Архив

Списание Одисей - съдържание

16.10.2004

По следите на историята: ерес възкръсна от злато в Долината на тракийските царе, разказва археологът д-р Георги Китов, Уикенд находка: реди години предприемчив пловдивчанин открива неосквернената от модерното време автентичност

Одисей"

По следите на историята

Терес възкръсна от злато в Долината на тракийските царе, разказва археологът д-р Георги Китов. Владетелят е вдигал в ръце фиалата, изпивал е виното и е налагал на главата си маската.

Уикенд находка

Преди години предприемчив пловдивчанин открива неосквернената от модерното време автентичност и природа на Костенковци - село в Габровския балкан. Той купува и възстановява няколко къщи, местния магазин и училището, построява механа. Така част от селото се превръща в етнографски комплекс "Иманярите", в който се пази колоритът на местните обичаи и традиции.

Отечество любезно

Целебните води на Вършец са все така кристални и изобилни, а чинарите по централната му улица са проточили пленителна зелена арка. Курорт за елита отпреди век, сега градчето живее тихо с мечтата да възкръсне като туристически център.

Не/познатата Европа

Барселона е жива, забързана, с много коли и мотопеди, с дълги прави улици и поредица от малки площадчета. Фенерите хвърлят мека светлина в нощта, а над къщите се извисяват огромните кули на символа на града - "Ла Саграда фамилия".

Страна на приключения

Шпицберген е най-големият остров от полярния архипелаг Свалбард. Името му означава "Остри планини". Названието на Свалбард пък е взето от норвежките саги, където се споменава за "студена земя далеч на север, в самия край на океана".

По земите български

Емблематични за възрожденските ни градове, часовниковите кули не само отмерват времето, но и отбелязват като силуети централните зони. Пътешественици от XVII - XIX в. пишат, че не са виждали такива в Цариград и Изтока.

SPA & Wellness - специално приложение на "Одисей"

Представя офертите на атрактивни балнеолечебни центрове и хотели, както и полезна информация за тях.


  Назад към Новини