Архив

Семинарът „Виното в ресторанта” събра членове на БХРА в Пловдив

22.02.2005

Българската хотелиерска и рестораньорска асоциация – официален партньор на „Винария 2005”

От 16 до 20 февруари т.г. Международен панаир-Пловдив събра стотици фирми и участници на „Винария 2005” - Международна изложба за лозарство и винарство, Фестивал на виното и Национални дегустации на вина и спиртни напитки. Членовете на БХРА бяха сред участниците на семинара „Виното в ресторанта”, проведен в рамките на„Винария 2005”.

Организиран от домакините . „Международен панаир – Пловдив”, сп. „Бакхус”, Съюза на енолозите и БХРА, семинарът привлече хотелиери и ресторонтьори – членове на асоциацията от Варна, Севлиево, Пловдив, Велико Търново, Търговище, София, Трявна, Обзор, Асеновград, Слънчев бряг и др. Семинарът беше открит лично от изпълнителният директор на Международен панаир – Пловдив г-н Йордан Радев.

В първата - теоретична част участниците се запознаха с теми като „Съхранение на виното”; „Цената на виното в ресторанта”; „Пропуски при сервирането на вино”; „Чашите или защо формата и материалът имат значение” и др. Втората - практическата част на семинара, включваше дегустации на избрани български и чужди вина с различни видове чаши.

Спонсор на асоциацията в еднодневния семинар беше асоциираният член на БХРА фирма „Стъклен свят” ЕООД, официален представител на България на световните лидери в производството на стъклени и порцеланови изделия, прибори за хранене, барово професионално оборудване и професионално кухненско обзавеждан. Участниците - членове на асоциацията бяха посрещнати на Международната изложба по лозарство и винарство „Винария 2005” лично от г-н Благой Рагин, председател на БХРА и г-н Марио Петров, управител на фирма „Стъклен свят”.

Международна изложба за лозарство и винарство „Винария”, която е най-представителната и мащабна специализирана проява от този бранш в Централна и Югоизточна Европа вече е включена в календара на Международната асоциация на изложбената индустрия (UFI). Тази година проявата се проведе под патронажа на президента на РБългария Георги Първанов, който откри и разгледа изложбата, чийто официален партньор беше БХРА.

Тази година „Винария 2005” събра рекордно в Пловдив 228 чуждестранни и 187 български - от които 110 производители, фирми. Десетки компании от 26 държави и представители на български производители, търговци, лозаро-винарски комплекси, винарски изби, научни институти, специализирани фирми и др. оцениха браншовете: „Вина и други алкохолни напитки”, „Винарство”, „Лозарство”, „Машини и съоръжения за винарството”, „Опаковки” и др. Семинарът „Виното в ресторанта”, организиран и с любезното съдействие на БХРА беше едно от многобройните събития на изложбата, събрала много участници на конференции, семинари, конкурси, Бал на винарите, Дионисев празник и много други в програмата на деловите прояви на „Винария 2005”.


  Назад към Новини