Архив

Показаха съкровищата на Китов, но на снимка

12.05.2005

Показаха съкровищата на Китов, но на снимка

ст.н.с.
Георги Китов
Златните тракийски съкровища открити от археолога ст. н. с. Георги Китов са показани във фотоизложбата "Долината на тракийските царе". Тя беше открита снощи в изложбени зали "Рафаел Михайлов" във В. Търново в рамките на Национална Туристическа борса. Фотосите на уникалните експонати, намерени в тракийските могили Голямата Косматка, Старосел, Светицата, Шипка, Шейново и Александрово се показват за първи път.
Нашето откритие действително е невероятно, което никой не е очаквал. Но се надяваме да намерим още неща, които дори ние не очаквахме, сподели д-р Китов. Знаем добре могилите, как и къде да търсим. Всичко е въпрос на умения и знания. Това е секретът. Така специалистът обясни успеха на екипа му.
Нямам нищо против сък ровищатата да дойдат във Велико Търново, но има бюрократични изисквания, които трябва да се спазват- да се сключат застраховки, да се подпишат договори, обясни археологът. Все неща, който аз не разбирам и не отговарям. Иначе аз с удоволствие бих разрешил да бъдат показани тук или където и да било, защото целта ни е не само да намерим нещо и да му се радваме, а да дадем възможност всички да се радват. Така всички българи ще се радват, че са наследници на такава забележителна цивилизация.

Златина ДИМИТРОВА
сн. Иван СОЛНИКОВ


  Назад към Новини