Архив

HOREMAG - Януари, Съдържание, Новини

06.01.2005

Нова наредба за ТО и ТА, “Томсън” с нов 4-звезден клубен хотел, Приключи конкурсът за рекламата в туризма, Летище Бургас и авиокомпания “България ер” - най-добри, 27 екопроекта ще се финансират по ФАР, Предстои среща на СОТ у нас, България - с ново лого, Словенски туроператори търсят партньори, Йовка Иванова - мениджър на 2004, “Хемус ер” лети до Кайро и Кьолн, РТА "Стара планина" раздаде годишните си награди

Нова наредба за ТО и ТА


Освен корекциите, произтичащи от Закона за туризма, новостите в Наредбата за изискванията към персонала и към помещенията за извършване на туроператорска или туристическата агентска дейност са няколко. За управителите на ТО и ТА, които имат седалище и адрес на управление и осъществяват дейност само в рамките на общините, включени в утвърдения от МФ списък по чл. 60 от ЗКПД, се намаляват изискванията за стаж, като той вече е само една година, ако имат висше образование. Намаляват изискванията за стаж и на персонала. При завършено висше образование необходимият стаж е една година, при друго висше образование се намалява от три на две, при средно образование се изискват три години. Фирмите в общините от списъка по чл. 60 от ЗКПД могат да наемат хора със завършено средно образование и най-малко един месец стаж. И за управителите, и за служителите отпада изискването за владеене на два чужди езика. Няма промяна в изискванията за стажа на управителя и за помещенията, в които се извършва туроператорска и турагентска дейност. В новата наредба не са въведени минимални изисквания за численост на персонала. Предстои приемането на тарифата с такси за регистрация на ТО и ТА, като промени в таксите не се предвиждат.

“Томсън” с нов 4-звезден клубен хотел


През тази година английският туроператор "Томсън" ще открие в комплекса Златни пясъци нов клубен хотел "РИУ Болеро", съобщи собственикът на хотел "РИУ Арабела" Григор Фиданов. Стойността на инвестицията ще бъде между 13 и 15 милиона евро. Хотелът ще бъде четиризвезден и ще има 500 легла. В обслужването на гостите голямо внимание ще се обръща на разнообразната анимация и възможностите за спортни занимания. През тази година "РИУ Арабела" получи най-високото отличие на "Томсън" в класа за летни четиризвездни хотели.

Приключи конкурсът за рекламата в туризма


През декември приключи обявената от Агенцията по туризъм процедура за възлагане на обществената поръчка с предмет “Разработка и реализация на рекламно-комуникационна кампания за налагане на България като атрактивна целогодишна туристическа дестинация”. Маркетинговата стратегия за медийния пазар на основни и перспективни туристически пазари за България - Германия, Русия, Великобритания, Западна и Централна Европа, скандинавски страни, балкански държави и Израел, и медиа планът ще бъдат изработени от рекламна агенция “Лео Бърнет София” АД. Изработката и отпечатване на имиджови и продуктови рекламни материали, представящи България като атрактивна целогодишна туристическа дестинация, се възлага на “Юрапел комюникейшънс” ООД. Комуникационната и информационна кампания за налагане на България като предпочитана дестинация за българските туристи ще бъде подготвена от “КРЕС” ЕООД. Поради неточности в подадените документи няма одобрен кандидат за изработването на аудио-визуалните рекламни материали.

Летище Бургас и авиокомпания “България ер” - най-добри


Летище Бургас бе определено за летище на годината, а националният превозвач “България ер” спечели наградата “Авиокомпания на годината”. Номинациите бяха част от тържеството по случай 60 години от подписването на Конвенцията за международно гражданско въздухоплаване и създаването на Международната организация за гражданска авиация към ООН - ИКАО. Също през декември “България ер” отбеляза своя втори рожден ден. Компанията заема 23% от българския авиационен пазар. Очакваните приходи на превозвача от всички дейности за 2004 г. са 142 млн. лева, което е два пъти повече от предходната година, когато бяха 76 милиона.

27 екопроекта ще се финансират по ФАР


Делегацията на Европейската комисия в България одобри предложенията на 27 кандидати по грантовата схема на проект на програма ФАР “Развитие на българския екотуризъм” на обща сума 4 978 915 евро. От тях 4 888 659 евро се предоставят по програмата ФАР, а останалата част се осигурява от съответните общини. Спечелилите кандидати са общини на територията на 14 области: София, София-град, Смолян, Габрово, Ловеч, Варна, Монтана, Сливен, Кюстендил, Благоевград, Кърджали, Велико Търново, Търговище и Русе.

Предстои среща на СОТ у нас


Изпълнителното бюро на Световната организация по туризъм (СОТ) ще проведе 75-ата си сесия в България през май 2005 г., реши Изпълнителният комитет на СОТ на заседание в Салвадор де Байя, Бразилия. На срещата на СОТ през май ще бъде избран и новият председател на организацията. СОТ определя страната ни като една от най-бързо развиващите се туристически държави през следващите десет години.

България - с ново лого


Съветът за европейска интеграция одобри представения от Министерството на икономиката проект на национално лого на България. Логото изобразява символ на роза и слънце едновременно, изпълнен в оранжево, жълто и червено, и надпис “България” на латиница и кирилица, изпълнен в светлозелени и тъмнозелени букви. Проектът е дело на художника Емил Вълев. Промотирането на страната ни ще бъде приоритет и през 2005 г., когато ще продължат дейностите по проект “Промоция България”.

Словенски туроператори търсят партньори


Търговската служба към посолството на България в Словения разпрати писмо до заинтересуваните институции и браншови организации, в което информира, че словенските туроператори търсят контакт с българските си колеги. “Средноголемите и малки агенции търсят разнообразяване на предлагането на България на туристическия пазар тук”, се казва в писмото. Те проявяват интерес към incoming партньори в областта на винения и религиозния туризъм, посещение на архитектурни резервати (Копривщица, Етъра, Трявна) и исторически забележителности, предимно Велико Търново. Пътуванията и групите се очаква да бъдат седмични, между 20 и 35 души, с автобусен превоз от словенски превозвач.

Йовка Иванова - мениджър на 2004


Мениджър на 2004 г. е Йовка Иванова, комплексен управител на грандхотел “Мусала палас”, Варна, е решението на УС на БХРА. Наградите на асоциацията бяха връчени за девети път през декември в столичния “Хилтън”. За най-ефективна инвестиция в туризма бе отличена фирма “Роял холидей” АД, собственик на хотелите “Девин” и “Мургавец”, Парлапановата къща в Боженци и хотел “Янтра” във Велико Търново. Градски хотел на 2004 стана “Бистра и Галина” (Русе), а ваканционен - комплекс “Хелена ризорт” (Слънчев бряг). Надпреварата за семеен хотел спечели “Фенерите” (с. Кметовци), а за ресторант - “Манастирска магерница” (София). Наградата за принос в изграждането на туристическия имидж на България получи хотел “Царевец” (Велико Търново), а най-динамично и успешно развиващата се ресторантска верига е Happy Bar&Grill. БХРА определи като най-ефективна журналистическа публикация в туризма темата на колегите от вестник “Капитал” Боряна Бъчварова, Боряна Семкова и Петър Иванов “Летният туристически сезон на 2004 - прилив в очакване на отлива”.

“Хемус ер” лети до Кайро и Кьолн


До две нови дестинации лети “Хемус ер” от миналия месец. Компанията изпълнява полети веднъж седмично до Кайро и два пъти до Кьолн. През изминалата година е започнала подмяната на част от самолетите на “Хемус ер”, съобщи изпълнителният директор Димитър Павлов. TU 134 се заменят с British Aerospace 146, през настоящата година предстои и подмяната на три или четири от машините TU 154 с Boeing 737. Ефектът от подмяната на самолетите е изключително добър, каза Павлов. Има дестинации, по които пътниците са се увеличили с 200%, а минималният ръст е 26%. Към края на 2004 авиокомпанията отчита 16% повече пътници, превозени по редовни линии и 20% повече по чартърните. Очакваните приходи за 2004 г. са над 40 млн. евро.

РТА "Стара планина" раздаде годишните си награди


Хотел "Севлиево плаза" получи голямата награда на РТА "Стара планина". На церемония в хотела за най-добър хотел в региона за 2004 г. е обявен хотел "Люляци", Габрово, най-добър семеен хотел - "Фенерите", с.Кметовци, а най-добър ресторант - гостилница "Балабановата къща", Трявна. За мениджър на годината е избрана управителката на хотелски комплекс "Сезони", Трявна, Мариана Николова.



  Назад към Новини