Архив

Предстои приемането на Конвенцията за закрила на културното многообразие

06.10.2005

България очаква помощ от ЮНЕСКО, за да популяризира пред света последните си уникални архитектурни и културни открития

Rilski Manastir

   На провеждащата се в Париж от 3 до 21 октомври т.г. 33 -та сесия на Генерална конференция на ЮНЕСКО участва българска делегация начело с министърът на образованието и науката Даниел Вълчев. В речта си пред форума българският министър подчерта, че страната ни има нужда от помощта на ЮНЕСКО, за да съхрани и направи достояние пред света откритите през последните две години тракийски светилища, древни обсерватории и уникални гробници.

   Като подчерта, че не случайно през месец май 2005 г. България беше домакин на регионалния форум - “Културните коридори в Югоизточна Европа”, организиран под патронажа на президента Георги Първанов и генералния директор на ЮНЕСКО, Д. Вълчев благодари на организацията за всестранната помощ, която страната ниполучава за опазването на историческите и културните ни паметници. Българският министър се срещна и разговаря и с генералния директор на ЮНЕСКО - Коичиро Мацуура, който според очакванията, ще бъде преизбран на поста си.

   Очаква се на тази сесия на организацията да се приеме Конвенцията за закрила на културното многообразие, която ще спомогне за съхраняване идентичността на различните култури. В рамките на работната програма на форума ще се гласува проект за програма и бюджет на ЮНЕСКО за периода 2006-2007 г.. България ще подкрепи разширяването на сътрудничеството с другите организации в системата на ООН, с представители на парламентите от отделните държави-членки и на частния сектор и още по-активният диолаг между правителствата и гражданското общество.


  Назад към Новини