Архив

„Нетрадиционният туризъм” – необходима книга за българските мениджъри

19.04.2005

Книгата на Мирослава Димитрова и Лилия Христова, издадена от Avangard Prima, разглежда два неизследвани компонента - конгресния туризъм и анимацията. Тези две толкова различни на пръв поглед дейности действително са свързани в България от един признак - нетрадиционност. Все още нетрадиционен, за жалост е конгресният туризъм, който в други източноевропейски страни служи като двигател за развитието на туризма и увеличаване на приходите. Нетрадиционна все още е и анимацията въпреки усилията през последните години да стане неразривна част от туристическия продукт, поне в морските курорти.

В първата част на книгата, разглеждаща конгресния туризъм, Мирослава Димитрова анализира същността, произхода и историята, както и типологията на конгресния туризъм. Тя е откроила елементите на този вид туризъм и е анализирала състоянието му днес в България и по света. Особено място е отделено на националните и международните организации, които се занимават с конгресен туризъм. Разгледани са основните дестинации и световните пазари на този вид специализиран туризъм, определени са конкурентните му предимства, както и критериите и показателите, по които конкурентосцособността може да бъде оценявана.

Според авторката, пазарът на конгресен туризъм е изключително динамичен и гъвкав въпреки силната му чувствителност към превратности в икономиката и политиката. За изграждането на цялостната стратегия и повишаване на имиджа на дестинацията решаваща е ролята на правителството и местните организации по туризъм, без които развитието на този вид туризъм е немислимо, заключава Мирослава Димитрова.

Във втората част, посветена на туристическата анимация, Лилия Христова запознава читателите със същността и съдържанието на това понятие, с финансовото осигуряване, тенденциите в развитието на хотелиерската анимация. Тя прави и профил на аниматора, акцентирайки върху задължителните умения за тази професия, правилата за работа, оприличавани на ,десетте божи заповеди, или „хипократовата клетва" на аниматора. Авторката разглежда реализираните проекти в областта на анимацията в Туризма на Финландия, Франция, Германия, Испания, Италия, Гърция и др. Описани са основните изисквания за анимация както във ваканционните селища, така и в семейните хотели.

Необходимо е въвеждане на национална стратегия за допълнителни туристически услуги от ново поколение, при които акцентът е поставен върху качеството, а не върху цената, е изводът на Лилия Христова. Според нея е необходимо подобряване на статистическата база, която да осигури достатъчно данни за изследването на това явления, както и обособяване на специализирани курсове и направления в специалностите към катедра „Туризъм”, които да осигурят теоретическа подготовка и практически опит на експертни кадри с оглед на особеностите на анимационната дейност.


  Назад към Новини