Архив

Работна група към БХРА, която да преговаря с Министерство на здравеопазването за промени в Наредбата за тютюнопушенето, бе създадена на извънредно заседание на Управителния съвет на Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация.

16.01.2005

Работна група към БХРА, която да преговаря с Министерство на здравеопазването за промени в Наредбата за тютюнопушенето, бе създадена на извънредно заседание на Управителния съвет на Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация. Работната група, която обединява членове на БХРА от страната и юристи е на разположение на МЗ за конструктивни консултации и контретна работа за промени в Наредбата.

„Ние не сме против Наредбата за тютюнопушенето, но не приемаме чиновническия начин, по който ни бе наложена. Наредбата трябва да се коригира с участието на бранша. Не сме съгласни и с някои от разпоредбите в нея, които могат да доведат до фалити и които я правят неприложима. Абсурдно е да преградим ресторантите или да разделим хотелите на 50 процента стаи за пушачи и непушачи”, сподели във Велико Търново председателят на УС на Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация Благой Рагин. Според него и колегите му, изискваните реконструкции ще струват между 5 000 и 50 000 лева на собствениците на ресторанти, в зависимост от големината и категоризацията им. Около 200 000 лева са необходими за вентилация и климатизация на хотел с 200 легла.

Асоциацията настоява да се създаде система за самоконтрол, за да се даде възможност на собствениците сами да преценят какви части за пушачи и непушачи да обособят в заведенията си. Собствениците на хотели и ресторанти настояват да се увеличи гратисният срок за реконструкцията на обектите им.


  Назад към Новини