Архив

Любозар ФРАТЕВ: Развиваме туризъм без квалифицирана работна ръка

03.08.2005

в. ДНЕВНИК 04.08.2005

Lubozar Fratev
Любозар Фратев
Снимка: "Дневник"
Любозар Фратев е роден на 27 февруари 1944 г. в с. Дълбоки, Старозагорска област. През 1969 г. завършва Политехническия институт в Санкт Петербург, специалност "Автоматизация и комплексна механизация на машиностроителната промишленост". От 1988 г. до 1991 г. е специализант в Техническия университет в София - специалност "Инженерингова дейност и проектиране на автоматизирани дискретни производства". от 1969 до 1987 г. е работил в Завода за асинхронни двигатели, бил е директор на "КАМ инженеринг", в момента е изпълнителен директор на "Новиз" АД - Пловдив, и на "Коминвест" АД - Варна, управляващо хотелите "Палм бийч" и "Палма" в Златни пясъци. Любозар Фратев е член на надзорния съвет на "Златни пясъци - 2000" АД; на управителния съвет на Съвета по туризъм в Пловдив.

------------

B: Господин Фратев, вашият хотел в Пловдив е само с 12 стаи, но има сертификат за качество. Какво означава то за вас?

- Убеден съм, че сертификацията ни по ISO e от първостепенна важност преди всичко за нашите клиенти. Отсядайки в нашия хотел, те получават услуги с гарантирано високо качество. Сертификатът за качество по ISO се явява за тях един вид допълнителна легитимация на бренда "Новиз хотел". По този начин нашите потенциални, а също така и досегашни клиенти се улесняват при своя избор.

На ISO сертификацията гледам като на завоюван и признат успех. Ние покриваме далеч нелеките изисквания на системата ISO и аз бих искал да използвам случая още веднъж да благодаря на мениджмънта и персонала на хотела за полаганите от тях усилия. За мен е чест да работя с млади, креативни, съвременно мислещи и успешно действащи хора.

B: Има ли намерение компанията ви "Новиз" АД да разшири присъствието си в туризма?

- Ние постоянно разширяваме дейностите си в областта на туризма, макар и без много шум. През 1999 г. съвместно с руски партньори "Новиз" АД беше сред основните учредители на "Коминвест" АД - компания, която инвестира значителни средства в закупуването и развитието на два хотела на "Златни пясъци". Един интересен факт - единият от двата хотела, известен в миналото като "Лазур", можеше да бъде видян в това число и в портфейла на всеки българин, отпечатан върху старата червена петолевка. Старият двуетажен хотел остана само в спомените ни и в колекцията на нумизматите, а на негово място сега се издига четиризвездният "Палм бийч". В края на 2003 г. хотел "Палм бийч" получи приза на Българската асоциация на хотелиерите и ресторантьорите за най-добър български ваканционен хотел на годината с два басейна, бизнес център с модерна конферентна зала, последно поколение боулинг зала. Хотел "Палм бийч" се намира в центъра на Златни пясъци, на първа линия, и заслужено влиза в "златното" портфолио на комплекса.

Другият ни морски хотел - тризвездният "Палм парк", е разположен на втора линия в същия курорт и е ориентиран към туристи, търсещи по-спокойна, паркова среда за отдих.

"Палм парк" също е изцяло реновиран, дизайнерски облагороден, с новопостроен открит басейн, игрище за пейнтбол, тенис кортове. Предпочитан е главно от германски, руски и английски туристи.

Извън хотелиерското поприще, "Новиз" АД е сред лидерите на българския пазар на хотелско и SPA оборудване. Вече няколко години успешно представяме различни модификации на солариуми от премиум клас: UWE - Германия (един от водещите европейски брендове за тези уреди), SunVision (Холандия), американските SPA капсули DermaLife, задължителен атрибут за всички елитни спортни клубове, и др. Връзката ни с туризма не е нито случайна, нито от вчера.

B: Вие сте член на регионалния съвет по туризъм - Пловдив. Какво не достига на хотелиерския бизнес у нас, за да отговоря на световно признатите стандарти?

- Проблемите са много и от различно естество. Различни са и подходите за тяхното решаване, но ще маркирам някои от най-наболелите като, недостига на квалифицирани кадри например. С отварянето на България към Европа и света в бранша все повече не достигат качествените специалисти. Проблемът се усеща на всички нива и за всички длъжности в туристическата логистика - от камериерките до топмениджърите. Голяма част от професионално подготвените момчета и момичета заминаха да прилагат наученото тук в страни, наши преки конкуренти на световния туристически пазар. Трудно ми е да ги виня в отсъствие на патриотизъм. Всеки се стреми да максимизира дохода си и най-креативните, разбира се, предпочетоха и такива радикални решения като емиграцията. За оголването на отрасъла откъм кадри допринесе и динамичното развитие на българския туризъм през последните няколко години. Взривоподобното разширяване на хотелско-ресторантската база в страната ни не отчиташе динамиката, локацията и структурата на пазара на работна сила. В крайна сметка се обрекохме да развиваме съвременен туризъм без един от най-важните ресурси за това - квалифицираната работна сила. Друг проблем, който ще маркирам, е анемичната маркетингова практика на българските хотелиери, пък и ресторантьори. Нещата се правят все още на интуиция, а не със средствата на съвременния маркетинг. Рядко се сондира пазара с адекватен маркетингов инструментариум, пък и резултатите от маркетинговите изследвания, в повечето случаи нискобюджетни, невинаги впоследствие успешно се вграждат във фирмените стратегии. Но това е отделна дълга и спорна тема.

B: Вашата фирма е един от лидерите на пазара на полимери у нас. Това ли е основната ви дейност?

- "Новиз" АД има няколко продуктови профила. Водени от стремеж за фискална оптимизация, сме организирали тези направления не като отделни търговски дружества, а като своеобразни profit центрове в рамките на АД-то. Важното е, че мениджмънтът във всеки един момент е наясно каква е икономическата рентабилност на всеки от тях. По този начин компанията ни успешно реализира стратегията си за диверсификация на дейността и снижаване на търговските рискове, възникващи спорадично или периодично на този или друг пазар.

В този смисъл ефективно работи и нашето полимерно направление, също сертифицирано по ISO. "Новиз" АД вече 14 години е вносител на различни полимери - полиетилен ниско налягане, полистирол, полипропилен. Работим основно с "Лукойл" - Москва, предлагаме част от производствената номенклатура на "Петрол" - Чехия, както и на други големи чуждестранни производители. Ние сме сред петте основни български оператора в търговията с полиетилен, като реализираме около 40% от вноса му в страната. Резултатът силно впечатлява нашите чуждестранни партньори, като се има предвид практиката, големите производители на пластмасови изделия у нас сами да внасят суровината си. Снабдяваме с материал главно малките и средните български преработватели на пластмаса със суровина с добро качество, на добри цени и с гъвкава логистика.

През 2003 г. стартирахме производство на полиетиленови торби, което подсказва нашите лидерски амбиции и на този пазар. Това, че сме крупен оператор и вносител на полиетилен, ни позволява да излезем на по-изгодни ценови нива, респективно усилва нашата ценова конкурентност в сравнение с другите участници на пазара. Все още сме далеч от желаните обеми на реализация, но аз, както и моите колеги сме оптимисти. Миналата година реализирахме 300 тона готова продукция, през 2005 г. очакваме те да са 400. Сертифицирахме по ISO и тази своя дейност. Оказа се даже, че сме пионери в сертифицирането сред българската преработваща промишленост на полимери.

B: Работите на различни пазари. Как се справяте с конкуренцията?

- Конкуренцията е като карането на велосипед - ако не въртиш педалите, падаш. Затова непрекъснато търсим нови доставчици, нови клиенти, нови продукти, нови схеми на работа. Как се справяме с конкуренцията - и ние въртим педалите.

B: На тазгодишния пролетен панаир фирмата ви спечели златен медал за солариум Power of Chi на UWE - Германия. Какъв дял от вашата дейност е търговията с електроуреди?

- Този солариум Power of Chi на UWE е уникална комбинация "солариум с масаж". Освен предлагането на SPA оборудване "Новиз" АД е представител за българския пазар и на повече от 10 европейски фирми в областта на електродомакински уреди и хотелско оборудване. Вече 5 години сме ексклузивен представител за България на германския производител Severin. Продуктовата му матрица включва над 300 изделия - от маши за коса до фурни за хляб. Официален представител сме и на британския концерн Dimplex - най-мощния производител на отоплителна техника в Европа. "Новиз" АД има видимо присъствие и на българския пазар на хотелско оборудване - стенни сешоари за коса и за ръце, увеличителни козметични огледала. В това направление сме партньори на престижните италиански производители Elite и Johnson. Сешоарите за баня Elite са премиум бренд, а конструкторите им са постигнали едно изключително ниво на безопасност. Сигурно малко хора знаят, че "Елит" е фирмата, патентовала за първи път, преди 30 години, стенните сешоари за коса със шлаух. И досега уредите й се изработват от негорима пластмаса, с мотори тип long life, със специална защита от пръскаща вода и от прегряване. Хит в нашите продажби са инфрачервените сауни от червен канадски кедър на холандската компания Health Company, които съчетават термо- с хромотерапията. Интересът в България към тях е обяснимо висок - те са хит и в Европа.

B: С изграждането на пловдивския хотел на практика развивате и строително предприемачество. Коя ще е фирмата изпълнител за вашия нов бизнес център в Пловдив?

- Строителният аутсорсинг в нашия случай считаме за най-ефективен. Ние пряко поемаме решаването на концептуалните, проектно-организационните и инвестиционните задачи, а като изпълнител на самите строителни дейности предпочетохме фирма "Сиенит". Философията на проекта е в създаването на съвременен бизнес център, с качествено нови, европейски условия на обитаване, комуникация и кетъринг. Сградата ще е 8-етажна плюс 3 подземни етажа и ще е с разгърната площ от около 7000 кв.м на площад "Съединение" в идеалния център на Пловдив. В нея ще се разположат банков клон, заведение за бързо хранене, офиси на нотариуси, адвокати, застрахователи, одитори и фирмен релакс център.


  Назад към Новини