Архив

Нощувките скачат с 15%, хотели фалират

07.03.2006

Бизнесът предупреждава, че ако ДДС се вдигне от 7 на 20% от 2007 г.: Нощувките скачат с 15%, хотели фалират

Вестник "24 часа"
Понеделник, 6 март 2006г., брой 63

туризъмТуроператори щели да правят офшорки, за да си връщат налога

Ако се вдигне ДДС за туризма на 20% от 2007 г., нощувките ще поскъпнат с поне 13-15%, България ще стане неконкурентноспособна и ще има масови фалити на хотели. Това заяви бизнесменът Младен Мутафчийски.

Вълна от недоволство на хотелиери и туроператори се надига в страната заради проект за нов закон за ДДС, който предвижда намалената ставка от 7% да отпадне при влизането ни в ЕС.

"Решението на Министерството на финансите не е обсъждано в сектора, освен това е безотговорно, защото засяга най-добре развиващия се отрасъл в България", твърди Мутафчийски.

Престъпление е да се вдига ДДС за туризма на 20%, коментира и шефката на Българската асоциация на туристическите агенции (БАТА) Донка Соколова.

Тя уточни, че дори новоприетите страни в ЕС като Кипър и Малта, които са ни преки конкуренти, имат около 5% ДДС за туристическите услуги. "В нито една страна - членка на ЕС, с изключение на Дания (където ДДС за туризма е 19%), няма такава висока ставка", допълва я Мутафчийски.

От БАТА и останалите браншови организации са изпратили становище до финансовото министерство, в което се казва, че ако не се запази ниската ставка, ще се убие туризмът у нас. Първите сигнали за това вече били налице, изследване в авторитетно специализирано германско издание поставя страната ни заедно с Румъния, Кипър, и Мексико в дъното на класация като отстъпваща от позициите си туристическа дестинация.

Туроператорите ни заплашват, че в края на месеца започват активни мероприятия за събаряна на 20-процентния налог. Битката се отлага малко, защото сега всички били по туристически борси. На 8 март например започва най - голямото изложение в Европа - ITB Берлин.

Българският туристически бизнес е бесен на финансите и заради една наредба, публикувана тихомълком на 30 декември 2004 г. в "Държавен вестник", каза Донка Соколова. Според текст от нея чужди юридически лица могат да си връщат и 7-те процента ДДС, а българите не могат. Това източвало бюджета и поставяло родните турагенти в неравностойно положение.

"Искаме ставката на ДДС да важи не само за българите, но и за чужденците", заяви Соколова.В момента след изравняването на цените на рецепцията на хотелите се стигало до парадокс Ханс да плаща реално 100 лв., защото връща данъка при излизане от България, а Гошо - 120 лв. (защото не може да си приспадне налога).

Ако промянта в закона за ДДС бъде приета и ставката стане 20%, тогава ще бъдем принудени да регистрираме фирми в чужбина, закани се Соколова. Само така те щели да могат да останат на пазара, иначе чуждите туроператори ще предлагат туристически услуги с 20% по-ниски цени.

Управляващите проявяват безотговорност спрямо туризма, смята Мутафчийски.6 месеца ресорната агенция била без шеф, а сега била назначена компромисна фигура. Освен това Гърция и Турция давали по 50 млн. евро за реклама, а България - нищо. "Разчитаме на туристи, които ни познават, а не на привличането на нови", казва Мутафчийски. Туроператорите обаче използвали това и натискали родните хотели да свалят цените с мотива, че те ни водят туристите. Тази практика водела до затруднения за малките хотели, но скоро щяла да засегне и големите.


  Назад към Новини