георги Първанов.

02.06.2006

Делегациите от балканските страни пристигат в кк „Албена” по покана Българска хотелиерска и ресторантьорска асоциация.

   Утре, 3 юни 2006 г., по инициатива на Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация (БХРА) в кк "Албена" под патронажа на президента на Република България г-н Георги Първанов, се провежда Първата официална среща на Балканския aлианс на хотелиерските асоциации (Balkan Alliance of Hotel Associations - BAHA).

   Първата официална среща на ВАНА е с участието на делегации от България, Румъния, Сърбия, Македония, Босна и Херцеговина, Черна гора, Хърватска, Турция, Украйна. Специален гост е президентът на Хотелиерската федерация на Тунис. За участие в срещата са поканени представители на държавната и неправителствената власт, водещи туристически организации, представители на туристическия бизнес, членове на БХРА от цялата страна, туроператори, партньори от българския бизнес, представители на националните и регионалните медии и др.

   Основни акценти в дневния ред на срещата ще бъдат дейността на страните-членки на алианса за развитието на туризма на Балканския полуостров; конкретни стъпки за промяна на визията на Балканите чрез представянето им като обща туристическа дестинация; обединяване на рекламата и промоцията на страните-членки на BAHA за привличане на все повече туристи от Европа и света. В рамките на събитието с особен интерес се очаква дискусията по обсъждане на конкретните идеи и предложения за работата на алианса и приемане на работната му програма до края на 2006 г., както и контактната борса на която хотелиери, ресторантьори и туроператори от всички балкански страни ще се срещнат и ще представят професионалните си възможности и разнообразния туристически продукт на своите страни.

   Балканският алианс на хотелиерските асоциации (Balkan Аlliance of Нotel Аssociations - BAHA) е учреден в Охрид на 17 септември 2005 г., по инициатива на Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация. За негов пръв президент беше избран председателят на БХРА г-н Благой Рагин. Членовете на алианса са хотелиерските и ресторантьорски асоциации на България, Румъния, Сърбия, Македония, Босна и Херцеговина, Албания и Черна Гора. Страните участнички в алианса работят заедно за просперитета и развитието на туризма на Балканския полуостров.

   Чрез своя учредителен протокол, членовете на алианса декларират следното: ВАНА е неправителствена и неполитическа организация с нестопанска цел; на 6-месечен ротационен принцип настоящият заместник-президент става президент на ВАНА; по единодушно решение на всички членове редът на встъпване в длъжност на заместник-президентите е следният: Сърбия, Босна и Херцеговина, Албания, Черна гора и Румъния; всички нови членове на ВАНА се подреждат във вече изградената ротационна система след подписване от тяхна страна на устава на ВАНА; алиансът оперативно се управлява от Съвет на директорите, който се състои от президентите на всички участващи настоящи хотелиерски асоциации; върховен орган на ВАНА е Генералната асамблея (Общо събрание), състояща се от 3 - 5 представителя на националните асоциации като всяка страна има право на един глас в Генералната асамблея; официалното начало на дейността на алианса е 1 януари 2006 г. Алианса е регистриран със съдебно решение от Градския съд на Охрид с номер 01/05 от 20 януари 2006 г.

   Териториалният регион за развитие на дейностите на алианса обхваща страните от Балканския полуостров (Албания, Босна и Херцеговина, България, Хърватска, Гърция, РМакедония, Румъния, Сърбия, Черна гора, Словения, Турция, Украйна, Молдова).

   Целите на алианса и неговите дейности са: развитие на туризма и приятелските взаимоотношения между страните; презентиране на културата, традициите и историята; промоция на природните красоти; развитие на туристическата инфраструктура и привличане на посетители от целия свят, както и съдействие от страна на алианса на всеки член индивидуално; организиране на семинари, изложения, участие в международни срещи, представяния и конгреси; създаване на архив и библиотека от информационни материали за Балканския полуостров; изграждане на специален прес-офис; издаване на публикации, печатни и видео материали.

   За първите пет месеца от своето официално съществуване като балкански алианс, ВАНА започна да изгражда контактите със своите членове и координира бъдещите си общи събития, информира следващите страни-членки за целите и задачите на организацията. Алиансът участва с общи представяния на няколко международни туристически борси на Балканите - в Охрид, Нови Сад, в София, в Белград, Будва, Мостар, Луковац, Копаоник; осъществи работна среща с HOTREC /Европейска организация на хотели, ресторанти и кафетерии/, изработи лого и проект за свой сайт. По инициатива на БХРА, алиансът под ръководството на своя пръв президент - г-н Благой Рагин подготви организацията на Първата официална среща на Балканския aлианс на хотелиерските асоциации.

   По време на срещата в кк "Албена", участниците ще изслушат доклада на президента на ВАНА - г-н Благой Рагин и ще присъстват на официалното предаване на следващия шестмесечен мандат на новия президент на алианса - досегашния вицепрезидент г-н Дончо Таневски, председател на НОТАМ. В рамките на работната програма ще бъде представен сайта на алианса с неговото ново лого.

   Специално за Първата официална среща на ВАНА в България, е подготвена и ще бъде представена уникалната книга "Балканика", която се издава за първи път на Балканите. ВИП изданието на "ФИЛ" ООД е един културен и издателски феномен с автор - Борис Калинков и главен консултант - доц. д-р Соня Алексиева. За книгата са предоставени специалните поздравителни адреси на президента на Р България - г-н Георги Първанов, на председателя на Държавната агенция по туризъм - г-н Марио Ал-Джибури, на вицепрезидента на Световната филателна федерация - г-н Йозеф Волф, на председателя на БХРА и първи президент на ВАНА - г-н Благой Рагин, на вицепрезидента на ВАНА и председател на НОТАМ - г-н Дончо Таневски и на изпълнителния директор на Международен панаир - Пловдив - г-н Йордан Радев.

   В рамките на предварителната програма на срещата от 2 до 5 юни 2006 г. е предвидена културна и творческа програма за гостите от балканските страни, както и много работни срещи с настоящи и бъдещи партньори от туристическия бизнес.


  Назад към Новини