Архив

Под мраморните римски колони посрещнаха гостите си домакините от Хисар

16.06.2005

14 юни 2005 г.

Празниците на града и минералната вода започнаха с фестивал и завършиха с нощното вод шоу с "Дарик" радио

  Заедно със съдействието на Информационният туристически център - Хисар, асоцииран член на БХРА, в продължение на една седмица древният град организира богата програма за гости и хисарчани. Нито дъждът, нито студеното време попречиха на дългоочаквания Празник на хисарската минерална вода. С хляб и сол, и глътка минерална вода хисарчани посрещнаха многобройните си гости пред Колонадата - под мраморните римски колони и сред аромата на прочутите хисарски липи.

The nacked woman

  Сред гостите на празниците бяха делегации от побратимените градове Еани от Гърция и Алексинац от Сърбия, туристически групи от Франция и Япония, приятели на Хисар от САЩ, кандидат-депутати за региона от всички партии и коалиции. Празниците на град Хисар и минералната вода се провеждат без прекъсване от 1972 г. В началото те са съпътствани от Републикански фестивал на червенокръстките любителски филми. През годините са възпроизвеждани някои от най-хубавите легенди за Хисар с артисти от Пловдивския театър и местни самодейци.

  След официалното откриване се проведе пресконференция на тема "Лечебният ефект на хисарската минерална вода". Участие в нея взеха специалисти от Националната Балнеотуристическа Федерация - председателят Пламен Ботев, секретарят Елза Зарева и експерта доц. д-р Веселина Едрева; лекари от балнеолечебните центрове и ръководители на бутилиращи предприятия в Хисар, журналисти, гости на града и граждани.

  На пресконференцията бяха поставени актуални въпроси, относно пропуските в нормативната уредба, засягаща балнеолечението, както и необходимостта от изработване на национална стратегия за минералните води. Сред най-актуалните проблеми бяха дискутирани и предстоящите изсквания по сертифицирането на водите и услугите във връзка с присъединяването на страната към Европейския съюз. С интерес беше посрещнато изказването на доц. д-р Веселина Едрева, която обясни различията при използване на минералната вода за ежедневна консумация и за специализирано лечение. Наблегна се на изключителното съдържание на метасилициева киселина в хисарската минерална вода и доказания й лечебен ефект при бъбречно-урологични заболявания.

Press

  Тази година празниците включваха Фестивал на аматьорските театрални формации от областта; спортни състезания; детски забавни програми; концерти на фолклорен ансамбъл "Настроение" и ансамбъла на Нешка Робева, посещения на културно-исторически обекти, киноложка изложба в античния амфитеатър и общински събор на народното творчество. Черешката върху празничната торта беше нощното водно шоу с "Дарик" Радио, чиято основна идея е удоволствието във всичките му форми. Защото древният град Хисар е създаден от римляните само за удоволствия.


  Назад към Новини