Архив

HOREMAG - ноември 2005

08.11.2005

Измененията в Закона за туризма - засега на първо четене

В края на октомври парламентът най-после прие на първо четене промените в Закона за туризма. С тях Агенцията по туризъм и дирекция “Национална туристическа политика” на бившето Министерство на културата и туризма ще се слеят в Държавна агенция по туризъм, която ще провежда държавната политика в тази област. Последващият контрол да бъде възложен на Комисията по търговия и защита на потребителите, а предварителният и последващият контрол за категоризираните от общините обекти - на кметовете, реши също парламентът. Сред промените, касаещи туроператорите, са въвеждането на възможност за издаване на групов ваучер и отпадането на изискването във ваучера да се описва номерът на платежния документ.

В закона няма да се регламентират промени в структурата на Националния съвет по туризъм, обяви по време на Регионалната туристическа борса в Троян Иво Маринов, директор дирекция “Национална туристическа политика”. Изключването на браншовите организации от съвета бе сред предвижданите промени и даде повод за притеснения в бранша. Петдесет процента от комисиите по категоризация също ще са представители на бизнеса, каза също Иво Маринов.

“Луфтханза” вече с шест полета дневно

“Луфтханза” вече ще има шест полета дневно до България, обяви Дитер Гросе, представител на компанията за България и балканския регион. Новата линия е София - Дюселдорф, по която компанията ще оперира всеки ден без събота. Има търсене на полетите до България, затова и ние отговаряме с увеличаване на честотата, обясни той. В момента пазарният дял на компанията в България е 15%, надяваме се с новите полети той да се увеличи, каза Гросе.

На среща с журналисти представители на компанията запознаха присъстващите и с новите изисквания на американските имиграционни служби. Според тях от 4 октомври 2005 г. митниците на САЩ и Гранична ??? влиза в сила така нареченото окончателно правило на APIS, според което първият адрес на престой на пътуващите за САЩ трябва да бъде предаден на американските власти при отпътуване (излитане). За да ги улесни, от началото на ноември “Луфтханза” ще подготви бланка, достъпна в интернет, в пътническите агенции и бюрата за проверка. Това ще направи процедурата по предоставянето на пълните американски адреси много по-лесна, ще сведе въпросите до минимум и ще спести търсенето на адресните данни. Информирали сме и туристическите агенции за промяната и сме им изпратили необходимите формуляри, казаха от компанията.

Плакати информират потребителите за правата им

По проект PHARE 2002 “Развитие на гражданското общество” Българската асоциация на туристическите агенции съвместно с Политологичен център е изготвила плакати, които информират потребителите за техните права. Осемдесет процента от проблемите на туристическите агенции идват от това, че потребителите не са били информирани за правата си. Имахме опасение дали нашите членове няма да реагират негативно на проекта, но за щастие това не се оказа така, обясни Светла Бинева, отговорен секретар на БАТА. Присъстващите на представянето представители на туристически агенции също подкрепиха инициативата. Плакатите могат да бъдат получени от желаещите в секретариата на БАТА.

Летище София предложи откриване на нови линии

Летище София е направило шест предложения за откриване на нови редовни линии до София по време на специализираното изложение за авиотранспорт ROUTES 2005 в Копенхаген. Холандският авиационен превозвач KLM е заявил желание за увеличаване на полетите от София до Копенхаген. Другите авиокомпании, с които са водени разговори, са Qatar Airways - Персийския залив, националният превозвач на Китай Air China, Cimber Air от Дания, както и нискотарифните EasyJet - Великобритания и Air Berlin - Германия. Интерес към откриване на полет до София има и от страна на първата частна китайска авиокомпания Hainan Airlines, която вече лети до Будапеща. Перспективна е линията до Канада, която ще се извършва от SkyService с чартърни полети от Торонто до София. Северноамериканците са любители на културния и историческия туризъм, както и на бизнес пътуванията, което ще направи линията печеливша, смятат от летището.

Туристическо-информационна брошура на холандски /снимка/
Първата брошура за България на холандски език бе представена на официално тържество в сградата на Българското информационно бюро по туризма в Ротердам в присъствието на посланика на България в Кралство Нидерландия г-н Валентин Порязов и представители на много холандски туристически фирми и журналисти от специализирани туристически издания. Брошурата включва обща информация за различните видове туризъм в България и запознава читателя с най-интересните туристически обекти. Тя ще бъде разпространявана до всички заинтересувани туристически агенции, ще се раздава на посетители на туристическите борси и ще се изпраща по пощата на желаещи да посетят България. До края на тази година бюрото ще разработи и издаде подробна брошура (80 страници) за България, която ще включва информация за всички туристически обекти и ценни практически съвети, подпомагащи туристите при подготвяне на пътуването им.

Созопол - в съвместни проекти с Йожефварош

Община Созопол ще участва в разработването на съвместни проекти с унгарската община Йожефварош. За това са се договорили кметовете на двете общини Веска Караманова и Бела Чечеи. Те са подписали споразумение за взаимно сътрудничество на церемония в унгарската столица Будапеща, съобщиха от общинската администрация. Проектите ще бъдат предимно в областта на туризма, социалната сфера, културата и евроинтеграцията. Двете страни са се договорили да ползват активно възможността за евтино летуване в рамките на услугата частни квартири. Съвместните проекти предвиждат още обучителни семинари, размяната на гостувания на състави, изложби и творчески лагери за изявени таланти.

Несебър може да отпадне от списъка на ЮНЕСКО /снимка/

Ако продължава сегашното отношение към паметниците на културата, има опасност България да стане първата страна в света с културен паметник, отпаднал от списъка на световното културно и природно наследство на ЮНЕСКО. За това предупреди министърът на културата Стефан Данаилов в отговор на въпрос за строеж на аквапарк и делфинариум на територията на резерват “Старинен Несебър”. Той припомни, че Националният институт за паметниците на културата е отказал да съгласува този проект.

При разговорите в ЮНЕСКО в Париж неотдавна освен подкрепа, включваща и финансиране за опазване на културното ни наследство, получихме и критични бележки заради строителството в старата част на Несебър и изграждането на търговски съоръжения там, отбеляза Стефан Данаилов. Във връзка с това са получени многобройни писма от чужденци, посетили Несебър, в българското посолство в Париж и в централата на ЮНЕСКО, каза още министърът на културата.

Без визи до Бразилия

Влезе в сила споразумение между България и Бразилия за частична отмяна на изискванията за визи, съобщи говорителят на Министерството на външните работи Димитър Цанчев. Българските граждани, които притежават валидни обикновени паспорти, ще могат да влизат, преминават транзитно или да пребивават на територията на Бразилия без визи до 90 дни, като срокът може да бъде продължаван до 180 дни за една година от деня на първото влизане.

“Хелена” обира награди от туроператори /снимка/

Комплекс “Хелена” бе определен от TUI за един от трите най-добри хотела в света за 2005 г. Това е първо толкова високо отличие за български хотел. Наградата бе връчена на собственика на комплекса Младен Мутафчийски. Челната тройка се избира сред 2300 хотела по света, с които ТУИ работи. Досега призовете са отивали в Испания, Италия, Мексико, Франция.

По време на WTM в Лондон предстои “Хелена парк” заедно с “RIU Еврика” да получат награда и от британския “Томсън”. Двата хотела от веригата RIU са сред 25-те, наградени от туроператора.

1.5 млн. евро за обучение на кадри дава Германия

Министерството за икономическо сътрудничество и развитие на Федерална република Германия отпуска 1.5 млн. евро безвъзмездна помощ на община Несебър за обучение на кадри в сферата на туризма, съобщи кметът на Несебър Николай Трифонов. Средствата ще бъдат инвестирани в обзавеждане и оборудване на център за обучение на квалифицирани кадри в сферата на туризма, какъвто общината планира да изгради съвместно със Съюза на собствениците в курорта Слънчев бряг. Подкрепата от германската институция се осигурява чрез проект “Насърчаване на професионалното обучение на възрастни в България”.


  Назад към Новини