Архив

Национлната борса "Културен туризъм" надмина очакванията

12.05.2005


МИНИСТЪРА НА КУЛТУРТА И ТУРИЗМА НИНА ЧИЛОВА, ЗАМЕСТНИКА И ДИМИТЪР ХАДЖИНИКОЛОВ, ШЕФЪТ НА БХРА БЛАГОЙ РАГИН И КМЕТЪТ д-р РУМЕН РАШЕВ откриха вчера втората национална борса "Културен туризъм". Тя ще тече в изложбените зали "Рафаил Михайлов" до събота. Форумът от тази година е с международно участие.
"Година след първото издание на туристическата борса бяха надминати и най-смелите очаквания. Виждате, че вече не достига площ и ще се наложи третата да направим в Двореца на културата и спорта "Васил Левски", заяви в словото си при откриването кметът на община В. Търново д-р Румен Рашев.
Шефът на българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация Благой Рагин припомни, че идеята се е зародила още преди 5 години, тъй като неговите виждания са, че В.Търново е духовната столица на България.
  " Винаги, когато заговоря за туристическия потенциал на страната, споменавам "В. Търново", каза в словото си министър Чилова и даде на кмета символичен рамкиран знак на втората борса "Културен туризъм".
  Събитието се отразява от над 30 медии от страната и чужбина.
  С презентацията на проекта "Долината на тракийски царе" и откирване на едноименна изложба, представяща миналогодишните открития на археолога Георги Китов, започна програмата на борсата вчера. Експозицията включва 50 фотографии на съкровищата и всички експонати, които той е намерил в долината на владетелите край Казанлък. По- късно вечерта на гостите на форума бяха представени атракциите и стилизираните спектакли в крепостта Царевец.
  На цялата площ в изложбените зали всичките 160 участници от 12 държави са подредили свои презентационни щандове. Около 40 туроператорски фирми рекалмират над 80 региона и дестинации с изобилие от филми, рекламни брошури и каталози. Повечето от компаниите показват съвсем нови туристически пакети.
  На днешния Лазаровден в "Рафаел Михайлов" е предвидено откриаването на изложбата "Родопската Света гора", както и чаканата с голям интерес експозиция " България на длан", която показва макети на основните родни забележителности. Експонатите от нея ще останат във В. Търново до края на основния туристически сезон.
Стилян Найденов

Кметът освен като домакин се прояви и като галантен
кавалер на министър Чилова
снимка Георги Василев

  Назад към Новини