Архив

Културният туризъм ще преодолява сезонността в отрасла — в. Дневник, Вторник, 15 Юни 2004

22.06.2004

Културният туризъм е един от начините да се преодолее сезонността и териториалната концентрация на туристическите пътувания.

Това заяви заместник-министърът на икономиката Димитър Хаджиниколов на първата Националната борса "Културен туризъм-2004", която се проведе във Велико Търново през миналата седмица. Той посочи, че при наличието на 40 000 недвижими паметници на културата, седем от тях са под закрилата на ЮНЕСКО. Според Хаджиниколов България разполага с голям потенциал за развитие на културния туризъм.

Културен туризъм не може да се прави, ако липсва добра инфраструктура и сигурност, смята Благой Рагин, председател на Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация, която заедно с Изпълнителната агенция за национална туристическа реклама и информация (ИАНТРИ) беше съорганизатор на борсата.

България е на трето място в Европа по брой на паметниците на културата, но средства за опазване на това богатство няма, въпреки че всички у нас са убедени, че развитието на културно-историческия туризъм ще бъде водещ в националната туристическа индустрия, заяви пък проф. Николай Овчаров.

Във Велико Търново той представи информация за разкопките около село Татул в Родопите, където се предполага, че се е намирало светилището на Орфей.

Освен Орфей, Дионисий, Спартак, Хари Потър, но и шоу спектакълът на Нешка Робева "Готови ли сте?" могат да бъдат използвани в кампанията за популяризирането на България като туристическа дестинация, обяви директорът на ИАНТРИ Ивайло Гюров. Той представи своя проект за тригодишна рекламна стратегия в рамките на форума. Според Гюров митичните герои са известни по целия свят, но чужденците не ги свързват с България.

В стратегията му е заложено още да популяризира страната като привлекателно място за туризъм с атрактивни реклами.

За да се гарантира успехът на стратегията, се налагат корекции в бюджета на агенцията, който за тази година е 2.3 млн. лв. и е на изчерпване.

От ведомството са предложили на Министерството на икономиката два варианта за увеличаване на бюджета за реклама - минимален с 3 милиона лв. и оптимален с 8 млн.лв.
стр. 11


  Назад към Новини