Архив

Завърши Второто национално ателие "Другият театър" на фондация "Авансцена"

09.10.2005

"Албена" - член на БХРА е основен спомоществовател на инициативата, предоставяйки базата си за провеждане на занаятията на младежите от различни домове в страната

Albena

   На 7 октомври т.г. успешно завърши работата си Второто национално ателие “Другият театър” в кк “Албена” - член на БХРА. “Другият театър” се осъществява с подкрепата на програма PHARE - “Развитие на гражданското общество”. Организатори на събитието са фондация “Авансцена” в партньорство с фондация “Албена”, кк “Албена” и Евро-Българския културен център. Инициативата е реализирана с любезното съдействие на “Лукойл-България”, “Чипита”, “Софияленд”, общините Своге, Пазарджик, Добрич, Разград, Кърджали, Варна и Каварна. В подготовката на спектакъла участваха деца и младежи на средна възраст от 9 до 19 години от от специализираните домове от Варна, Кърджали, Своге, Пазарджик, Кранево, Каварна, Добрич и др. Заедно с тях по подготовката на спектакъла “Юнакът и златната ябълка” работиха драматург, сценограф, композитор, артисти, психолози и педагози.

Albena

   Фондация “Авансцена” е представител за България в Международния институт за средиземноморски театър със седалище в Мадрид. От 2000-та година се включва в международната програма на Института “Другият театър”, чиято цел е да спомогне чрез формите на театъра за интеграция на млади хора с увреждания и в неравностойно положение. Трета година продължава ползотворното партньорството с “Албена” АД, който става основен спомоществовател на ателиетата, предоставяйки базата в курорта за провеждане на занаятията на младежите от различни домове в страната.

Albena

   Целта на проекта е повишаване чувствителността на обществото към проблемите на децата с увреждания и в неравностойно положение, да се привлече вниманието на правителствени и неправителствени организации, творци, влиятелни фигури, спомоществователи. През 2005 г. проектът реализира в кк “Албена” две театрални ателиета с деца от домове от 15 български общини - през май и сега, през октомври.

   В Културно-информационнния център на комплекса на 7 октомври т.г. публиката аплодира спектакъла на тема “Юнакът и златната ябълка” (сценарий и режисура - Явор Спасов; помощник-режисьор - Славелена Майноловска; музика: Емилиян Иванов; сценография - Елка Йорданова и художественръководител - Сотир Майноловски).


  Назад към Новини