Архив

ЗАВЪРШИ четвъртият Национален конкурс “Готвач на годината 2004”

24.11.2004

ЗАВЪРШИ четвъртият Национален конкурс “Готвач на годината 2004”


Майстори кулинари от цяла България превърнаха събитието в празник за участниците, гостите и членовете на БХРА


Под покрива на хотел “Адмирал” в кк “Златни пясъци” - феерия от уникални ястия, взрив на много емоции и награди

Класация :



Първо място: ЙОНКО ДЯКОВ – хотел “Марина Гранд Бийч”, кк “Златни пясъци”
рецепти: Телешки люмеди върху канапе от зелени смокини със сос от манатарки и кестени фарше.; Класическо Тирине от сьомга;

Второ място: ИВЕЛИН ИВАНОВ – хотел “Хелена Парк”, кк “Слънчев бряг”
Рецепти: Дует от свинско и телешко месо Тирине от сьомга; Роза от сьомга; Сьомга в многолистно тесто; Три вида суши;

Трето място: СИМЕОН СИМЕОНОВ – ресторант “Калиопа”, кк “Албена”
Рецепти: Пилешко руло с плънка от спанак, сирене рокфорт и кестени; Сьомга със сос “Шо - фроа”;

Награда за млад участник – ВЕЛИН ВЕЛИКОВ, “Гранд хотел Мусала Палас” – Варна

Награда на публиката - НИКОЛАЙ ВАСИЛЕВ, ресторант “Капитол” - Варна

Тазгодишният конкурс, организиран от Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация(БХРА) и Варненската ресторантьорска и хотелиерска асоциицаия (ВАРХ) имаше за съорганизатори авторитетни и опитни партньори в лицето на Агенцията по туризъм, Варненската туристическа камара, “Турекспо Варна” АД, Съюза на собствениците за развитие на кк”Златни пасъци”, Колежа по туризъм към ИУ – Варна и хотел “Адмирал” в кк “Златни пясъци”. Всички заедно с журито на конкурса привлякоха водещи имена в кулинарията от цялата страна и многолюдна публика, която изпълни до краен предел огромния ресторант на хотел “Адмирал”.


Целта на събитието беше да демонстрира таланта на най-добрите майстори кулинари в България, а целта на организиторите да превърне конкурса в традиция и еталон за своеобразни стандарти за кулинарно майсторство в страната. Не случайно сред имената на организаторите и съорганизаторите са най-авторитетни организации в туризма, а в журито - известни експерти и специалисти в бранша. Темата на Национален конкурс “Готвач на годината 2004” беше “Нови тенденции в кулинарното изкуство”: студено предястие от риба сьомга (цял експонат или на порции – по избор) и основно ястие от пилешко, телешко или свинско месо – по избор.


Два месеца преди събитието БХРА и ВАРХ обявиха условията за участие и регламента на конкурса, изпратиха десетки покани до колегите си от цялата страна и започнаха работа по неговата трудна подготовка и организация. За улеснение на състезателите и професионалната гилдия цялата информация за конкурса и формуляра за участие бяха качени на сайта на БХРА(www.bhra-bg.org), за да помагат участниците да се регистрират и он-лайн. Организационният комитет начело с председателят на ВАРХ с член на УС на БХРА – Димитър Лефтеров покани десетки спонсори, които да подкрепят конкурса и предоставят продукти и средства за неговото отлично протичане. На специална пресконференция на 11 ноември т.г. в Гранд хотел “Мусала Палас” – Варна организаторите и журито обявиха условията и критериите за участие и съобщиха намерението на организаторите догодина конкурсът да има и международно издание.


Журито с председател главния технолог на кк “Албена” - Светла Кръстева беше в състав: Веселин Шарков, Яна Христова, Шандор Визи, Желязко Каракашев, Роберт Рашков, Михаил Марковски, Тонислав Донев и Димитър Баналиев.

Генерален спонсор на конкурса беше “Атлантик” АД и
спонсори: хотел “Адмирал” в кк “Златни пясъци”, “Женя-Ве”, “Sofia City Guide“ и “Varna City Guite”, BG – Info ТВ канал за туризъм – България, Гранд хотел “Мусала Палас”, “Добруджански хляб” АД, “Пикант” ООД, “Браво” – местни продукти; “ТонТо”, “Белла България”, “Сачи”, “Акварекс –В” АД, “Краси Бекярова”, “Интерсервиз Узунови”, “Агршма” АД, “Баджо МН” ЕООД, “Топаз” ЕООД, “Фарна Оборот” ЕООД, “Софттрейд”, “Алвина”.

В продължение на един ден 25–те състезатели в конкурса от цялата страна работиха пред очите на многобройната публика и пред журито и на моменти ресторантът на хотел “Адмирал” ставаше тесен за гостите и членовете на БХРА и ВАРХ. Водещ на конкурса беше Ути Бъчваров, а екипът студенти от Колежа по туризъм се включи с професионална анимация, викторини и много настроение в конкурсния ден.

Апогеят на четвъртия Национален конкурс “Готвач на годината 2004” беше вечерта на 18 ноември т.г., когато беше официалното обявяване на резултатите от състезанието. Гостите, журналистите и спонсорите разглеждаха уникалните ястия и красивите композиции на участниците, камерите на телевизиите и феновете, фотоапаратите на журналистите не спираха да снимат изящните бюда и огромните сьомги. Първата награда на връчи изпълнителният директор на Агенцията по туризъм - Бисер Ялъмов и генералният спонсор “Атлантик”. Втората награда на връчи председателят на БХРА – Благой Рагин, третата награда на – Елена Ханчева, комплексен мениджър на хотел “Адмирал”, наградата за млад участник на - представител на “Златни пясъци”, а наградата на публиката на – спонсорът “Интерсервиз Узунови”.


  Назад към Новини