Архив

Успешно присъствие на страната в ЕКСПО 2005 - Япония

19.04.2005

Българското участие в изложението в Аичи е посветено на темата „България – мъдростта и даровете на природата за здравето, пълноценния живот на човека и толерантното съжителство”

Световното изложение ЕКСПО’2005 в Япония се провежда в периода 25 март – 25 септември 2005 г. и подготовката за него страната ни започва преди три години с приемането на решение на МС № 698/30.10.2002 г. Основни организатори на българското участие са Международен Панаир - Пловдив и Агенцията за насърчаване на малките и средни предприятия. Заетата площ е около 173 хектара, като се очаква посетителите да достигнат 15 млн. души - около 2 млн. от тях ще посетят щанда на България. Основната тема на изложението е “Мъдростта на природата”.

Българското участие е посветено на темата “България – мъдростта и даровете на природата за здравето, пълноценния живот на човека и толерантното съжителство” и е включено в подтемата “The art of Life”. Основен акцент в експозицията е българската маслодайна роза и продуктите от нея. Представят се успех и някои други традиционни български продукти – българско кисело мляко, вино, мед, билки и минерални води.

ЕКСПО’2005 си поставя амбициозната цел отново да напомни, че за да оцелеем, трябва да се вслушваме в изконната „мъдрост на природата”. Да почерпим сили и вдъхновение за своето развитие от хармонията и съвършенството й и да го пресъздадем в модела на обществото на 21-ви век. Защото, не земята принадлежи на човека, а човекът принадлежи на земята. И това, което сполети земята, ще сполети и хората. Затова трябва да се научим да пазим и обичаме природата. На ЕКСПО’2005 всяка страна участник ще има възможност да покаже начина, по който е отговорила на тези предизвикателства.

България има своите забележителни постижения в тази област. През годините страната е съумяла успешно да намери баланса между екологичната среда и съвременността, между чистата природа и ускорения икономически растеж. Добри примери за това са производството на вино, мед, розово масло, кисело мляко, дългогодишните традиции в билкарството и използването на минерални води. Тези продукти са се превърнали в емблематични за България. Затова точно те са подбрани да представят страната пред света на ЕКСПО’2005.

Участието на страната ни в ЕКСПО’2005 е възможност светът да види в цялост България - като страна с красива и щедра природа и развита икономика, която е на път да заеме своето достойно място в Обединена Европа. Представянето на България ще допринесе в значителна степен и за укрепването на взаимноизгодните връзки със страната домакин.

Националният ни щанд е разположен на площ от 324 кв. м. в централната част на изложението. Освен специални инфодескове, на които са представени изброените продукти, в него има и български ресторант и отделна сцена, на която на всеки кръгъл час, пет изпълнители на народни танци представят кратка програма .

Съществен етап в подготовката на страната ни е организирането на “Национален ден на Р България”, който ще се проведе през месец май 2005 г. Планира се в програмата за този празник да бъдат включени представления на фолклорен ансамбъл “Филип Кутев”, групата на Нешка Робева “Нешанъл Арт”, трио с Теодосий Спасов – кавал, гайда и тамбура, камерен концерт на младите изпълнители Евгения Марипопова – цигулка и Павлина Доковска – пиано. Като част от съпътстващите културни мероприятия се планирани много изложби и турнета на известни български състави и изпълнители.


  Назад към Новини