Архив

Нови предложения за допълнения в Закона за туризма

23.06.2005

На среща между БХРА и представители на Министерството на културата и туризма бяха обсъдени предложения за допълнения в Закона за туризма, свързани с уеднаквяването на цените за българи и чужденци.

Чл. 47. (1) Лицата, осъществяващи хотелиерство, са длъжни да обявяват цените:

  1. на нощувките и на другите предлагани от тях услуги чрез ценоразпис, поставен на видно за потребителите място в близост до рецепцията и във всяка стая;
  2. по начин, чрез който да бъдат лесно разбираеми, да са четливо изписани и да не въвеждат потребителите в заблуждение;
  3. задължително и в лева.

(2) Цените по ал. 1, са еднакви по размер за всички туристи и не се допуска различно третиране на туристите или поставянето на част от тях в по-неблагоприятно положение спрямо друга част от тях, основани на признаците по чл. 4, ал. 1 от Закона за защита срещу дискриминацията.

(3) Лицата, осъществяващи ресторантьорство в заведения за хранене и развлечения, са длъжни да съставят ценоразписи: лист-меню за кухненската и сладкарската продукция и карт-меню за алкохолни и безалкохолни напитки със съответните продажни цени и грамажи.

(4) Лист-менюто и карт-менюто трябва да бъдат предоставени на всеки потребител преди поръчката и при представяне на сметката.

(5) Лист-менюто и карт-менюто задължително се изписват и на български език.

(6) Обявените цени в лист-менюто и в карт-менюто са еднакви по размер за всички потребители и не се допуска различно третиране на потребителите или поставянето на част от тях в по-неблагоприятно положение спрямо друга част от тях, основани на признаците по чл. 4, ал. 1 от Закона за защита срещу дискриминацията.

(7) За всяка продажба на туристическа услуга задължително се издава документ за продажба, който съдържа най-малко данни за датата на продажбата, вида на услугата и цената.

(8) Цените на допълнителните туристически услуги, които се предлагат в туристическите обекти по чл. 3, ал. 3, се обявяват в еднакъв размер спрямо всички туристи и не се допуска различно третиране на туристите или поставянето на част от тях в по-неблагоприятно положение спрямо друга част от тях, основани на признаците по чл. 4, ал. 1 от Закона за защита срещу дискриминацията.


  Назад към Новини