Архив

HOREMAG - октомври 2005

27.09.2005

Magazine Horemag Magazine Horemag

Нови ваканционни комплекси край Кранево

Върху хиляда декара земеделска земя, чийто статут ще бъде променен, край Кранево в близките години ще бъдат вдигнати нови ваканционни комплекси, съобщи кметът на община Балчик Красимир Михайлов. За първия масив от 400 декара, който е непосредствено до морския бряг, вече е разработен подробен устройствен план и вероятно още догодина ще започне строителството на първите вили. По данни на общината в селото, което е разположено край резервата “Балтата”, има 7500 легла в категоризирани туристически бази. До средата на август реализираните нощувки от чужденци са над 70 200, а от българи - 20 700. През тази година в Кранево са построени 21 нови туристически обекта, а за други 16 общината е издала разрешение за реконструкция или разширяване. През миналата година в селото са построени 34 нови хотели, ресторанти, магазини. В инвестиционните намерения на общината е да изгради четвъртокласно шосе Кранево - село Осеново, което би съкратило с 10 километра пътя до летище Варна.

С 36.8% повече руските туристи

България е била един от хитовете на летния туристически сезон за руските туристи, показват данни на руската Гранична служба. Броят на руските туристи в България се е увеличил с 36.8% в сравнение с миналата година. Анализът на интереса на руските туристи показва, че рекордно са се увеличили посещенията в Доминиканската република, след което следват Израел - 38%, България - 36.8% и Италия - 30.2%.

Според генералния консул на Русия във Варна Аслан Джаримов, цитиран от varnapool.net, през 2005 г. броят на руските туристи ще нарасне до 140 - 150 хиляди. По-голям от средния ръст на руските туристи има единствено в курорта Албена.

В същото време туроператори алармираха, че въпросникът, който се попълва от руските туристи при издаване на виза, е дълъг четири страници и пълен със сложни въпроси. Това може да се отрази негативно и да има отлив през зимния сезон, предупреди Недялка Сандалска, изп. директор на “Балкантурист” АД.

“Ес Ен Брасълс еърлайнз” с директни полети София - Брюксел

От началото на септември “Ес Ен Брасълс еърлайнз” стартира директни полети от София до Брюксел. Белгийската авиокомпания лети три пъти седмично във вторник, четвъртък и събота. Благодарение на партньорството с “България ер” клиентите на двата превозвача могат да пътуват директно и в останалите дни от седмицата. Разписанието предоставя възможност за трансфери към 58 европейски дестинации и 14 града в Африка. “Отскоро почувствахме, че пазарът по трасето София - Брюксел се разраства”, коментира пред БТА Филип Зандърс, изпълнителен търговски вицепрезидент на “Ес Ен Брасълс еърлайнз”. Целта на авиокомпанията е също да окуражи белгийските туроператори да включат София в своите туристически програми и пакети, посочва вицепрезидентът на “Ес Ен Брасълс еърлайнз”.

Яхтеното пристанище в Балчик - на концесия

Яхтеното пристанище в Балчик ще бъде отдадено на концесия за срок от 35 години, реши общинският съвет. Според разработения идеен проект за развитието на порта концесионерът трябва да го модернизира и разшири. Пристанището ще се използва за домуване или приставане на яхти и лодки за крайбрежни и международни плавания, за водни спортове, туризъм и развлекателни програми. Бъдещият стопанин на пристана трябва да направи през първите десет години на концесията инвестиции поне за 1 000 000 лв., а само през първите две - най-малко за 100 000 лв. Общинският съвет изисква бъдещият концесионер да разполага с туристическа база в региона и да е реализирал приходи през последните три години не по-малко от 3 млн. лева.

Отвориха музей на магарето

Диканя, използвана през XIX и XX век и запазена през XXI век, ще бъде показана в първия Музей на магарето, който отвори врати в град Гурково на 2 септември, съобщи БТА. С нея и с дългоухия помощник, прочут в този край като свещен, са вършеели зърното в балканския град. В музея са подредени над 100 експоната. Сред тях са каруци, стари колела, снимки. Най-голямо място в експозицията е отредено на прочутото през миналия век рали с магарешки каручки.

Масова продажба на хотели край морето

Близо 200 са хотелите, които се продават в област Бургас, показва проучване на Imot.bg през септември. Най-голям избор има в Слънчев бряг, Несебър, Свети Влас и Черноморец. Цените се движат от 1300 до 695 EUR за кв. метър. По Северното Черноморие трудно може да бъдат намерени хотели. Единствено в Златни пясъци има предлагане - около 15 оферти и цена 672 EUR на квадратен метър. Строителството със същите темпове може да продължи още година-две. Цените обаче няма да паднат, дори да се увеличи предлагането, тъй като инвестициите са прекалено големи, е мнението на специалистите.

420 обекта затворени за хигиенни нарушения

През летния сезон 420 обекта по Черноморието са били затворени и са издадени 2074 акта за административни нарушения от Министерство на здравеопазването, съобщи министърът на здравеопазването проф. Радослав Гайдарски. Извършена е и тематична проверка на здравно-хигиенното състояние на плажовете и водоспасителната дейност в зоните за къпане. Министерството на здравеопазването изготвя мониторингова програма на дезинфекцията на водите в плувните басейни, каза също той.

За периода 1 май - 30 август 2005 г. трите инспекции - в Добрич, Варна и Бургас, са извършили общо 15 598 проверки на подлежащите на контрол общо 13 453 обекта. Сред най-често установяваните нарушения са липса на добра хигиена при приготвянето на храни, неправилното съхранение на храни в заведенията за обществено хранене, както и предлагането за продажба и приготвяне на храни на открито.

Планинска пътека за хора с увреждания край Банско

През септември в местността Драгостинов чарк край Банско официално беше открита специализирана пътека, пригодена за хора, придвижващи се с инвалидни колички, и за незрящи. Всички съоръжения на пътеката с дължина около 2 км - специална настилка, подходи към кътовете за отдих, тоалетна, паркинг, детска площадка и информационни табели за парка - са съобразени със специфичните изисквания за достъп до околната среда за хората с увреждания и са съгласувани с Центъра за независим живот. Пътеката е изградена по идея на дирекцията на Националния парк Пирин и реализирана с финансовата подкрепа на правителството на Конфедерация Швейцария чрез Националния доверителен екофонд и на Предприятието за управление на дейностите по опазване на околната среда. По-късно в Банско официално беше открит и Посетителски информационен център към дирекцията на Националния парк Пирин.

Sky Europe последва Wizz Air

Компанията за евтини самолетни пътувания Sky Europe навлиза в България и Румъния, съобщиха от авиопревозвача. Sky Europe е получила право от българските и румънските власти да предоставя транспортни услуги и започва да обслужва полети до и от София и Букурещ. Очаква се първите полети до новите дестинации да бъдат съответно на 9 и 12 декември, като цените на билетите ще започват от 25 евро в едната посока без таксите. Пътниците на “Скай Юръп”, която е създадена през 2001 г., могат да се възползват от автобусна линия между летищата на Братислава и на Виена. Sky Europe има бази в Братислава, Будапеща и Краков. Авиокомпанията предлага 54 маршрута и 30 дестинации в 18 държави. Компанията работи с 15 самолета, като неотдавна е направила поръчка за до 32 самолета от новото поколение “Боинг 737-700”.

Текст към снимка:
На освещаване на новата реколта от грозде покани винарска изба TODOROFF в Брестовица. Гостите бяха посрещнати със специално изградена арка на виното, украсена с лозови листа и истинско грозде. Самият бог Дионисий и Виночерпецът даряваха присъстващите с вино и ги закичваха с венци от лозови листа.

Браншовите организации недоволни от бездействието на държавата

Повече от месец след съставянето на новото правителство браншът все още не е наясно коя ще бъде държавната структура, която ще го ръководи. За това алармираха на среща с журналисти шефовете на БАТА, БХРА, БТК. Те бяха неприятно изненадани и от проект за изменение и допълнение на Закона за туризма, изготвен в Министерство на културата, според който в Националния съвет по туризъм ще има единствено чиновници, а участието на бранша се изключва. Председателят на новата агенция според проекта има 29 функции, докато по сега действащия закон те бяха 16. “Все едно виждам Комитета по туризъм, само името е сменено на агенция”, коментира Благой Рагин, председател на УС на БХРА. Цветан Тончев от БТК отново призова за сформиране на самостоятелно министерство на туризма, за увеличаване ролята на неправителствените организации и преминаване на категоризирането на фирмите и обектите изцяло към бранша. Туристическите фирми внасят 70 млн. лева ДДС, с останалите данъци браншът носи на държавата 240 млн. лева, каза също той. Може би трябва да организираме национална стачка, туристите ще ни разберат, каза Благовест Лефтеров, член на УС на БАТА.

До редакционното приключване на ХОРЕМАГ все още не беше ясно кой и на чие подчинение ще е държавният орган, който ще отговаря за туризма. Последният “пуснат” в общественото пространство вариант бе за агенция, но под шапката на Министерството на икономиката и енергетиката, а не на директно подчинение на Министерския съвет, както се обсъждаше преди това.


  Назад към Новини