Архив

Да отворим по-бързо туристически посолства

02.08.2005

Летовникът първо изцбира страната, след това курорта, твърди изпълнителният директор на ваканционен клуб "Ривиера"

в. 24ЧАСА  25 юли 2005 г.

Ludmila Nenkova
СНИМКА: ЛЮБОМИР БЕНКВОСКИ
   Людмила Ненкова е изпълнителен директор на ваканционен клуб "Ривиера" вече почти 15 г. В туризма има 31-годишен опит. Работила е предимно на Златни пясъци. Завършила е "Икономика и организация на туризма" във Варненския икономически университет. Защитила е магистратура във Франция.

Росица Пенкова

   В: Г-жо Ненкова, как се развива туризмът в България? След приватизацията на големите компплекси държавата сякаш се оттегли от него?

   - Туризмът се развива много бурно от гледна точка на инвестиционния процес. Действително държавата се оттегли до голяма степен. Тя не се грижи за техническата инфраструктура, без която този отрасъл не може да се развива. Тя не е по силите само на частните инвеститори. И няма страна по света, където отделните частни фирми да се грижат за пътищата, за канализацията, за свлачищата и брега.

   На златни пясъци държавата се оттегли напълно и остави цялата инфраструктура в ръцете на едно частно дружество, натоварено с проблемите, родени от взаимоотношенията с останалите играчи в този процес. И сега се поставя въпросът как да се излезе от тази ситуация. Имаше дори идея държавата да изкупи отново тази инфраструктура и да положи грижи за нея.

   В: Какви суми са нужни за укрепване на брега в района на ваканционен клуб "Ривиера"?

   - Не мога да кажа, това трябва да знаят специализираните държавни институции. Но от разговорите, които сме провеждали с тях, става ясно, че държавата не им поръчва планирани проучвания на местата, които се водят свлачища. При тази ситуация проучвания в свлачищните зони правят единствено частни инвеститори, но в много ограничен мащаб, тъй като това не е по техните сили. Липсата на подобни държавни поръчки, в "Геозащита" - Варна, например, лишава региона от възможността да развива туризъм в малки и средни предприятия. Във всяка държава е перспективно да се изграждат вили, малки имоти, малки туристически обекти, в които да работят семейства.

   Така е и с морската абразия - никакви проучвания там не се осъществяват. Променя се брегът, променят се вълните. Отговарят ни, че частните фирми трябва да правят свои проучвания. Да, но те ще са ограничени само в рамките на нашия район.

   В: Като говорим за свлачища, усещате ли затруднения заради затворения път на Трифон Зарезан?

   - Усещаме, разбира се, защото пътят, който остана (през Аладжа манастир - б. а.), е тесен. Ден през ден има катастрофи и пътят се затваря, докато се разчисти, и няма откъде да се мине - няма алтернативно шосе.

   Ето в сряда имаше катастрофа, получило се е задръстване. Представете си, че има хора, които пътуват към летището. Могат да изпуснат самолета. А и когато няма такива събития, в натоварени часове движението става много бавно и това изнервя туристите ни.

   В: Привърженичка ли сте на тезата, че след 5 или 10 г. на Златни пясъци ще се събарят хотели, защото са много и прекалено нагъсто?

   - Малко се преекспонира тази теза. Мисля, че няма да се стигне до такова събаряне. Не е чак толкова страшно положението. Има отделни сгради, при които отстоянието е много малко. По-скоро много пречат на Златни пясъци многобройните будки, щандове и места за продажби, които буквално са на всяка крачка и не дават възможност да се видят иначе красивите хотели зад тях. Те просто задушават комплекса и са ненужно много.

   В:Зачестиха престъпленията, извършени от пияни или дрогирани чуждестранни туристи. Не трябва ли да насочим рекламата за нашите курорти към летовниците, които идват на почивка със семействата си, или към групи за културен туризъм?

   -Трябваше да го направим. Тези сериозни грешки, които бяха допуснати и в проектирането и в цялото градоустройство на Златни пясъци, и във формата на приватизация на инфраструктурата, всичко това обърна посоката на развитие на курорта. В продължение на години Златни пясъци беше място за почивка на семейства от средната класа. Сега не могат да идват летовници с деца или нормални млади хора, които искат да си починат, защото под прозорците на стаите им цяла нощ гърми музика, а колите се движат без проблем навсякъде в курорта. Но тези неща са поправими. Трябва да се изгради обща концепция за развитието на този комплекс. За да спре да действа сегашната философия - днес бърза печалба, а след нас - потоп.

   В: Мит ли е вече твърдението, че България е евтина туристическа дестинация?

   - България все още се нарежда сред евтините дестинации. Но добрите хотели, предлагащи качествени услуги, вече не са така евтини. Те са на цената на добрите хотели в Турция например. Разбира се, нашият стандарт на живот е по-нисък и всичко, което туристът купува извън пакетната цена за него, е много евтино. Ние имаме всички условия да предлагаме един по-качествен туризъм и да искаме по-високи цени. Но след грешките, които бяха допуснати, това не би било добър ход.

   В:Трябва ли държавата да контролира какви хора влизат в туристическия бизнес - било чрез покупка на терени, хотели или концесия на плажове? Особено сега - след взрива в Обзор.

   - Може би трябва да се усъвършенстват тези концесионни договори и да се намерят механизми те да бъдат прекратявани при неизпълнение на определени клаузи. Това разчистване на сметки в Обзор е ужасно, но може да се случи и на други места. Една от предпоставките за силово налагане от страна на някои концесионери е, че концесионните цени са доста високи. Те изхождат от презумцията, че от плажа много се печели. Това обаче не е така. Защото така наречената свободна публика не желае да ползва плажните услуги. Тя иска да лежи под собствения си чадър, върху дюшека си. Малко са хората, които са готови да платят, за да ползват чадър. Така че няма никакви приходи, а разходите са големи.

   Трябва да се преразгледа методиката за определяне на тези концесионни договори. Държавата да се замисли тази цена не е ли прекалено висока. Масово остават неохраняеми и нехигиенизирани плажве. Когато вноските са по-малки, държавата тогава ще може и да си подбере концесионерите.

   В:Кое прави най-лошо впечатление на чуждестранните туристи у нас?

   - Бездомните кучета по улиците са едно от тях. Обменните бюра също бяха огромен проблем с измамите, които ставаха. Мисля, че сега в някаква степен нещата се подобриха. Лошо ги впечатляват и такситата с различни тарифи, вариращи в огромни граници. И когато чужденците разбират, че са излъгани, казват: "А къде е вашата държава?".

   В: Държавата е в дълг към туризма и заради слабата реклама на България.

   - Основна функция на държавата е да си рекламира страната. Не можем ние да компенсираме бездействието на държавата, да правим национална реклама. Никога клиентът не избира курорта, той първо избира държавата. Той решава - сега ще почивам в България, Турция или Гърция, и чак след това избира курорта. Напоследък се заделиха повече средства за национална реклама. Появиха се проспекти, които се разпространяват по различни места. Аз от години не бях виждала брошура за природата на България, за историята ни, за курортите. Новите са добре направени, но имат някои грешки - сред курортите например е пропуснат ваканционен клуб "Ривиера".

   Държавата трябва сериозно да се замисли за откриване на своите национални туристически офиси в чужбина. Това са туристическите посолства на нашата страна, които ще рекламират страната ни и ще отговарят на всички въпроси на бъдещите ни гости.

   В: Туризмът ли е бъдещето на България?

   - България има прекрасни условия за развитие на туризма. Не трябва да залагаме обаче само на него, защото той също е подвластен на конюнктурни влияния. Сега вече е налице тенденция предлагането да превишава търсенето на туристически продукт в света. Засега ни спасява фактът, че търсенето е еластично - хората отделят все повече пари за пътувания, за определени видове туризъм. Затова ние трябва да налучкаме къде търсенето в Европа не е задоволено - алтернативен, селски туризъм, туризъм по интереси. Това ще осигури поминък на много райони. Ние скупчихме туризма на едно място, променихме вида на почиващия у нас чужденец и той вече не стъпва във вътрешността на страната. Държавата трябва да окаже много сериозна помощ за развитие на алтернативния туризъм - на първо място с пътища, после с табели, които започнаха да се появяват. Аз наскоро разгледах една гробница до Поморие, за която не съм и подозирала, че съществува, въпреки че десетки пъти съм минавала оттам.А сега от колата видях една табела и отбих. Лошото е, че повечето табели, където ги има, продължават да са само на кирилица.

   В:Какво ново във ваканционен клуб "Ривиера" тази година?

   - "Ривиера" продължава да следва своята философия - да издигаме качеството на нашия продукт. Това лято 4-звездният хотел "Лотос" беше напълно реновиран и сега е един бутиков хотел, обзаведен с много финес. Довършихме и обновяването на "Империал". Сменихме мебелите в стаите. Сладкарницата също е с ново обзавеждане, направихме и павилион от ковано желязо. С нова техника и дизайн се сдобиха и балнеологиите.

   В:При толкова много нови неща не е чудно, че на гостите ви не им омръзва да идват година след година пак тук.

   - Да, има голяма повторяемост на нашите клиенти. В по-старите хотели "Империал" и "Лотос" почти 50% от гостите са идвали и преди. В "Ривиера бийч" всеки 5-и вече е отсядал тук, но това е хотел само на 2 г. Нашият гост да бъде напълно задоволен е закон в комплекса.

Tourism


  Назад към Новини