Архив

Етнографският музей на открито “Етър” - най-добър обект от 100-те национални туристически обекта за 2004 г.

05.07.2005

Голяма награда на БТС и в. "Ехо" за член на БХРА

  Етнографският музей на открито "Етър", член на БХРА, получи голямата награда на Българския туристически съюз (БТС) и неговото издание - в. "Ехо" за "Най-добър обект от 100-те национални туристически обекта за 2004г." Призът - плакет и грамота, беше връчен на 18 юни т.г., на изключителното шоу в хотелски комплекс "Три буки" в Осоговската планина, в близост до град Кюстендил.

Etara Etara

  Конкурсът за най-добър туристически обект се провежда за първи път и е свързан със 110-та годишнина от организираното туристическо движение в България. ЕМО "Етър" - един от уникалните музеи под открито небе, който отбеляза миналата година своя 40-годишен юбилей, вече е посетен от над 11 млн. български и чуждестранни гости от цял свят. Създател на "Етъра" е известният български родолюбец - габровецът Лазар Донков.

  Днес в "Етъра" има 22 действащи експозиции, той е единственият музей в Европа, който работи целогодишно под открито небе. Някои от водно-техническите съоръжения са уникални за Стария континент. Музейната експозиция е изградена на площ от 7 хектара и събира в едно 50 уникални обекта. С много реализъм и поуки от миналото комплексът показва икономическото развитие на Габровския край през епохата на Възраждането. Туристите откриват красотата на къщите със занаятчийски работилници, запознават се с техническите съоръжения на вода, с обектите с обществено значение, с жилищните сгради, обособени в занаятчийската чаршия. Директор на ЕМО "Етъра" е г-жа Пенка Колева. БХРА честити на колегите си, членове на асоциацията голямата награда и им пожелава още много нови успехи !

Etara


  Назад към Новини