Архив

Много интересни теми и пътешествия в новия брой на „Одисей”

29.03.2006

В него са представени Плевен, Велико Търново, София и разбира се още много чудеса из Европа и света

   Мартенският брой на списание "Одисей" представя град Плевен - "живо, многоцветно пространство, което те допуска лесно до себе си". Авторите Радослава Делиева и Цончо Балканджиев посвещават материала на предстоящия през 2007 г. 100-годишен юбилей от създаването на военноисторическите къщи музеи от бележития български възрожденец Стоян Заимов. Националните чествания ще започнат тази година през средата на май - когато по традиция е и празника на града. Макар поводът да е сериозен весели нотки от любопитни истории оставят чудесно усещане за историята на Плевен. В него хората са успели "да запазят българското начало, като строят църкви, чешми, мостове".

   Страниците на списанието продължават да възхваляват духа на бългащината. За това, за да сме горди с произхода си, списанието припомня как българинът е отстоявал вярата и стремежа си към свобода. Село Любенова махала - разказ за втория Батак на Красимир Велков, директор на Историческия музей в Нова Загора. Следва една интересна среща и с лъвовете на София - символ на величието, държавната мощ, справедливостта... Множество скулптури, барелефи, гербове красят култови места и сгради в столицата, любопитен е техният произход. Друга гордост от родната ни история е средновековната крепост на хълма Царевец в Търново. Великолепни снимки в броя показват "Звук и светлина" - спектакълът, който обгръща крепостта. В броя читателите ще открият и едно ново златно съкровище - тракийски реликви от Златиница.

   Съвременна България е на прага на Европа. Въпросите, които вълнуват българите преди приеманието в Европейския съюз засягат и туристическия бранш. Част от тях "Одисей" представя в обширно интервю с посланика на Австрия - страната председател на ЕС от началото на 2006 г.

   В новия брой на списанието може да се научи повече и за една чудесна традиция - Виенския бал в София, красиво светско събитие с благотворителна мисия. Пътешествията по други краища на света продължават и от предишния брой на списанието - огромната Яндзъ показва "последните останки от света, който неудържимо потъва в стихията на модернизацията". И още много интересни публикации за: легендата на новозеландските Алпи; Единбург - средновековен чар и съвременен ритъм; Галапагос - колорита на омагьосаните острови... А за любителите на екстремното е представен фрийрайд - маршрути, екипировка и много емоции с извънпистовото спускане със ски или сноуборд.

Одисей


  Назад към Новини