Архив

Внедряване на системи за управление съгласно изискванията на Европейския съюз

10.01.2006

В навечерието на приемането на България за пълноправен член на ЕС, едно от най-големите предизвикателства е повишаване на конкурентноспособността на българското хотелиерство и ресторантьорство. В тази връзка внедряването на европейските норми и стандарти в дейността на фирмите от българския туристически бранш е неизбежно и необходимо условие за бъдещото им оцеляване.

При всички фирми предстои внедряването на различни системи за управление, като част от подсистемите са задължителни, а други са по желание на собствениците.

ИНТЕГРИРАНИ СИСТЕМИ ЗА УПРАВЛЕНИЕ

Интегрираната система за управление съдържа най-често три подсистеми:

  • подсистема за управление на качеството /на продукта/;
  • подсистема за управление на околната среда;
  • подсистема за управление на здравословните и безопасни условия на труд.

Според нуждите една интегрирана система може да се разшири с още подсистеми:

  • подсистема за управление на маркетинговите и търговските дейности;
  • подсистема за управление на персонала и развитие на човешките ресурси;
  • подсистема за управление на паричните потоци (мениджърско счетоводство);
  • подсистема за анализ на рисковете и критични контролни точки.

Долната таблица дава допълнителна информация за изброените подсистеми.

Общоприето наименование на подсистемата за управлениеГраници на времето за въвежданеГраници на разходите за консултацииНачин на одобряванеРеферативен стандарт
качество на продукта12-15 месецадо 24 хил.лвсертификацияISO 9001
околна среда12-18 месецадо 24 хил.лвсертификацияISO 14001
здравословни и безопасни условия на труда8-10 месецадо 14 хил.лвсертификацияOHSAS 18001
маркетинг и търговска дейност9-12 месецадо 12 хил.лвсамооценканяма
персонал и човешки ресурси9-12 месецадо 12 хил.лвсамооценканяма
мениджърско счетоводство12-18 месецадо 30 хил.лвсамооценканяма
анализ на рисковете и критични контролни точки4-8 месецадо 18 хил.лвсертификация или одит от втора странаISO 22000

При повечето видове фирми подсистемите "качество на продукта", "околна среда" и "здравословни и безопасни условия на труда" присъстват винаги, а подсистеми "маркетинг и търговски дейности", "персонал и човешки ресурси", "мениджърско счетоводство" и "анализ на риска и критични контролни точки" са избираеми от организацията-внедрител.

При хотелите и ресторантите към "постоянното присъствие" трябва задължително да се добави подсистемата "анализ на рисковете и критични контролни точки" и само в някои от случаите може да се изключи подсистемата "здравословни и безопасни условия на труд".

Подсистемите могат да се изграждат последователно, паралелно или със застъпване.

При последователната схема се приключва с изграждането на една от подсистемите (най-често това е подсистемата ISO 9001) и тогава почва работа по следващата подсистема - доста скъпа и разтеглена във времето схема, но е най-простата за организиране и управление и най-малко ангажира и натоварва фирмения персонал. Това е най-често прилаганата схема.

При паралелната схема се работи по всички подсистеми наведнъж и в унифицирани и синхронизирани етапи - най-евтина и най-ускорена във времето схема, умерено сложна за организация и управление, но пренатоварва фирмения персонал. Схемата рядко се използва.

При схема със застъпване работата по "следващата" подсистема почва тогава когато завърши документирането и се навлезе в пробно внедряване на "предходната" подсистема - тази схема балансира цени, срокове и натоварване на фирмения персонал, но е най-сложна за организиране и управление. Тази схема често е най-удачната от комплексна гледна точка

Много са начините, по които Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация може да помогне на своите членове в този процес на внедряване на интегрираните системи за управление: информация, семинари, консултации, проверка на фирмата консултант и на фирмата сертификатор.

Най-важното за нас е да отговорим на всички ваши нужди и въпроси!


  Назад към Новини