Архив

В Българската асоциация на хотелиерите и ресторантьорите постъпиха запитвания по проблем, засягащ значителна част от собтвениците на хотели.

26.03.2005

Проблемът е особено важен за успешната работа на малките хотели и е свързан с определянето от общините на необосновано високи такси за смет.

В някои случаи таксата отнема значителна част от приходите на хотела и е трудно да бъде заплатена. Отделен въпрос е за какво се плаща тази висока такса, предвид на много места некачественото и неритмично сметосъбиране.

Съвместно с юридическите експерти на асоциацията беше направен анализ на нормативната уредба и нейното прилагане и бяха формирани няколко варианта за действие в защита на интересите на собствениците на хотели.

Най-радикалният е подаване на жалба в съответния окръжен съд срещу съобщението, с което е определена таксата за смет. Практиката показва, че доста често общините не спазват изискванията за изготвяне на план-сметка на разходите, преди определяне на таксата и поради това решенията на общинските съвети се отменят или изменят от съда.

Втори вариант е подаване на жалба от няколко собственици на хотели или сдружение на хотелиери до съответния клон на Сметната палата, която също може да извърши проверка на план-сметката на общината за такса смет за съответната календарна година.

Възможно е също така по-малките обекти да се пререгистрират като самостоятелни стаи, поради значително по-ниската такса за жилищните обекти. Това обаче, не се предпочита от собствениците, които обикновено са вложили значителни средства в изграждане, оборудване и обзавеждане на своите хотели.

Б. Гълъбов, Ж. Желязков


  Назад към Новини