Архив

www.meteo-tour-bg.com

09.12.2004

незаменим помощник при промоцията на българското Черноморие

От началото на “Лято-2004”, сайтът www.meteo-tour-bg.com дава подробна прогноза за времето във всички 31 български морски курорта - от Крапец на север до Ахтопол на юг.

Обикновено медиите у нас и в чужбина дават прогноза само по три-четири елемента и то най-често за градовете Варна и Бургас. Но времето там се различава от това в курортите.

Затова ние - консорциум от няколко варненски фирми - създадохме метео-сайт, посветен на цялото българско Черноморие. От сателитен метеорологичен център получаваме прогноза, която допълваме с наблюдения на място.

Прогнозата е в най-подходящ за използване вид - нагледнa, общодостъпнa, с възможност за включване във фирмените сайтове на хотелиери, туроператори и други туристически или свързани с туризма фирми или курорти.

Информацията е на 4 езика - английски, немски, руски и български, за четири дни напред.

Тя включва както основни, така и специфични метеорологични елементи за всеки от курортите - температура на въздуха, на пясъка и на морската вода, посока и скорост на вятъра, вълнение на морето, атмосферно налягане, относителна влажност на въздуха, облачност, валежи, UV радиация.

Интересен е анализът за влиянието на тези показатели върху здравето и доброто самочувствие на туристите, за целесъобразна и здравословна почивка на море. Прави се статистика за времето през последните 30 дни. Достъпът до справочната част е свободен, а до метеорологичната прогноза - след регистрация.

www.meteo-tour-bg.com дава и друга полезна информация: за Българското Черноморие, Слънчевия тен - мода и здраве, Черно море, Водноспасителната служба към БЧК и др. По заявка от организаторите на международното ветроходно яхтено рали “Кайра”, разкрихме посветена на него рубрика.

За периода 01.06 - 10.11.2004 г. сайтът е посетен над 7900 пъти. 28 % от посещенията са от домейни с разширение .com, а 18 % - с .net. 16 % са от домейни с разширение .bg. Основно на тях се дължи по-високата посещаемост на сайта в петъчните и съботни дни. От национално регистрирани домейни, посещения има от Великобритания, Канада, Полша, Дания, Германия, Финландия, Русия, Швеция, Югославия, Франция, Норвегия, Чехия, Белгия, Холандия, Унгария, Словакия, Швейцария, Австрия, Италия, Украйна, Белорус. Широката международна посещаемост прави сайта много добро място за реклама както в началната му страница, така и в специализираните рубрики.

Най-голям интерес има към темите: Полезна информация, Българско Черноморие, Черно море, Климат, Слънчевия тен, Курортолечение, Морепрофилактика, Как да не изгорим на плажа, Водноспасителна служба, Ветроходство.

По кодови думи, най-търсени са имена на курорти, месечни прогнози, ветроходство, вълнение на морето, хотели, екскурзии.

Информацията от www.meteo-tour-bg.com е предназначена за използване във фирмените сайтове на туристически или свързани с туризма фирми и организации. Тя може да бъде полезна и на агенциите за недвижими имоти. Следейки целогодишно благоприятното време в отделните курорти, техните чуждестранни клиенти по-лесно ще се убедят в предимствата от покупка на имот именно в България.

Желаещите да ползват информацията от www.meteo-tour-bg.com могат да поставят на своя сайт метео-стикер (малък или голям) или пълна метео-таблица за съответния курорт. Така техните клиенти ще виждат не само предлаганите услуги, цени и обстановка в обектите, а и какво е времето там за деня и три дни напред.

Сайтът може да запълни и някои празнини в информационното осигуряване на туристите. Например ежедневно да показва обявена от Водноспасителната служба към БЧК флагова сигнализация за морското вълнение и съответно за степента на опасност при къпане и плуване в морето.

След успешното протичане на международното яхтено рали “КАЙРА-2004” нарасна интересът на чуждестранни ветроходци към България. Обаче тези желани туристи трудно намират специализирана прогноза за времето в морето и за условията за плаване покрай нашето крайбрежие. Сайтът е готов да осигури широк достъп и до такава информация.

Можем да включим и други полезни за туристите теми - фестивали, конкурси, спортни турнири и други подобни, провеждани по цялото крайбрежие.

Ще се радваме, ако в развитието на сайта през 2005 г. се включат заинтересовани фирми, браншови организации, местни, регионални и национални администрации. С тяхна помощ ще можем да подобрим мрежата за метеорологични наблюдения на място, да разкриваме специализирани рубрики.

Ще можем и да осигурим техническото обезпечаване работата на системата чрез WAP, IVR (телефон и факс) и SMS.


  Назад към Новини