Архив

В РАМКИТЕ НА ЕВРОПЕЙСКИТЕ ДНИ НА НАСЛЕДСТВОТО‘2005 МИНИСТЕРСТВО НА КУЛТУРАТА ПОКАНИ И ТУРИСТИЧЕСКАТА ГИЛДИЯ НА ДИСКУСИЯ

06.10.2005

ПРЕДСТАВЯНЕ НА РЕАЛИЗИРАНИТЕ ПРОЕКТИ ПО ГРАНТОВА СХЕМА ФАР BG 0102.03 “РАЗВИТИЕ НА КУЛТУРНИЯ ТУРИЗЪМ В БЪЛГАРИЯ”

   На 27 септември т.г. в София, в изложбената зала “Средец” на Мини - стерство на културата бяха представени реализираните проекти и конкретните резултати от проекта “Развитие на културния туризъм в България”. Заедно с възможността да се запознаят лично и да обсъдят работата си в областта на културния туризъм, участниците имаха възможност да разгледат и получат много рекламно-информационни материали на щандовете по региони.

   Събитието започва с пресконференция с участието на представители на Министерство на културата, Министерство на икономиката, чуждестранни и български партньори и много участници от туристическия бизнес. Сред гостите бяха г-жа Ина Килева, заместник-министър на културата, г-н Димитър Хаджиниколов, заместник-министър на културата, г-н Енцо Реали, съветник в Делегацията на Европейската комисия, г-жа Албена Игнатова, главен експерт в Министерство на икономиката, представители на Агенцията по туризъм, PIU, делегация на ДЕК, ЕКОТЕК, представители на общини, туроператори и др.

   Един ден не стигна, за да могат да бъдат презентирани десетките проекти, които предизвикаха голям интерес сред участниците и гостите от цялата страна. Сред проектите на PHARE BG. 0102.03 бяха “Създаване и промоция на културен маршрут Русе - Иваново - Червен. Пътуване от съвременността към средновековието” - Русе; “Посока Странджа - планината на древните траки” - Малко Търново; “Източните Родопи - съжителство на тракийска култура, християнство и ислям” - Хасково; “Реставрация на южна крепостна стена и кула и изграждане на инфраструктура за инвалиди” - Созопол; “Регион Кюстендил - кръстопът на осемхилядолетна история и култура” - Кюстендил; “Реставрация на училището и създаване на нов туристически продукт в исторически и архитектурен резерват с. Ковачевица” - с. Ковачевица; “Културните и исторически тайнства на Източните Родопи” - Хасково; “Развитие на Музея на солта в Поморие като завършен обект на културния туризъм” - Поморие; “От пръстите на старите майстори” - Дряново; “Пътят на боговете, пътят на златото, пътят на хората” - Кърджали...

   Следобед на 27 септември - Световният ден на туризма, избран случайно или не, но като подходящ ден за представяне на разработките от проекта “Развитие на културния туризъм в България”, на вниманието на участниците бяха показани също с професионални мултимедийни презентации, документални филми и др. и останалите проекти. Сред тях бяха: “Пътуване в непознатото Възраждане” - Габрово; “Създаване и промоция на нов културно-туристически продукт “Родопа - свещена планина” - Асеновград; “Изкуството за развитие” - Струмяни, Арт Център “Илинденци”; “Историята на Нове: непобедими римски легиони, покръстването на варварите, забравената столица на готите” - Свищов; “Развитие и промоция на туристически продукт на основата на културно-историческото наследство на област Разград” - Разград; “Развитие и промоция на маркетингов културно-туристически продукт в община Търговище” - Търговище.

   С много въпроси в дискусията по темата и с обобщение на представените проекти, участниците доказаха, че хубавите идеи за развитието на българския културен туризъм са неоспорим факт. След финансирането и реализацията им обаче, те трябва да бъдат подкрепени активно с професионален маркетинг и реклама, с постоянна статистика за посещенията и контрол на обектите, както и с грижа за обучението на персонала и развитието му в посока на нормите и изискванията на най-добрите европейски практики в културния туризъм.


  Назад към Новини