Архив

Дионисий и Виночерпецът даряваха гостите с вино сред стари ритуали и тракийски танци

06.10.2005

Винарска изба TODOROFF, асоцииран член на БХРА превърна освещаването на новата реколта в празник

Todoroff

   Винарска изба TODOROFF посрещна много гости в Брестовица в една от последните слънчеви недели на септември т.г. И хубавото време беше част от празника в двора на известната изба, където се разигра истински спектакъл. Многобройните гости бяха посрещнати със специално изградена арка на виното, украсена с лозови листа и истинско грозде. Самият бог Дионисий и Виночерпецът даряваха гостите с вино и ги закичваха с венци от лозови листа. Специално за празника на винарската изба, асоцииран член на БХРА, в с. Брестовица дойдоха много известни българи, сред които артисти, политици, бизнесмени и разбира се, много журналисти.

Todoroff   Пред погледите на гостите бяха пресъздадени старите ритуали за посрещане на първото грозде. С ефирен танц на девойките и под звуците на родопската гайда започна спектакълът - на бялото платно, опънато на зелена морава се разиграха танците на нашите предци. Атмосферата се допълваше от красивите песни на Петя Тодорова и Виолета Измирова, които събраха аплодисментите на гостите. Тракийските танци, изпълнени от възпитаниците на Музикалната академия в Пловдив се преляха естествено в типичното българско хоро за домакини и гости.

   Лично Иван Тодоров изсипа първата касетка с грозде за преработка и докато гостите се веселяха, майсторите винари започнаха работа по новото вино. Църковният ритуал по освещаването беше проследен от много гости на избата и зъвърши с изпълнението на “Многая лета”.


  Назад към Новини