Архив

Поръчки ли? Веднага бих подал оставка

07.03.2006

Марио ал Джебури, шеф на Държавната агенция по туризъм:

Вестник "24 часа"
Понеделник, 6 март 2006г., брой 63

Излязох от управлението, но оставам съдружник във фирмите, в които работех

Марио ал ДжебуриМарио ал Джебури оглави Държавната агенция по туризъм 3 месеца след съставянето на кабинета. Противниците му оспорихакандидатурата с аргумента, че не е от бранша. Други пък лансираха тезата, че е предложен за поста от ексфинансовия министър Милен Велчев.

- Г-н Джебури, кандидатурата Ви бе доста оспорвана. Опонентите Ви изтъкват, че нямате опит в туризма, как ще им отговорите?

- Задължение на всеки, който заема важен пост, е да може да ръководи, а не толкова да познава в детайли сектора. И да може най- трудното - да защитава интересите на бранша.

- Вие можете ли да бъдете твърд, ако се наложи?

- Абсолютно, да. Моята амбиция е начинът, по който агенцията да заработи, да е изграден не на бюрократичен, а на корпоративен принцип. Сега в нея няма екип, а служители. Едно от първите неща, като дойдох, бе да се срещна с всеки. Което, за мое учудване, учуди тях. Казаха ми, че имало ръководства, които не ги познавали. Хората не знаят за какво работят, задават им задачи, но не знаят къде се вписват в общото.

- С какво ще започнете?

- Ще се опитам да променя начина на мислене и работа. Но не готвя съкращения. Агенцията сега няма юридически отдел - при положение, че има дела, договори, процедури по ЗОП. Няма отдел, който да отговаря за бъдещи структурни фондове от ЕС, а оттам главно ще идва финансирането ни. Занимавам се с битовизми- имам дирекция от 16 души, които няма къде да настаня. Имам хора без телефони, без компютри.

- Заварихте анархия ли?

- Не искам да обиждам моите предшественици- но това, което получих в наследство, не отговаря на моите представи. Установявам, че няма елементарни неща като национална информационна система, национален сайт, национален регистър. Във всяка нормална държава човек влиза в такъв сайт и получава информация за туристическите продукти. Продукта, който продава България го няма, въпреки че имаме всички дадености.

- Държавата обаче няма пари. Ще привличате ли частния бизнес?

- За съжаление се счита, че държавата е отговорна за рекламата, а бизнесът няма желание да се обедини, да рекламира не само своя хотел "Х", а летния туризъм или целия курорт. Всеки опитва сам, а възвръщаемостта на такава инвестиция е малка, затова ще работя за публично- частно партньорство

- Как ще се опазите от политически и икономически поръчки?

- Категорично съм заявил пред всички, които биха имали възможността да отправят въздействия върху мен, че не съм правилният човек. Веднага бих си подал оставката и напуснал, ако се случи, защото не смятам, че този сектор може да търпи поръчки. Между тирузъм и политика няма сходство, напротив тя му влияе отрицателно. За икономически влияния е абсурд- секторът е изцяло в частни ръце. Ако от агенциата се иска да е донор за дъжавна политика, няма как да стане, защото ги нямаме тези пари. Нека държавата ни отпусне 100 млн.лв. и пак ме попитайте.

- Имаше намеци, че от нея са източени 4-5 млн. лв. за последните избори...

- Учудвам се как може да стане- всеки, който разбира от аритметика, ще види, че просто няма как. Има разходи за вода, ток, парно, заплати, които няма как да не се платят.Не виждам как може агенцията да финансира политически намерения или избори.

- Имаше сигнали за Ваши служители, като г- н Баръмов например, че били изнудвали хотелиери. Ще има ли уволнения?

- Баръмов още не е уволнен, и няма да е коректно да говоря в пресата за все още мой служител. С него ще имаме разговор, защото доколкото съм запознат, обвинение срещу него не е повдигнато. Това, което мога да кажа е, че практики или процедури, които са били широко разпространени, няма да продължат под мое ръководство. Има нов механизъм за категоризация при който смятам, че няма възможност за корупция. Ако собственикът на хотел не сложи подпис в един формуляр, отива втори екип и вижда кой е крив и кой е прав. Искам да заявя- който е подлаган на натиск, да ми се обади лично.

- Каква е оценката Ви за отношението цена-качество в туризма?

- Цел на всяка държава е да привлича по- платежоспособни туристи. Не мога да си представя, че някой в добър СПА хотел в Европа ще плати под 300-400 Евро на ден. Трябва да се стремим към тази цена, но и да предлагаме услугата на такова ниво. При нас малко слагаме каруцата пред коня- вдигаме цените, а качеството не е на такова ниво.

- Дължите ли назначението си на ексфинансовия министър Милен Велчев, за който пък се твърди, че има интереси в туризма чрез брат си Георги. Как ще разсеете съмненията, че ще му се отблагодарите?

- Предложението за поста не е от г-н Велчев. Отношенията ми с Милен, брат му и цялото семейство винаги са били на приятелска основа. Познаваме се много преди да се върнем в България. Не виждам обаче как бих могъл да помогна на Милен или брат му- хотелите са категоризирани и си работят. Звездите са раздадени и не мога нито да ги отнема, нито да ги увелича. Така че и да искам, няма как да им помогна. А и аз не съм такъв човек, нито имам намерения да си подронвам репутацията. Нормално е, че има много огорчени хора, че аз съм на този пост. Има много хора, които се чувстват застрашени, че не ме познават или мислят, че ще имам негативни настроения към тях. С този претекст, те може би лансират такива неща. Ако агенциата в бъдеще има работа с активи на Велчеви, тя ще е прозрачна- да гледат и да си правят изводи.

- Преди да заемете поста имахте частни фирми, ще ги напуснете ли? Тиражира се, че във фирма "Ейч ЕМ 905" сте съдружник с бащата на съпругата Ви Меди, Димитър Угринов...

- Да, участвам в тази фирма. Тя бе регистрирана 3 месеца, преди да бъда поканен за поста. Вече съм излязъл от управлението- и на нея, и на останалите фирми. Но си оставам съдружник в тях, което мисля, че е по- почтено, вместо да слагам някакви подставени лица и да казвам- ето, нямам участие никъде.


  Назад към Новини