Архив

Отново Международен панаир на народните занаяти в Етъра

24.08.2005

Уникалният музей на открито, член на БХРА кани колеги, партньори и гости на 2,3,4 септември т.г. да видят стари занаяти, изложба-базар и фолклорни програми

   Както всяка година и тази, през през септември - първите петък, събота и неделя на месеца АЕК "Етър" - Габрово е домакин на Международния панаир на народните занаяти. За 15-ти път тук ще бъдат показани традиционни изделия на майстори бакърджии, хлопкари, кожухари, ножари, кошничари, грънчари, дървостругари, тъкачи, сарачи, куюмджии, майстори на народни музикални инструменти, на изделия от мъниста, плетене на дантела, българска бродерия и много други.

   От 2003 г. организатори на Международния панаир на народните занаяти стават Министерството на културата, Националният център за музеи, галерии и изобразителни изкуства, Община Габрово и АЕК "Етър". В рамките на панаира е и известното състезание, пресъздаващо един нов съвременен "облог", на който майстори с утвърдено име и доказани умения в един занаят мерят сили в неколкодневна надпревара. Тази година състезанието е на тема "Пастирска дърворезба" и ще продължи от 31 август до 3 септември.

   Състезанието подпомага съхраняването и поддържането на народната традиция при изработване на предметите, популяризира традиционните форми и украса, въплътили в себе си чувството за красота и хармония. Главно изискване е майсторите да спазват старата технология и техника за украса, като използват традиционен инструментариум. Надпреварата е оспорвана, наградата е голяма - "Сребърна хлопка", почетен диплом, парична награда и право на изложба-базар в "Етъра" за следващата година. Панаирът е форма за отдих и развлечение, затова на посетителите се предлага и разнообразна развлекателна програма.

 Тази година многобройните гости ще могат да видят ревю на национални костюми, участие на групи от Международен младежки фестивал на партньорските градове, фолклорен спектакъл "Сватбена обредност", куклено шоу "На герана", обичай "Засяване", сватбени обреди, изпълнения на стари градски песни и още богата фолклорна програма.

Международен панаир на народните занаяти "Етър 2005" 2-4 септември 2005г.

Програма

31.08. - 03.09., сряда - събота
Състезание "Пастирска дърворезба"
9.00 - 18.00 ч. - АЕК "Етър"

01.09., четвъртък
10.30ч. - Международна конференция "Народните занаяти - минало, настояще и бъдеще"
18.30ч. - "Сватбена обредност", фолклорен спектакъл на ансамбъл "Сивек" - Габрово

02.09., петък
8.00-18.00ч. - Международен панаир на народните занаяти, изложение-базар на открито
11.00ч. - Откриване на панаира
11.30ч. - Фолклорна програма

03.09., събота
8.00-18.00ч. - Международен панаир на народните занаяти, изложение-базар на открито
11.00ч. - Откриване на авторска изложба-базар "Керамика" на Ели Неделчева от Разград
11.30ч. - "На герана", куклено шоу, Пловдив
12.30ч. - Ревю на национални костюми
13.00ч. - Фолклорна програма на ансамбъл "Граовска младост", Перник
19.00ч. - Вечер на майстора, закриване на състезанието и връчване на наградите

04.09., неделя
8.00-18.00ч. - Международен панаир на народните занаяти, изложение-базар на открито
12.00ч. - Изпълнение на Северняшки ансамбъл, Плевен
13.30ч. - Участие на групи от Международен младежки фестивал на партньорските градове
15.00ч. - Закриване на панаира

В дните на панаира (2-4 септември) на територията на музея се организират възстановки на домашни занятия и традиционни битови дейности:

  • боядисване с растителни бои
  • плетене на беленица
  • плетене на кошове

  Назад към Новини