Архив

България кандидатства за домакинството на ЕКСПО’2012

02.02.2005

“Международен панаир – Пловдив” ще организира Световно изложение на тема „Преосмисляне на историята – бъдеще от миналото”

“Международен панаир – Пловдив” ще организира Световно изложение през 2012 г., ако бъде одобрена кандидатурата на България. Документите ни вече са внесени в Международното бюро за световните изложения BIE в Париж.

Темата на изложението, която предлагаме е: “Преосмисляне на историята – бъдеще от миналото”. Тази тема провокира представяне на древните цивилизации от целия свят. Тематичните направления включват: история и археология, култура и културно наследство, религия, традиции и езици, представяне на нови проекти, свързани с миналото.

Световните изложения, които се одобряват от BIE са два вида:

- Регистрирани изложения - провеждат се на всеки пет години тази година в Аичи Япония, 2010 г. в Шанхай;

- Признати изложения - провеждат се между две регистрирани изложения - за 2008 г. бе одобрена кандидатурата на град Сарагоса, а за 2012 г. предстои да бъде определена.

Кандидатурата за организиране на ЕКСПО се подава от името на правителството и продължителността му не може да бъде по малка от три седмици и не по-голяма от 3 месеца.

„Международен панаир – Пловдив” е организирал българското национално участие на ЕКСПО Лисабон, на ЕКСПО Хановер, а в момента организира участието ни на ЕКСПО Аичи – Япония. На територията на панаира до днес са се провели три световни изложения – Ловно изложение /1981 г./, Първо и Второ изложения на младите изобретатели /1985г. и 1991 г./.


  Назад към Новини