Архив

Национална стратегия за развитие на туризма на РБългария

16.12.2004

На 14 декември 2004 г. се проведе среща – обсъждане на подготовката за разработване на Национална стратегия за развитие на туризма на РБългария, организирана от Министерство на икономиката и от Немското дружество за техническо сътрудничество (GTZ).

На срещата присъстваха представители на национално представените браншови и продуктови туристически организации, експерти от Министерство на икономиката и от Агенцията по туризъм. Направена бе презентация от експертите по туризъм на GTZ и се обсъдиха въпросите и проблемите, които съпътстват реализацията на подобен документ, потенциалът за неговото развитие и необходимите последващи действия за координирането на съвместната работа.

Националната стратегия за развитие на туризма на РБългария ще се изработи заедно от държавата и частния сектор. Експертите на GTZ (рабтили по стратегиите за туризъм на страни като Хърватска, Албания, Черна гора и Монтенегро) ще подпомогнат изработването чрез координиране, модериране и логистична подкрепа. Целта е да се създаде наръчник за вземане на политически решения, правила за браншовите организации, информация за международни инвеститори и организации.

Изискванията, на които трябва да отговаря стратегията са: ясна структура, кратки и еднозначни изказвания, цифрово и графично изразяване на статистиката от последните 20 години. Елементите включват маркетингов анализ; описание на досега разработените закони и стратегии на държавни и неправителствени организации; слот анализ, показващ рамката за силните и слаби страни; стратегическа част – показваща бъдещето и основната, която ще се разпространява най-много.

Други елементи ще разглеждат политиката и политическите цели, стандартите на Европейския съюз, верификация (развитие) на продукта, качество на продукта, стратегия на дистрибуторите, стратегии за финансиране и пр. Основен по обем ще е плана за действие съдържащ 80-100 страници информация, относно приоритети, таблици и конкретни действия, включително е възможно да се посочват и конкретни лица за отговорници. Останалите елементи от стратегията ще бъдат приложенията, напр. Закона за туризма, Стратегията за екотуризъм, стратегии на региони и др.

Очаква се да бъде съобщен външния експерт, координатор на процеса, а през м. януари 2005 г. да се даде на различните експерти начало за подготовка на аналитичната част. С това ще стартира разработването на Националната стратегия за развитие на туризма на РБългария, в което Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация (БХРА) ще се радва да даде своя принос като неправителствена браншова организация.


  Назад към Новини