Архив

Половината хотели с менюта „Стара планина”

27.05.2016

Мonitor.bg, 26-05-2016, НИКОЛЕТА ЦВЕТКОВА

Подготвят и етикет за качество на местата за настаняване и ресторантите

Очаква се между 40 и 50% от хотелите да приготвят менютата си с български продукти със сертификат за качество. Това съобщи Благой Рагин, председател на Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация. Фокусът на кампанията за използване на храни родно производство е насочена към местата за настаняване с 4 и 5 звезди. Инициативата става възможна, след като представители на български производители и на туристическия бранш подписаха меморандум, с който ще се насърчава предлагането на наши храни и напитки. Предстои да се изготви правилник от министерствата на земеделието и туризма как точно може да се рекламира и налага автентичният български продукт.

Например във винената листа срещу българската напитка да стои трибагреникът.

Рагин поясни, че вече има заявен сериозен интерес, като вече са водени разговори с хотелиери от София, Пловдив, Велико Търново, Сандански, Велинград, Банско. Освен това ще се обсъждат и възможностите за доставка на продукти. Представители на млекопроизводители вече са обещали директни зареждания на преференциални цели. Важно е продуктът да не се оскъпи, защото няма да може да се наложи, категоричен е Рагин.

Използването на български продукти хотелските менюта ще е и един от критериите за получаване на сертификат за качество, който Министерство на туризма подготвя. В момента се разработват стъпките, по които ще се прави сертифицирането, обмислят се и критериите, които трябва да бъдат заложени. Едно от основните условия ще е да се предлагат храни с гарантирано качество.

Със сигурност ще има и условия свързани с обслужването, с материалната база, обслужване, предлагане на храни, туристическия пакет, съобщи министърът на туризма Николина Ангелкова. Тя поясни, че се отсява какво се прави в другите държави и какво може да се направи у нас, без да се отежнява бизнеса, а подобен етикет има във Франция и Германия. По думите й при избора на критерии изцяло ще се вземе под внимание кодекса за качество на Световната организация по туризъм.

Серифицирането ще е доброволно, а колко ще струва на всеки хотел все още не може да се каже. Очаква се конкретика да има най-рано през септември, а първите отличени места да са налице през следващото лято. Планира се отличаването да е част от закона за туризма като ще има и поднормативен акт, в който ще се описват критериите за получаване. Предстои да се изясни как точно ще се визуализира сертификатът. Планира се той да се дава за срок от 1 година, а държава ще проверява хотелите и ще гарантира, че отличените наистина отговарят на критериите за качество.

Вярвам, че висококатегорийните 4 и 5-звездни ще се ориентират към въвеждането на сертификата, коментира още Ангелкова. Тя е категорична, че това е ниша, която трябва да се развива. Плановете са до 5 години ръстът на туристите в този сегмент да е 20 на сто. По данни на ведомството през миналата година в сектора са почивали 3 млн. посетители, което е с 15% повече спрямо 2014 г.


  Назад към Новини