Архив

Енциклопедията на виното – полезна като книга, безценна като подарък

22.02.2005

Вече е факт първото у нас специализирано издание посветено на виното - “Виното. Българска енциклопедия” с автор Ясен Бориславов на книгоиздателска къща “Труд”. Луксозната енциклопедия с десетки цветни илюстрации ще зарадва ценителите и почитателите както на хубавото вино, така и на хубавата книга. Авторът, известен журналист, който от години разработва темата в българския печат, увлекателно въвежда във вълнуващия и вдъхновяващ свят на напитката, съпътствала хората от най-дълбока древност.

В книгата майсторски са анализирани текстове от различни епохи, чрез многобройни цветни илюстрации са представени предмети от всекидневния бит и произведения на изящните изкуства, които очертават мястото му в културната история на света и в частност на българина, етиката и естетиката на виното.

В духа на най-добрите подобни чужди енциклопедии са представени най-важните му характеристики - вкус, аромат, технология на винопроизводството, класификация на вината, както и тънкостите на дегустирането, винените аксесоари, историята и технологията на винодобива, най-големите страни винопроизводители по света, българските винарски изби и най-добрите български вина. В този смисъл книгата е особено ценна за професионалистите в туризма - за ресторантьори, хотелиери, сомелиери, аниматори и др. Полезна като книга енциклопедията е безценна като подарък, както за за българи и чужденци, така и за специалисти и почитатели на хубавото вино.


  Назад към Новини