Архив

Благой Рагин, председател на БХРА, президент на Балканска хотелска асоциация:

15.05.2006

Mоже и по 6-8 млрд. евро годишно

Автор: Начо ХАЛАЧЕВ

Рагин- Г-н Рагин, зимният сезон оправда ли надеждите ви за нов ръст в туризма?

- През зимата ръстът е може би към 20 %. Направихме бум на английския, на гръцкия, на руския пазар. У нас също се заражда средна класа, която все по-активно ползва тези услуги. Аз, от своя страна, непрекъснато подтиквам общините да се огледат за потенциала си. Констатирам например, че проектът "Перелик", за който се боря от 5 години, е почти готов и вече му се търси инвеститор. А този проект е уникален и ще удължи с 1 месец зимния сезон, ще свърже върховете Снежанка, Перелик и Мечи чал. Така ще се получи швейцарски тип курорт - с една карта ще можеш да се качваш и спускаш по различните писти, да отседнеш в Чепеларе и да вечеряш в Смолян и обратно.

- В това ли виждате потенциала за запълване на времето между ските и морето?

- Дейностите трябва да се развиват паралелно. Да прибавим и Велинград, който със своите към 100 различни минерални води също е уникален. Ако там зимният курорт се съчетае с минералната вода, Велинград става световен курорт като Монте Бианко в Италия. Паничище, където се развива зимен туризъм и е до минерална вода, също попада в тази група. Ако планинските курорти се интегрират с морските, почивката може да се съчетава - йодни пари край морето с боров въздух и минерална вода. Да припомним, че България е на второ място в света след Исландия по брой на минералните извори. Изобщо не може да има конкуренция между културен, исторически, зимен и летен туризъм.

- Какви са очакванията ви за летния сезон?

- Подготовката върви добре. "Слънчев бряг" и "Златни пясъци" вече нямат проблеми с презастрояването. На 5 май започваме зелен месец заедно със Съюза на собствениците, с община Несебър. Ще садим рози и райграс, ще чистим и за "Слънчев бряг" вече ще говорим като за "зелена дестинация".

Инфраструктурата е спънката

- Тогава кой остава големият препъникамък за туристическия бранш?

- Инфраструктурата. Идвам от Белград, където ни се възхищават и ни смятат за успели. Но там за магистралата от Ниш до Белград и обратно платих 30 евро или 60 лв. А ние още спорим 15 лв. за пътя София - "Слънчев бряг" много ли са, или малко...

- И какво трябва да се направи?

- Час по-скоро да се пуска магистрала "Тракия", защото се оскъпява. А и когато я ползваш, пестиш от амортизации, от гориво, от време. Също и летищата - слаби са. Трябва всички да бъдат дадени на концесия, за да могат и евтини полети да идват дотук. Така и през уикенда ще можем да привличаме гости от Западна Европа. 6-8 млрд. евро минимум от туризма гарантирам годишно, ако това, за което говоря, се реализира.

Потенциалът за обединение

- От Белград как изглежда конкуренцията на Балканите в туризма?

- Гърция, Турция и Хърватия са пред нас в туризма. Ние сме след тях. Но всички сме узрели за обединяване и предлагане на общ продукт. Концепцията е обединени Балкани в обединена Европа, Балканите без вътрешни граници. Стане ли всичко това, за което се договорихме в Белград, след 2-3 години Балканите ще са икономическият тигър на Европа.

- На 3-4 май ще се учредява Национален борд по туризъм. От друга страна, вие с туристическата камара и с асоциацията на туристическите агенции правите друга организация. Какво спъва обединяването ви в една структура?

- Водихме разговори за обединяване на бранша, но изтече изпреварваща информация и това взриви процеса.

- А има ли потенциал за обединение?

- Има, има. Търсим как да стане това, формата. Работи се, за да се изгладят различията. Защото най-лошото ще бъде, ако не намерим общ език.

- Каква би била целта на такова обединение?

- Да се координират интересите. Ние бяхме избрали немския вариант. При него браншът се съюзява с крупните инвеститори, за да се излезе с обща стратегия за лобиране в парламент, правителство, Брюксел. Утре влизаме в ЕС и не може всеки да си звъни тук и там, без предварително да са стиковани нещата. Борбата за ДДС, за визите не може да е успешна без крупнитe инвеститори и без голямо лоби.


  Назад към Новини