Архив

БХРА подкрепя протеста на колегите от Слънчев бряг

18.09.2014

На 17 септември т.г. над 600 хотелиери, ресторантьори и търговци излязоха на протест и блокираха с жива верига главния път Бургас-Слънчев бряг. Протестът бе организиран от СНЦ „Съюз на собствениците-Слънчев бряг”. Колегите излязоха на пътя с плакати на които бяха изписани исканията им, които са подкрепени от БХРА, Съюза на хотелиерите и Съюза на собствениците за развитие на курортен комплекс „Златни пясъци”, „Сдружение на хотелиери и ресторантьори - Велинград”, „Съюз на хотелиерите и ресторантьорите в гр. Русе”, „Сдружение на хотелиерите, ресторантьорите и туроператорите – Сандански”, Варненската асоциация на ресторантьорите и хотелиерите и др. браншови организации.

Основните искания са:

- Създаване на Министерство на туризма;

- Обособяване на националните курорти като самостоятелни административни единици със собствена структура, автономно управление и финансиране;

- Изграждане на четирилентов път от Бургас до к.к. „Слънчев бряг";

- Създаване на звено „Туристическа полиция” към органите на МВР и увеличаване на числения състав на РПУ Несебър;

- Набелязване на мерки за преодоляване на липсата на кадри в туристическия бранш, създаване на политика за повишаване на квалификацията на кадрите и качеството на туристическия продукт;

- Преразглеждане на визовата политика на страната.

 

"Престъпността в курорта е голям проблем, командированите през лятото полицаи не са достатъчни, за да се справят със спецификата на престъпността", каза Председателят на Управителния съвет на "Съюза на собствениците-Слънчев бряг" г-жа Елена Иванова. Трудностите тази година с намирането на качествени кадри, според г-жа Иванова ясно са показали, че и в това отношение нещата не са както трябва и за следващият летен сезон, държавата трябва да въведе облекчен режим за работа на работници в България от съседни държави. Г-жа Иванова определи тазгодишният летен туристически сезон като труден.

Веселин Налбантов – зам. председател на УС на „Съюза на собствениците – Слънчев бряг” каза, че хотелиерите искат сигурност и ред, за да се развива туристическия бранш и се надява най-сетне да дойдат нови управляващи, които да приемат присърце проблемите на бранша.

Заетите в туристическия бранш настояват за спешно решаване на проточилите се повече от десетилетие проблеми в туристическия сектор.


  Назад към Новини