Архив

Златоград показва своето златно богатство и в Парламента

07.03.2005

В изложбата участват със свои произведения и майсторите от Ареалния етнографски комплекс – член на БХРА

С нетрадиционно присъствие в столицата - в самата сграда на Народното събрание, събра аплодисментите на гости и депутати Златоград с изложба на народните художествени занаяти. В навечерието на 3 март,уникални произведения на майсторите от града на Дельо Войвода украсиха стените на Парламента, лично представени от известният бизнесмен и дарител - собственикът на Ареалния етнографски комплекс, член на БХРА - г-н Александър Митушев.

златоград

Етнографската сбирка, която показва, макар в малък мащаб традиционните занаяти на Златоград, включва интересни експонати от етнографския музей на града, произведения, изработени в работилниците на етнографския комплекс и др. Лично председателят на Народното събрание г-н Борислав Великов и колегите му от различни парламентарни групи присъстваха на откриването на изложбата и разгледаха експонатите. Идеята е изложбата да стане пътуваща и да показва уникалната история и занаяти на Златоград из страната.

златоград

Етнографският ареален комплекс” е създаден от фирма “Бултекс” ООД – Златоград, чиито собственици и управители са инж. Александър Митушев и инж. Стефан Башев. Комплексът се намира в старата част на Златоград – родното място на легендарния хайдутин Делю Войвода. Комплексът е уникален с динамичния показ на музейната експозиция и демонстрацията на традиционни трудови умения в много автентични работилници. Дългогодишната идея на бизнесмена Александър Митушев включва не само възраждане на архитектурните паметници в старата част на Златоград, но и възпроизвеждане с историческа достоверност на работилниците, инструментариума и старите технологии на занаятите.


  Назад към Новини