Архив

ИСТОРИЯ ЗА ЕДНО НЕОБИКНОВЕННО МЯСТО И ЕДНА НЕОБИКНОВЕНА ЖЕНА - ПЕРФЕКТНО ИЗДАНИЕ ЗА ИСТОРИЯТА, АРХИТЕКТУРАТА И ТУРИЗМА

07.08.2005

Излезе от печат първото изследване от български автор за Двореца Балчик и живота на румънската кралица Мария

   Една богата на факти и красива като естетика книга, вече има своето място сред многобройните издания, посветени на историята, архитектурата и на туризма. "...Балчик" е първото изследване от български автор за Двореца Балчик и живота на румънската кралица Мария. Луксозното издание с професионални цветни илюстрации и художествено повествование разказва за факти, събития, за хора и съдби, намерили израз в градините и постройките на живописния дворец. Автор на изследването е Росица Малчева - Златкова, предговорът е на проф. Андрей Пантев, а изданието е отпечатано в "Дунав прес" АД.

   За русенката Росица Малчева-Златкова, автор на книгата за двореца Балчик и румънската кралица Мария това е втори изследователски труд, в който тя успява да разбули скритите тайни на архитектурните паметници. Първата й книга - "Градителите на Русе" разказва историите на старите сгради в града, сега архитектурни паметници, за хората, които са ги построили и за живота на фамилиите, които са живели в тях.

   В "...Балчик" убедително са представени факти от историята на Балканите, като е използвана разностранна и от различни източници информация. Авторката съчетава динамичната реалност с човешните емоции и безмълвната любов, която става част от историческото битие. В предговора към книгата проф. Андрей Пантев подчертава : "... прочетете тази необикновена книга. В нея ще видите много повече от това, което сте си въобразявали, че знаете. За Балчик, за морето за неразказаната драма на жена, призвана да бъде кралица в чужда страна и заради това призвание осъдена да принесе в жертва личното си щастие. Намерила утеха в цветята, морските пейзажи и сградите, които създава. Така Дворецът, Балчик, Черното море и нашата земя придобиват особен привкус... Тази книга открехва страница, чрез която онези места които сте видели или ще видите край морето придобиват нова светлина и ново значение."

   Родствената връзка на румънската кралица Мария с личности от Великобритания, Русия, Германия, Гърция, Сърбия, Австрия и др., посещенията й в САЩ и Франция предизвикват естествен интерес към живота й и създадения от нея Дворец в целия свят. Книгата е безценен подарък към всеки представител на тези държави, както и за туристите, посещаващи България и този уникален обект. До края на месец август т.г. "...Балчик" ще излезе на английски, а до края на септември и на румънски език.

   За допълнителна информация e_mail: Rossi21@reklama.bg.

Twiggi


  Назад към Новини