Архив

Участие на България на Световния конгрес по туризъм на ASTA през ноември 2005 г. - Монреал, Канада

11.12.2005

   На основание одобрената програма за национална туристическа реклама през 2005 г. бе планирано участието на Агенцията по туризъм на Световния конгрес по туризъм на ASTA /American Society of Travel Agents/, който се проведе от 6 до 11 ноември в гр. Монреал, Канада в Palais des Congres.

   За пръв път страната ни участва на Световния конгрес по туризъм на ASTA през 2003 г. в Маями. През 2005г. е второто участие на България на събитието с цел проучване на възможности за по-сериозното ни навлизане като туристическа дестинация на американския туристически пазар. България участва на туристическото изложение с щанд от 18 кв.м., където се представиха различните форми на туризъм, предлагани в страната чрез брошури, флайъри, плакати, сувенири и дискове с филми. Рекламираха се активно културен и хоби туризъм, към които имаше най-голям интерес.

   Световният конгрес по туризъм на ASTA е 75-тото поредно издание, състояло се през 2005 г. Принципът на провеждане на самия конгрес е едно издание в САЩ, а следващото в друга страна. Този принцип ще бъде променен от 2006 г., когато ежегодно ще се организира изложение в САЩ паралелно с изложение в друга страна в рамките на една година. За второто изложение, което ще се провежда в друга страна, за 2006 г. е определена Република Чехия, а за 2007 г. - Корея, като е планиран по-различен формат от традиционните туристически изложения.

   Изложението тази година беше посетено от над 5000 посетители, като техният профил беше туроператори, туристически агенции и туристически организации. Изложителите бяха около 270 на брой и представляваха туроператори, туристически агенции, туристически бордове, авиокомпании, хотелиери, рентакар компании, круиз компании, туристически медийни издания, увеселителни паркове и др. /Air Canada, American Society for Travel Agents, Amtrak, Best Western International, Hilton International, Cendant Hotel Group, Inc., China National Tourist Office, Croatian National Tourist Office, Czech Tourism Authority, Egyptian Tourist Authority, Enterprise Rent a car, German National Tourist Office, Galileo, Hungarian National Tourist Office, IATAN, ITB Berlin, Jordan Tourism Board, Marriott International, Polish National Tourist Office, Key Tours, Recommend Magazine, Sabre Holidays, Tourisme Quebec, Turkish Culture & Tourism Office, Walt Disney Parks & Resorts, etc./

   По време на конгреса в Монреал беше организирана кръгла маса. Различни компании и организации представиха своя туристически продукт чрез презентации пред американски, канадски туроператори и международни туристически организации. Агенцията по туризъм и български туроператори също направиха презентация на кръгла маса и представиха страната ни като атрактивна туристическа дестинация. Освен това програмата на събитието включваше и редица семинари (презентационни, образователни и продуктови), презентации и срещи. Агенцията по туризъм взе участие в повечето от семинарите като получи предложение за презентация на България като туристическа дестинация на предстоящото изложение в Прага през март 2006 г., организирано от ASTA.

1.Предлагане от страна на канадски и американски туроператори

  • Продукти - културно-познавателни турове /обекти под егидата на UNESCO, класическа България, city breaks - София, Велико Търново, български манастири, долината на тракийските царе, градове-музеи/, бизнес пътувания, специализирани пътувания и др.
  • Потенциал - нови продукти
    • морски туризъм
    • летен планински туризъм
    • балнеология и спа туризъм
    • ски туризъм
    • комбинирани турове със съседни държави като Гърция, Турция.

Данните показват, че въпреки отдалечеността и липсата на директни полети, американски и канадските туристи посещават България. При една добре прецизирана кампания за навлизане на пазара този брой туристи може да бъде увеличен многократно предвид тенденцията туристите от тези страни да пътуват все-повече към Европа.

Справка за пазар САЩ и Канада

2. Общо-икономическа информация

За САЩ:

БВП - През 2004 г. БВП е 11 734.3 млрд. щатски долара

Безработица - През 2004 г. безработицата е 6%

Инфлация - 1.7 % за 2004 г.

За Канада:

БВП - През 2004 г. БВП е 1.290.185 млн. канадски долара

Безработица - През 2004 г. безработицата е 6.2%

Инфлация - 1.038% за 2004 г.

Тенденции

  • Пазар САЩ и Канада са от потенциалните пазари за българския туристически продукт.
  • Броят на пътуващите американци от САЩ в чужбина за 2004 г. е 27 351 000, като 41% от тях пътуват самостоятелно, 29% със съпруг или съпруга, 25% семейно, 11% с приятели, 5% с бизнес партнъори и 2% с туристически групи.
  • 43% от американците от САЩ за 2004 г. са посетили Европа, като 40% от тях са посетили Западна Европа, а едва 3% са посетилите Източна Европа. 18% са посетили Карибите, 9% Южна Америка, 7% - Централна Америка, 2%- Африка, 19% Азия и 3% Австралия.
  • Средните разходите на туристите от САЩ в чужбина при едно пътуване на един турист са 1.317 $, като на ден един американски турист харчи средно около 81$.
  • 57% от пътуващите американци от САЩ са от мъжки пол и 43% от женски.
  • Средният годишен доход на американците от САЩ за 2004 г. е 110 100$.
  • Канадците са пътували за 2003 г. най-много до САЩ, Мексико, Великобритания, Франция, Куба, Доминиканска Република, Германия, Италия, Холандия, Испания и Швейцария.
  • Цел на пътуването на канадските туристи в чужбина - за почивка - 66%, 17% - посещение на роднини и приятели, 11% - бизнес пътувания и 6% други.

3. Посещения в България:

  • През 2004г. България е била посетена от 39 276 туристи от САЩ /ръст от 26,18% спрямо 2003 г./
  • През 2004г. България е била посетена от 5 440 туристи от Канада /ръст от 24,54% спрямо 2003 г./
  • За първите осем месеца на 2005 г. американските туристи в България са 43 073 / ръст 17,54%
  • За първите осем месеца на 2005 г. канадските туристи са 6 205. Ръстовете спрямо същия период на 2004г. са съответно 17,54% и 20,81%.

4. Преки конкуренти - Гърция, Турция и Румъния

Агенцията по туризъм осъществи следните срещи по време на Световния конгрес по туризъм в Монреал:

  • Г-н Корей Едеман - президент на Key Tours, американски туроператор, който предлага Европа, като България не е включена в туристическите им пакети. С г-н Едеман бяха обсъдени възможности за включване на страната ни към предлаганите дестинации на Key Tours. Това би било възможно чрез организирането на комбинирани туристически турове.
  • Marriott International - разговор с г-жа Кес Конли /мениджър, международни отношения/ и г-н Джон Кенеди /директор "Глобална туристическа индустрия"/ относно възможности за навлизане на тази хотелиерска верига в България. Те споделиха, че се водят преговори и това е цел, която може да бъде реализирана.
  • Унгарски национален туристически офис - среща с г-н Петер Гомори, директор за Северна Америка. Беше разменен опитът на държавните структури в областта на туризма и реклама на държавите ни на Американския пазар.
  • Чешки авиолинии - разговор с г-н Алес Суда, регионален директор, който се интересуваше дали България има регионален туристически офис в САЩ или Канада и препоръча създаването на такъв, поради големият интерес към пътуването до България.
  • ASTA - Проведе се разговор на г-н С. Станков /председател на ASTA Chapter за България/ с г-жа Елизабет Кълкин, вицепрезидент "Срещи, събития и изложения". Г-жа Кълкин предложи на Агенцията по туризъм да представи България съвместно с ASTA Chapter за България на предстоящия конгрес на ASTA в Прага, Република Чехия. Предложението включва участие на България на изложението и съпътстващите го мероприятия, като има възможност за представяне на България в образователен семинар /презентация до 5 ч./ и кулинарна дегустация на българска кухня. Представянето на семинара за българската страна ще бъде безплатно.
  • Представителите на България връчиха официално на президента и CEO на ASTA г-жа Kathryn W. Sudeikis и на зам. президента и COO на ASTA г-н William A. Maloney две писма-покани: от страна на Агенцията по туризъм за посещение от страна на г-жа Sudeikis и г-н Maloney на България след приключване на изложението в Прага - International Destination Expo Prague 2006. Целта е те да опознаят България, която може да подаде кандидатура за страна, в която да се организира предстоящото изложение International Destination Expo през 2008 или 2009 г.
  • Voyageur Traveller - беше проведена и среща с г-н Бил Лаусън, изпълнителен директор, който предложи да изпрати оферта за реклама на България в канадското издание Voyageur Traveller при проявен интерес от наша страна.

  Назад към Новини